Sri Lanka Cumhurbaşkanı havaalanında sıkıştı, kaçamıyor!

Halk isyanı ile sarayından kovulan Sri Lanka’nın tartışmalı cumhurbaşkanı Gotabaya Rajapaksa, göçmenlik yetkililerinin çıkardığı engeller ve yolcuların tepkisi nedeniyle henüz havaalanından başka bir ülkeye kaçamadı.

Göçmenlik yetkilileri Gotayaba Rajapaksa’nın pasaportunu damgalamak için VIP salonuna geçmesine isin vermedi. Rajapaksa, halkın tepkisi nedeniyle kamuya açık terminale de gitmek istemiyor.

Barışçıl geçiş için Çarşamba günü istifa etme sözü vermesine rağmen halen istifasını sunmayan Rajapaksa, cumhurbaşkanlığı dokunulmazlığından yararlanıyor.

Bu ayrıcalığı ile yabancı bir ülkeye kaçmak isteyebilir. Cumhurbaşkanı ve eşi, bir önceki geceyi uluslararası havalimanı yakınındaki askeri bir üste geçirirken, Birleşik Arap Emirlikleri’ne giden dört uçuşu kaçırdı.

Nisan ayında Maliye Bakanlığı görevinden istifa etmek zorunda kalan kardeşi Basil Rajapaksa da göçmenlik memurları ile yaşadığı benzer sorunlar nedeniyle Dubai’ye giden uçağa binemedi.

Basil, iş seyahatinde olanlar için ücretli bir konsiyerj hizmeti de kullanmaya çalıştı, ancak havaalanı ve göçmenlik personeli, bu hızlı hizmetin derhal durdurulduğunu duyurdu.

Ayrıca uçaktaki yolcuların da Basil Rajapaksa’nın kendileri ile aynı uçağa binmesini istemediği belirtildi. Aynı zamanda Amerikan vatandaşlığı olan eski Maliye Bakanı’nın, Rajapaksa ailesi kaçtığı sırada sarayda bıraktığı pasaportunu yenilemeye çalıştığı ifade ediliyor.   

Sri Lanka Cumhurbaşkanı da kaçarken arkasında 17,85 milyon rupi (49 bin euro) nakit para ile çok sayda belge içeren bir valiz bıraktı. Cumhurbaşkanlığı servisi Gotabaya Rajapaksa’nın durumuna ilişkin herhangi bir açıklamada bulunmuyor ancak Rajapaksa halen silahlı kuvvetlerin komutanı olarak da kalmaya devam ediyor. Bu nedenle askeri bir gemi ile Hindistan veya Maldiv adalarına kaçma imkanı var.

Cumhurbaşkanı söz verdiği gibi istifa etmesi halinde Başbakan Ranil Wickremesinghe otomatik olarak seçimlere kadar cumhurbaşkanı vekili olacak. Mevcut cumhurbaşkanını görevi kasım 2024’te sona eriyor.

Ancak Ranil Wickremesinghe de sarayın etrafını kuşatmaya devam eden halk tarafından tepki görüyor.  

Ülkede aylardır protesto eylemleri var. 9 Temmuz Cumartesi günü yüz binlerce kişi başkent Colombo’daki cumhurbaşkanlığı sarayın, Maliye Bakanlığı ve cumhurbaşkanlığı bürolarını ele geçirdi.