Brezilya’da polis şiddetine tepkiler büyüyor

Brezilya’da polisin yürüttüğü son operasyonda 23 kişinin ölümü ardından polis şiddetine tepkiler arttı.

24 Mayıs günü uyuşturucu tacirlerine karşı yürütülen polis operasyonunda 23 kişi öldü. Rio de Janeiro’nun kuzeyindeki 100 bin nüfuslu Vila Cruzeiro mahallesinde saatlerce süren çatışmalar savaş sahnelerinin yaşanmasına yol açtı.

Polise göre ölenlerin tümü uyuşturucu taciriydi. Ancak bazı aileler, öldürülenlerin birçoğunun masum olduğuna dikkat çekiyor.

Brezilya medyasına göre kurbanlardan birinin yakını, “Kardeşim göğsünden bıçaklandı. Kurşunla değil, bıçakla öldürüldü. Henüz 16 yaşındaydı. Akşam kursuna gidiyordu. Hiçbir zaman uyuşturucu trafiğine bulaşmadı” dedi.

Bıçaklı cinayet, son derece şiddetli elit bir askeri polis teşkilatı olan Bope'nin uzmanlık alanına giriyor.

Çatışmalardan hemen sonra olay yerine giden Brezilya avukatlar örgütü temsilcisi Rodrigo Mondego, “Bazı alanlarda infaz kanıtları var” dedi. Mondego, kurbanlardan en az birinin öldürülmeden önce işkence yapıldığına dair belirtiler olduğunu kaydetti.

Çatışmalardan bir gün sonra, ülkenin kuzeydoğusunda üç polis memuru, bir kontrol sırasında aracın bagajına göz yaşartıcı gaz sıkarak bir kişinin boğularak ölmesine neden oldu.

Her cinayet ve polis şiddetinden sonra aşırı sağcı Cumhurbaşkanı Jair Bolsonaro, güvenlik güçlerini savundu.

İŞKENCE ETMEYİ VE ÖLDÜRMEYİ ÖĞRENİYORLAR

Ancak işkenceye benzer bu yöntemlerin polis okullarında öğretildiğinin ortaya çıkmasıyla öfke daha da arttı.

İsviçre medyası RTS’ye konuşan Sao Paulolu profesör Leonardo Sakamoto, “Polise nasıl işkence yapılacak ve cinayet işleneceği öğretildiği sürece daha iyi polis olmayacak” dedi. Tepkiler üzerine araca gaz atan üç polis hakkında soruşturma başlatıldı.