GÖRÜNTÜLÜ

Londra, Amsterdam ve Berlin’de Cumartesi Anneleri için eylem

Cumartesi Anneleri’nin 1000. Haftası dolayısıyla düzenlenen eylemlerde, “Cumartesi Anneleri’nin uzun soluklu mücadelesi, sesi boğulmak istenen, sömürülen, yok sayılan ve geleceği çalınan tüm kesimlerin mücadele onurunu büyütüyor” denildi.

CUMARTESİ ANNELERİ 1000. HAFTA EYLEMLERİ

07-31 Mayıs Uluslararası Gözaltında Kayıplara Karşı Mücadele Haftası ve özel olarak da Cumartesi Anneleri’nin 1000. Hafta eylemiyle dayanışmak amacıyla Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite’nin (ICAD) çağrısıyla İngiltere’nin Londra,  Hollanda’nın başkenti Amsterdam ve Almanya’nın başkenti Berlin’de eylemler düzenlendi.

LONDRA

Ünlü Trafalgar Meydanı’nda bir araya gelen Kurdistan ve Türkiyeli devrimci demokratik örgütler, Cumartesi Anneleri’nin eylemlerinin 1000’inci haftasını ağıtlar, şiirler ve karanfilerle selamladı.

Aralarında Kurdistan ve Türkiyeli devrimci, sol, Alevi ve yöresel örgütlerin bulunduğu Britanya Demokratik Güç Birliği, Cumartesi Anneleri’nin 1000’inci Hafta etkinlikleri kapsamında Londra Trafalgar Meydanı’nda bir araya geldi. Etkinlikte, “Kayıpları unutma” ve “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” pankartları taşındı. Meydanda üzerine karanfillerin bırakıldığı kayıpların fotoğrafları sergilenirken, sık sık, “Kayıplar bulunsun failler yargılansın” sloganları atıldı.

Açıklamaya, yazar Aydın Çubukçu, Ali Poyraz, Kürt Halk Meclisi ve Britanya Alevi Fedarasyonu bileşenleri de katılırken, meydanda kayıpların üzerinde karanfiller bırakılarak fotoğrafları sergilendi.

Burada yapılan konuşmalarda Cumartesi Anneleri’nin sadece kendi evlatları için değil dünyadaki bütün devrimcileri, katledilmiş, hapsedilmiş, kaybedilmiş tüm gençler adına meydanlara çıktığı ifade edildi. Cumartesi Anneleri ile dayanışmanın kendi özgürlüğünü isteyen bütün halklar ile dayanışma anlamı taşıdığı vurgulandı.

Britanya DGB adına İbrahim Avcil ise yaptığı konuşmada, gözaltında kayıpları unutmamak ve hesap sormak için Cumartesi Anneleri'nin onurlu mücadelesini büyütmenin gerektiğinin altını çizdi.

AKP-MHP faşist rejiminin her hafta gözaltında kayıpların akıbetini soran, sorumluların yargılanmasını isteyen Cumartesi Anneleri’nin mücadelesine karşı saldırgan tutumunu sert bir dille kınayan Avcil,

“Cumartesi Anneleri’nin yürüttüğü bu uzun soluklu mücadele, tüm engellemelere rağmen sesi boğulmak istenen, sömürülen, yok sayılan ve geleceği çalınan ezilen tüm kesimlerin mücadele onurunu büyütüyor” dedi.

Konuşmaların ardından Cumartesi Anneleri selamlanarak 15 dakikalık oturma eylemine geçildi. Eylem sırasında şiirler okunurken, Kürtçe ağıtlar söylendi. Eylem alkış ve sloganlarla sona erdi.

AMSTERDAM

Hollanda'nın Amsterdam kentinde Demokratik Güç Birliği öncülüğünde bir araya gelen aktivistler, Cumartesi Anneleri’nin 1000. Hafta eylemlerini selamladı. Dam meydanında düzenlenen eylemde Cumartesi Annesi Şehriban Tepeli ve komite üyeleri, Cumartesi Anneleri’nin mücadelesini anlattı.

Kayıpların fotoğraflarının yer aldığı dövizler açan eylemciler, “Türkiye tarihinin en karanlık dönemlerinden biri olarak gösterilen ve devletin hem resmi hem de gayri resmi güçleri tarafından özellikle Kurdistan’da uygulanan gözaltında kaybettirmelerin mağdurlarının, yıllardır yakınlarının akıbetinin açıklanmasını ve kemiklerinin verilmesini istediği hatırlatıldı.

BERLİN

Almanya’nın başkenti Berlin'de Celalettin Kesim parkında bir araya gelen Kurdistanlı ve Türkiyeliler, kayıpların fotoğraflarını taşıyarak kayıpların bulunmasını ve faillerin yargılanmasını istedi. Mitinge Dest-Dan Kadın Meclisi, Nav-Berlin, SKB, KKP, Kurdische Gemeinde Berlin-Brandenburg katılım sağladı.

Eylemde, Gözaltında Kayıplara Karşı Uluslararası Komite (ICAD) Büro Sözcüsü Baki Selçuk bir açıklama yaparak, “Devletin baskı ve zulmüne rağmen haklı taleplerini haykırmak için 1000. haftadır Cumartesi Anneleri'nin Galatasaray Meydanı'nda oturduğunu hatırlattı, "Bizler buradan onların seslerine ses olmalıyız" dedi.

Gözaltında kayıp olan Cüneyt Aydınlar’ın abisi Recep Aydınlar söz alarak, kardeşinin gözaltında  kaybettirilme hikayesini anlattıktan sonra bu mücadeleyi sonuna kadar sürdüreceğini belirtti.
Kayıp yakını Ali Beyaztaş ise, 1993 yılında Amed zindanında işkencehanede yanında olan Yücel Dolan ve Ferhat Tepe isimli iki arkadaşının işkenceyle katledildiğine şahit olduğunu ve daha sonra devlet eliyle kaybedildiklerini söyledi.

Dest-Dan Kadın Meclisi ve Êzidî Kadın Meclisi Berlin adına Nurê Alkış söz alarak, “Türk devletinin zulmü yıllardır devam ediyor. Katliam, soykırım ve imha politikaları ile beraber kayıp politikaları da 90’lardan günümüze devam ediyor” diye konuştu.

Siyasetçi Sibel Yiğitalp, “Türkiye karanlık bir dönem olarak adlandırılan 90’larda devlet eliyle ve çetelerinin elleriyle infazlar, kayıplar yaptı. O zihniyet, bugün Kobanê Kumpas Davası ile arkadaşlarımıza cezalar yağdırdı. Bu nedenle nerede olursak olalım karanlık zihniyetle mücadele edeceğiz“ dedi.

Kurdische Gemeinde Berlin-Brandenburg adına Hüseyin Taşan ise, “Cumartesi Anneleri’nin mücadelesi kutsal bir mücadeledir. Annelerimiz 1000. haftasında tekrar kayıpların hesabını sormak için Galatasaray meydanında bir araya geldi. Bizler de burada kutsal direnişlerini selamlayarak mücadelemizi büyütmemiz ve birlikte hareket etmemiz gerekiyor “ dedi.

Sosyalist Kadınlar Birliği (SKB) adına da Seher Yeter bir konuşma yaptı. Gözaltında kaybettirilen Hasan Ocak'ın yoldaşı olarak uzun sure onu ve diğer kayıpları bulmak için mücadele ettiklerini söyleyen Seher Yeter, nerede olursa olsun bu mücadeleyi sürdüreceklerini vurguladı.

Miting, kayıplar için söylenen şarkılar ve dayanışma sloganları sonrası sona erdi.