GÖRÜNTÜLÜ

Viyana Festival Haftaları: Rojava’da kadın devrimi

Başkent Viyana'daki Festival Haftalarında Rojava kadın devrimi selamlandı.

FESTİVAL HAFTALARI

Avusturya'nın başkenti Viyana’da Viyana Festival Haftaları başladı. 17. Mayıs'tan 23 Haziran'a kadar sürecek etkinlikte tiyatro, opera, müzik, dans, performans, görsel sanatlar ve aktivizm alanlarından 46 prodüksiyon ve sanatsal proje sunuluyor.

Binlerin katıldığı etkinliğin ilk konuşmasını Kuzey ve Doğu Suriye Demokratik Özerk Yönetimi Dış İlişkiler Eşbaşkanı İlham Ehmed yaptı. İlham Ehmed, “Demokratik ve ekolojik kadın devriminin yeri olan Kuzey ve Doğu Suriye'den tüm kalbimizle Viyana özgür cumhuriyetini selamlıyoruz. Demokratik bir kültürün ve kadın özgürlüğünün yayılması için nihai itici güç olacağınıza dair umut doluyuz" dedi.

Kuzey ve Doğu Suriye'de öz yönetimin toplumsal sözleşmesi üzerine seminer veren Necîbe Qeredaxî ve Brüksel Jineoloji Enstitüsü'nden Sarah Mancha da festivali ziyaret ediyor. Planlanan konuşmacılar ve çalıştay organizatörleri Rehan Temo ve Remziye Mihemed'in Avusturya'ya girişlerine izin verilmedi.

Necîbe Qeredaxî, Rojava'nın etimolojisinden tüm bölgenin çok uluslu/dinli karakterine değindi, ayrıca bölgedeki muhafazakar yapıları parçalayan ve perspektif değişikliğini teşvik eden özerk kadın örgütlerinin önemine dikkat çekti. Necîbe Qeredaxî, "Türk insansız hava araçlarının hedef gözeterek öldürmesi gibi dış saldırılara son vermek için, daha geniş bir uluslararası tematikleştirme ve diplomatik baskı yoluyla kolektif eylem ve diğer ezilen gruplarla sınır ötesi dayanışma gereklidir" dedi.

Sarah Marcha da "Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan, Kurdistan'ın Türk işgali altındaki kısmında on yıllar boyunca muazzam bir zemin çalışması yapmıştır" dedi.

Sarah Marcha, diplomatik eşitliğin önemini, Avusturya'nın giriş vizesi vermemesi nedeniyle Viyana'ya gelemeyen Rojava'dan iki aktivisti örnek göstererek anlattı.

 KONFEDERAL KADIN SİSTEMİ

Yine 26 Mayıs'ta 'Rojava'da Kadın Devrimi-Kuzey ve Doğu Suriye'de Konfederal Kadın Sistwmi' adına atölye düzenlenecek. Atölyeye Sarah Mancha katılacak. Atölye çalışması konfederal kadın yapılarını ve kazanımlarını tanıtacak, Jineoloji'nin rolünü açıklayacak ve "Bu deneyimlerin uluslararası kadın mücadeleleri açısından önemi nedir ve mücadelelerimizi nasıl birbirine bağlayabiliriz" sorusuna yanıt arayacak.