GÖRÜNTÜLÜ

Kurdistan İslami Topluluğu 9’uncu kongresini gerçekleştirdi

Civaka Îslamî ya Kurdistan (CÎK), Almanya’nın Dortmund kentinde 9. olağan kongresini gerçekleştirdi. Kongrede yapılan oylamada, CÎK’in yeni Genel Başkanı Mele Şevket Çakır seçildi.

İki gün süren kongre boyunca, son iki yıllık çalışmalar değerlendirildi ve gelecek iki yılın çalışma programı üzerinde tartışmalar yürütüldü. Kongreye katılan KCDK-E Eş Başkanı, CÎK’in kongresini tebrik ederek, Ortadoğu ve Kurdistan’da tarihsel gelişmelerin ışığında kongrenin gerçekleştirildiğini belirtti. Ayrıca, Kurdistan’da din üzerinden Kürt halkına yönelik işgal saldırılarının meşrulaştırıldığını ifade ederek, “Kürt alimleri, doğru İslami anlayış etrafında kirli siyasete alet edilen iktidar dinine karşı doğru dini anlatarak ve yaşayarak tarihsel misyonlarını yerine getirecekler” dedi.

Ardından, Kürdistanlı alimler ve delegeler, Avrupa’da CÎK organizasyonunda faaliyet gösteren camilerin durumlarını ve sorunlarını tartışarak ortak çözümler üzerinde fikir alışverişinde bulundular. 

Avrupa’da, Türk devletinin teşviki ve desteğiyle din adı altında diasporada yaşayan Kürt nüfusuna yönelik asimilasyon politikaları tartışılırken, Kurdistan camilerinde eğitim faaliyetlerinin aktifleştirilmesi konusu da gündeme alındı. Kürt alimlerin doğru İslam ve Kürt halkının özgürlüğünü esas alan eğitim modeli üzerinde durulurken, bu eğitim faaliyetlerinin denetlenmesi ve yoğunlaştırılması hedef olarak belirlendi.

Yürütülen tartışmalar ve önerilerden sonra, CÎK’in yeni genel başkanının seçilmesi için delegeler oy kullandı. 145 delegenin katıldığı oylamada, CÎK’in yeni genel başkanı Mele Şevket Çakır seçildi.

Ardından, 33 kişiden oluşan Şura belirlenirken, disiplin kuruluna 3 kişi ve denetleme kuruluna da 4 kişi seçildi. Kongre sonunda, yeni yönetimin önümüzdeki 2 yıllık planlama hedefleri delegelerle paylaşıldı.

CÎK eski Genel Başkanı Şevket Demir ve Tevgera Alimên Îslamî û Kurdistanî ya Hemden û Nûjen Genel Başkanı Hafız Ahmet Turhallı, yeni yönetimin başarılı olması dileklerinde bulunarak delegelere teşekkür ettiler.