GÖRÜNTÜLÜ

KNK'nin 25’inci kuruluş yıl dönümü kutlandı

Kurdistan Ulusal Kongresi'nin (KNK) kuruluşunun 25. yıl dönümü, KNK'nin Brüksel'deki genel merkezinde düzenlenen resepsiyonla kutlandı.

KNK'NİN 25. KURULUŞ YIL DÖNÜMÜ

KNK’nin 25’inci kuruluş yıl dönümünü kutlamak amacıyla KNK bünyesindeki kurum, siyasi örgüt ve çok sayıda üyenin katılımıyla, kuruluşun Belçika’nın başkenti Brüksel’de bulunan genel merkezinde bir resepsiyon düzenlendi ve on yıllara dayanan çalışmalarının değerlendirildiği bir toplantı düzenlendi.

Kurdistan Özgürlük Şehitleri anısına bir dakikalık saygı duruşunun ardından açılış konuşmasını yapan KNK Eşbaşkanı Ahmed Karamûs, konukları selamladı. Karamûs, “Bugün KNK gibi bir kurumun kuruluşunun 25'inci yılına giriyoruz. Eğer KNK 25 yıl çalıştıysa, ulusal birliğin inşası için çok çalıştıysa bu Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın emeği, ısrarı ve çabası sonucudur. Çünkü KNK'nin kuruluş şartlarını ve gerekçelerini düşündüğümüzde Rêber Apo'nun rolü ve misyonu ortaya çıkıyor. Çünkü Rêber Apo, daha 1994 yılında Kürt halkının tüm Kürt kurum, kuruluş ve kuruluşlarını çatısı altında toplayabilecek bir kuruma ihtiyacı olduğunu ısrarla vurgulamıştı.

Toplantının devamında KNK'nin kuruluş tarihini anlatan film izlendi. Ardından KNK'nin ilk kurucularından Zübeyir Aydar bir konuşma yaptı. KNK’nin kuruluş yıl dönümünü kurumun tüm üye ve temsilcilerine kutlayan Aydar, şunları söyledi: “Temelde 30 yıllık bir çalışmadır. Çünkü böyle bir örgütün kurulmasına yönelik çalışmaların temelleri 1994 yılında atıldı. Ben de bu kurumun kurulmasında ve çalışmaların yürütülmesinde emeği geçen kişilerden biriydim. Bu işe birlikte başladığımız birçok arkadaşımız artık hayatta değil. Bu vesileyle onları da anıyoruz. Çünkü böyle bir çalışmaya başlamak, böylesine önemli bir kurumu inşa etmek hepimiz için hayal gibiydi. Çünkü o zamanlar ne yapacağımızı, nasıl başlayacağımızı bile bilmiyorduk. Görüşmelerimiz Şam'da gerçekleşti. Böyle bir kurumun kurulması teklifini Rêber Apo yaptı. Rêber Apo şunları söyledi: Bizim Kürt kurum ve kuruluşlarının tamamını kapsayan, ulusal birlik çalışmaları için yoğun bir şekilde çalışacak bir ulusal kuruluşa ihtiyacımız var. Size her konuda yardımcı olacağız. Biz de o çerçeveye göre çalışmalarımızı başlattık ve böyle bir kurumu inşa ettik. Kurdistan'ın birçok siyasi partisinin birçok şahsiyeti, şairi ve temsilcisi halen bu listenin içinde yer alıyor. Çünkü burası bir Kürt kurumu. Kurdistan için diplomatik çalışma büyük bir fırsattır. KNK gibi bir kurumun önemli bir rolü ve misyonu olduğu bugün biz Kürtler için bir kez daha netleşti. Ulusal birlik çabalarının bu kurumun himayesinde her zamankinden daha fazla geliştirilmesi gerekiyor. Birçok ülkede temsilciliği bulunmaktadır. Birçok ülkede Kürt diplomasisine yönelik çalışma ve faaliyetler bu örgütün çatısı altında yürütülüyor. Başta Rêber Apo olmak üzere tüm Kürt halkına ve kalbi ulusal birlik için atan herkese KNK'nin kuruluş yıl dönümünü bir kez daha kutluyorum.”

Konuşmaların sonunda çeşitli parti ve kurumların tebrik mesajları okundu ve orada bulunan bazı temsilciler KNK'nin kuruluş dönemine dair anılarını anlattı.