GÖRÜNTÜLÜ

Stuttgart’ta Ecevit Piroğlu’na özgürlük standı

Türkiyeli devrimci Ecevit Piroğlu’nun Türk devletine iade talebiyle üç yıldır Sırbistan’da hapishaneye konularak adım adım ölüme sürüklenmesinin tam bir hukuksuzluk örneği olduğu belirtildi, derhal serbest bırakılması istendi.

ECEVİT PİROĞLU

Almanya’nın Stuttgart kentinde Türkiye’ye iade kararıyla Sırbistan’da 2021 yılından beri tutsak edilen ve buna karşı ikinci kez 12 Şubat’ta açlık grevine giren Türkiyeli devrimci Ecevit Piroğlu’nun serbest bırakılması için Demokratik Güç Birliği’nin organizesiyle stant açıldı.

Daha önce 136 gün açlık grevine girdiği için şimdiden 48 kiloya düşen Piroğlu için açıklama yapıldı.

Sırbistan Yüksek Mahkemesi’nin Türkiye’ye iade edilemez kararına rağmen Haziran 2021’den beri tutuklu olan Piroğlu’nun 12 Ocak 2024 günü tahliye edildiğini ancak aynı gün hapishane içinde bekleyen Sırbistan polisi tarafından yeniden tutuklanıp “kamp” adı altında başka bir hapishaneye götürülmesinin Sırbistan devletinin hem kendi hukukuna hem de uluslararası hukuka ve insan haklarına aykırı olduğu belirtilen açıklamada, “Ecevit Piroğlu, tutuklandığından bu yana Sırbistan ile Türk devleti arasındaki kirli pazarlıklar sonucu Türk devletine teslim edilme riski altında. Tutuklanmasının nedeni de Türk devletinin iade talebidir. Piroğlu’nun Türk devletine iadesi, uluslararası alanda yürütülen kampanya ve Piroğlu’nun 136 gün süren açlık grevi direnişi sonucu engellenebilmişti. Piroğlu’nun tahliyeye rağmen serbest bırakılmaması, Türk devleti ile kirli siyasi pazarlıkların devam ettiğini göstermektedir. Sırbistan devleti Piroğlu’nu tutmaya devam ederek suç işlemektedir” denildi.

İkinci açlık grevinde 110 günü geride bırakan Piroğlu’nun sağlık durumunun giderek kötüleştiğine dikkat çekilen açıklamada, iç organlarının fonksiyonlarını kaybetmeye başladığı için bayılma, düşme ve denge kaybı yaşadığı ifade edildi.

Açıklamada, “Piroğlu’nun geride kalan 3 yıl boyunca Sırbistan’da tutuklu kalması tam bir hukuksuzluk örneğidir. Bunun tek nedeni faşist diktatör Erdoğan ve Sırbistan arasında süren kirli siyasi pazarlıklardır. Piroğlu, adım adım ölüme sürüklenmektedir, derhal serbest bırakılmalıdır” vurgusu yapıldı.