Kobanê Davası kararına uluslararası tepkiler: Acil eylem ve dayanışmaya ihtiyaç var

Türk yargısının Kobanê Davası’nda verdiği yüzlerce yıllık hapis kararlarına tepki gösteren siyasi parti ve siyasetçiler tutsakların serbest bırakılmasını istedi; acil eylem ve dayanışma çağrısı yaptı.

KOBANÊ KUMPAS DAVASI

Türk yargısının Kobanê Davası adı altındaki kumpas davasında bugün açıkladığı kararlara Avrupa ve dünyadaki farklı ülkelerden siyasi partiler, siyasetçiler, yazarlar tepki gösterdi.

 Avrupa Parlamentosu Sol Grubu’nun dayanışma mesajından sonra X platformu aracılığıyla yayınlanan mesajlar şöyle: 

Esquerra International: Türkiye’de 24 Dem Parti temsilcisi 9-42 yıl arasında ceza aldı. Bu siyasi amaçlı yargılamaları kınıyor ve tüm tutukluların beraat etmesi çağrısında bulunuyoruz. #KobaniDavası 

Yazar Andres Mourenza: #Türkiye: Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi tarafından serbest bırakılması talep edilen #Demirtaş (42 yıl) da dahil olmak üzere #Kürt yanlısı HDP (şimdi DEM) partisinin düzinelerce liderine hapis cezaları verildi. Dava, sanıkların daha önce beraat ettiği bir suçtan dolayı üç yılı aşkın bir süredir devam ediyordu: Gerekçe ise 2014 yılında Suriyeli Kürt kasabası #Kobani'nin cihatçılar tarafından kuşatılması karşısında Türk hükümetinin hareketsiz kalmasına karşı protestoları kışkırtmak. 

European Greens: Muhalif siyasetçiler Selahattin Demirtaş ve Figen Yüksekdağ 42 ve 30 yıl hapis cezasına çarptırıldı. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi 2020 yılında Demirtaş'ın derhal serbest bırakılmasını talep etti.

#Türkiye'deki tüm siyasi tutuklular serbest bırakılmalı! 

Avrupa Solu Başkan yardımcısı Nikolaj Viliumsen: Selahattin Demirtaş ve @DEMGenelMerkezi ile dayanışma! Bugün eski HDP lideri 42,5 yıl hapis cezasına çarptırıldı. 23 diğer önde gelen DEM Parti üyesi de bu siyasi davada mahkum edildi. Bu durum Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi'nin açık kararına rağmen gerçekleşmiştir. AB, Türkiye'deki demokratik muhalefete yönelik bu saldırıyı açıkça kınamalı ve Erdoğan'ı Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi (@NewsEchr) ve Avrupa Konseyi'ne (@coe) karşı yükümlülüklerini yerine getirmesi için baskı altına almalıdır! Acil eylem ve dayanışmaya ihtiyaç var! 

İsveçli siyasetçi Jonas Sjösted: Arkadaşım ve eski meslektaşım Selahattin Demirtaş 40 yıldan fazla hapis cezasına çarptırıldı. Bu ceza siyasidir ve Türkiye'deki solu ve Kürt hareketini susturmaya yöneliktir. Selahattin - Serbest bırakılman için mücadele edeceğim ve bir gün özgürlüğünde buluşacağız.