GÖRÜNTÜLÜ

Zürih, Lozan ve Bern’de şehit anma etkinlikleri

Zürih ve Lozan’da Mayıs Ayı Şehitleri, Bern’de ise HPG Komutanı Ali Haydar Dersim ile Soro Amanos şahsında şehitler anılırken, şehitlerin mücadelesine sahip çıkarak özgürlük hamlesini daha ileri taşımanın yurtseverlerin temel görevi olduğu dile getirildi.

ŞEHİT ANMA ETKİNLİKLERİ

İsviçre’nin Zürich, Bern ve Lozan kentlerinde Mayıs Ayı Şehitleri anıldı.

ZÜRİH

Zürih kantonuna bağlı Schlieren kasabasında Mayıs Ayı Şehitleri anma etkinliği, Demokratik Kürt Toplum Merkezi’nde  (Dem-Kurd) yapılan saygı duruşuyla başladı.

Etkinlikte konuşan Şehit Aileleri Derneği (KOMAW) temsilcisi Mustafa Karahan, mayıs ayının hem Türkiye devrim tarihi hem de Kurdistan Özgürlük Mücadelesi açısından önemli olduğunu belirterek, Mayıs ayının şehitler ayı olduğunu söyledi. Karahan; “Türkiye devriminin öncüleri Deniz Gezmişler, Mahir Çayanlar, İbrahim Kaypakkaya Mayıs atında şehit düştüler. Önder Apo bu devrimcilerin mirasına sahip çıkıp özgürlük mücadelesini geliştirdi. Haki Karer, Mehmet Karasungur, Dörtler, Hozan Mizgîn ve adını sayamayacağımız binler, bu ayda şehit düştü; hepsinin önünde saygı ile eğiliyorum. Şehitler onurumuzdur, onurumuza sahip çıkacağız” dedi.

KCDK-E Eşbaşkanlık Divanı Üyesi Musa Farisoğulları ise, şehitlerin bu mücadelenin asıl sahipleri olduğunu ve onların mücadelesinin sürdürülmesi gerektiğini belirterek şöyle devam etti: “Onlar halkı için canlarını verdiler. Onlar Kürt halkının onurudur. Onların mücadelesine sahip çıkmak hepimizin temel görevidir. Bunun için de örgütlenerek bu mücadeleyi daha ileri götürmeliyiz. Kurdistan dört devlet tarafından işgal edilmiş. Bugün dört parça Kurdistan’da zulüm, soykırım devam ediyor. Kürt halkı tarih boyunca hep ihanetleri de yaşamıştır. Bugün de bu ihanet çizgisi hala devam ediyor. Buna karşı çıkmak bizim temel görevimiz olmalıdır. Önder Apo için başlayan bir kampanya var. Önderliğin de fizik özgürlüğünü hedefleyen bu kampanyayı başarıya götürmek hepimizin boynunun borcudur. Onun için tekrar ifade etmek istiyorum; örgütlenerek mücadeleyi daha büyütmek bizim temel görevimizdir. Şehitlerimiz bu görevini eksiksiz yerine getirmişlerdir. Biz de şehitlerimize sahip çıkacağız” dedi. 

Anmada şehit babası Şemsettin Tunç, “PKK, şehitlerin partisidir. Biz de şehitlerin ailesiyiz. Onun için bu mücadeleye dört elle sarılmalıyız” diyerek şehitler için yazdığı şiiri okudu.

Mayıs Ayı Şehitleri için hazırlanan sinevizyon gösterildikten sonra Dem-Kurd bünyesinde çalışma yürüten ArGenim grubu kısa bir müzik dinleti sundu.

LOZAN

Lozan’da DKTM lokalinde gerçekleştirilen anmaya Lozan'da yaşayan şehit yakınları ile çok sayıda Kurdistanlı katıldı. 

Saygı duruşuyla başlayan anmada Lozan Şehit Aile Komisyonu adına Ramazan Oba bir konuşma yaptı. Mayıs ayında şehit düşen kahramanların mücadele tarihinin en önemli aşamalarını gerçekleştirdiklerini söyleyen Oba, şehitlerin bıraktığı direniş mirasını sahipleneceklerini kaydetti.

YJK-S (İsviçre Kürt Kadınlar Birliği) Üyesi Hatice Kandal ise Leyla Qasimlarla başlayıp Hozan Mizgînlerle süren Kurdistan Özgürlük Mücadelesinin tüm şehitlerini andıklarını söyledi. “Direniş tarihimiz Mayıs ayında Haki Karer'in şehadeti sonrası hareketimizin kuruluşunun ilan edilmesi, Halil Çavgun'un şehadeti sonrası Hilvan direnişinin açığa çıkması gibi önemli dönüm noktalarıyla doludur” diyerek Mayıs ayında yaşanan her şehadetin tarihi olduğuna işaret etti.

CDK Lozan Eşbaşkanı Zülfü Binbir de, şehitlerin ardından konuşmanın zor olduğunu söyledi. Binbir, "Şehitlerimiz bizleri özgür bir yaşamın var olduğuna inandırdı. Bizler bu inançla yeni ve özgür bir yaşam için mücadele eden bu kahramanların bizlere bıraktığı bu mirasa sahip çıkacağımızın sözünü buradan bir kez daha veriyoruz" dedi.

Mayıs ayında şehit düşen kadın kahramanlar ile Mayıs ayında şehit düşenler için hazırlanan iki ayrı sinevizyonun izlenmesi sonrası anma, "Şehîd Namirin" sloganıyla sonlandırıldı.

BERN

Başkent Bern’de ise, 2022 yılında Medya Savunma Alanları'nda şehit düşen HPG Komutanı Ali Haydar Dersim (Bilal Karakuş) ile Soro Amanos (Müslüm Ürper) anıldı. Bern DKTM’de yapılan anmaya çok sayıda şehit ailesi katıldı.

Bir dakikalık saygı duruşuyla başlayan anmada ilk konuşmayı KOMAW adına Saadet Kuran yaptı. Saadet Kuran, Kürt Özgürlük Mücadelesinin şehitler sayesinde bu aşamaya geldiğine vurgu yaparak, “Şehitleri ölümsüz kılmak istiyorsak onların mücadeleleri ve hayallerine sahip çıkmalıyız” dedi.

Bern DKTM Eşbaşkanı Burhan Karakoç da “Şehitler hakkında ne kadar şey söylersek de şehitleri anlatmaya, onları tanımlamaya yetmez. Hepimize düşen görev, onların bıraktığı mücadele bayrağını daha yukarıya taşımaktır” dedi.

Şehit Soro Amanos’un ailesi adına Mehdi Goyî ile Haydar Dersim’in yeğeni Gökhan Karakuş da yaptıkları konuşmalarda şehitlerine layık bir yaşam sürdüreklerini belirtti.

Anmada hazırlanan sinevizyon gösterildi ve “Şehîd Namirin” sloganı atıldı.