2. Roboski Katliamı’nda hâlâ şüpheli bulunamadı!

Şırnak’ın Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde sınır ticareti yapan 19'u çocuk 34 kişi Türk savaş uçaklarınca bombalanarak katledilmişti.

Roboski köyünde 29 Mayıs'ta sınır ticaretinden dönen köylülerin katledilmesiyle ilgili hâlâ bir soruşturma başlatılmadı. Olayın üzerinin örtülmek istendiğine dikkati çeken, Roboski Derneği Başkanı Encü, ölümlerden sorumlu bir şüphelinin halen bulunmadığını aktardı. 

Şırnak’ın Roboski köyünde 28 Aralık 2011 tarihinde sınır ticareti yapan 19'u çocuk 34 kişi Türk savaş uçaklarınca bombalanarak katledilmişti.

Henüz bu katliamın failleri yargı önüne çıkarılmadan, 29 Mayıs 2016 akşamı da yine sınır ticaretine giden lise öğrencisi Vedat (16) ve Yılmaz (17) Encü, Gülyazı Alay Komutanlığından atılan obüs bombalarıyla katledildi.

“İkinci Roboski Katliamı” olarak adlandırılan olayın üzerinden, 200 gün geçmesine rağmen Şırnak Valiliği ya da askeri yetkililerce hâlâ resmi bir açıklama yapılmadı.

Olay sonrası herhangi bir idari ya da adli soruşturma da başlatılmazken, olayda şüpheli sıfatında kimse bulunamadığından, aradan geçen zamana rağmen iddianame hazırlanmadı. 

ENCÜ: ÜSTÜ ÖRTÜLMEK İSTENİYOR AMA VAZGEÇMEYECEĞİZ

Konuya ilişkin ANF’ye konuşan Roboski Derneği Başkanı Veli Encü, olayın üzerinin örtülmek istendiğine dikkat çekti. Ailelerin davacı olduklarını ekleyen Encü, şöyle devam etti: 

“Aileler sadece davacı olabildiler. Herhangi bir bilgi verilmedi, avukatlara. Ölümlere ilişkin şüpheli bulamadıkları için iddianame dahi hazırlamıyorlar. 5 yıl önce öldürülen diğer akrabaları gibi Vedat ve Yılmaz’ın davası da kapatılmak isteniyor. Bu katliamlar aydınlatılmazsa yeni katliamların önünün açılacağını söylemiştik. Katliamların birçoğu bu cezasızlıktan cesaret alıyor. Ceza vermek yerine hukukla bu katiller korunuyor.” 

Adalet aramaya devam edeceklerini ifade eden Encü, katliamların önüne geçmek için Roboski Katliamı'nın aydınlatılması gerektiğini belirtti. Veli Encü, “Baskılara rağmen adalet arayışımız hep devam etti. Soruşturmalar ve adli para cezalarına rağmen mücadelemizden vazgeçmedik. Yine aynı yerde ve aynı saatte katledildi Vedat ve Yılmaz. Ölenler Kürt olunca maalesef adalet ve hukuk arayışı da sürdürülemiyor” diye konuştu.