Abbas: Gün Kürt için birlik günüdür

'Kürtler olarak on binlerce şehit vererek bazı kazanımlar elde ettik. Bu kazanımları koruyabilmek ve geliştirerek halkımızın özgürlüğüyle taçlandırmak için temel ilkelerde birliğimizi sağlamalıyız.'

Rojava’daki Kürt güçleri ve partileri KCK’nin ulusal birlik çağrısını büyük bir memnuniyetle karşılıyor ve bu doğrultuda adımlar atmaya çalışıyor. Bunlardan biri de TEV-DEM bünyesinde yer alan Kürdistan Ulusal Topluluğu.

Kürdistan Ulusal Topluluğu Başkanı Muhammed Abbas, KCK’nin Kürt partilerinin ulusal birlik için adım atması çağrısına ilişkin topluluğunun ve kendisinin düşüncelerini ve nasıl bir tavır sergileyeceklerini ajansıma anlattı.

‘ÖNDER APO BU KONUDA ÇOK ÇABA SARF ETTİ’

KCK’nin ilk defa ulusal birlik çağrısında bulunmadığına dikkat çeken Muhammed Abbas, “Daha öncede Önder Apo ve KCK’nin bu doğrultuda defalarca çağrıları ve çabaları oldu. Biz bu çağrı ve yaklaşımdan memnunuz ve bu çağrıya çok değer veriyoruz. Demokratik ulusal birlik aslında demokratik özerk yönetim ve TEV-DEM bünyesinde yer alan partiler olarak aslında bizimde her zaman istediğimiz bir şey. Önder Apo bu konuda Mesut Barzani’ye bir mektup yollayarak Ulusal Kongre düzenlenmesi ve Kürt partilerinin burada aralarındaki çelişkileri çözmesi gerekliliğini ve istemini belirtti. Ama maalesef Barzani buna olumlu bir yanıt vermedi” dedi.

‘YENİ DENGELER OLUŞURKEN KÜRTLER BİRLİK OLMALI’

Daha önceki çağrılara rağmen bir birliğin yaratılamadığını ama bugün hala ulusal birliği yaratmanın aciliyet taşıdığını ifade eden Abbas şunları dile getirdi: “Bugün tüm dünya yönünü Kürtlere çevirmiş durumda. Örnek olarak bugün YPG ve YPJ’nin Suriye cephesinde geliştirdiği direniş, gerillanın başta Kuzey Kürdistan olmak üzere tüm Kürdistan dağlarında geliştirdiği direniş var. Ama bugün tüm dünya çıkar hesaplarını Kürtler üzerinden yapıyor. 2. Dünya savaşından sonra Avrupa devletleri birlikte oturarak Ortadoğu üzerine planlamalarını uyguladılar. Yeni coğrafik sınırlar oluşturdular. Ama bugün Ortadoğu’da yeni dengeler oluşturmak istiyorlar. Avrupa devletleri Skeys-Picot Anlaşmasından 100 yıl sonra yeni dengeler ve yeni bir harita oluşturmak istiyorlar. Biz de böyle bir süreçte halkımızın çıkarı için Kürt partileri ve güçleri olarak demokratik birliğimizi kurmalıyız.”

‘KAZANIMLARIMIZI BİRLİKTE KORUYUP GELİŞTİREBİLİRİZ’

Ortadoğu’da yaşanan bu hassas süreçte Kürtlerin büyük kazanımları ve özgürlük imkânlarının da olduğuna vurgu yapan Abbas, “2. Dünya savaşından sonra bugüne kadar halkımız ilk defa böyle bir özgürlük imkânı yakalıyor. Gün Kürtler için birlik günüdür. 4 parçadaki halkımızın emekleriyle bu düzeye ulaşılmıştır. Bizde partiler olarak aramızdaki çelişkileri çözüp Demokratik Ulusal Kongre ile ulusal birliğimizi yaratabiliriz.

Kürtler olarak on binlerce şehit vererek bazı kazanımlar elde ettik. Bu kazanımları koruyabilmek ve geliştirerek halkımızın özgürlüğüyle taçlandırmak için temel ilkelerde birliğimizi sağlamalıyız. Bu konuda kararlılıkla adım atmalıyız ve üzerimize düşeni yapacağız” dedi.

‘ERDOĞAN VE TÜRK DEVLETİ KÜRT DÜŞMANIDIR’

Abbas, Türk devletinin Kürt düşmanlığına, bu temelde geliştirdiği saldırılara ve Kürt ulusal birliğini engel çabalarına ilişkin de şunları belirtti: “Önder Apo ve HDP Türkiye’de demokratik bir barış geliştirebilmek için Türk devletine 10 maddelik bir müzakere taslağı sundu. Bu taslak aslında Türkiye’yi demokratikleştirme taslağıydı. Türkiye’yi ancak içinde bulunduğu durumdan bu taslağın kabul edilip adım adım uygulamaya geçirilmesi kurtarabilirdi. Ama Türk devleti bunu kabul etmedi, tam tersine tüm demokratik güçleri ezmek için bir saldırı süreci başlattı.

Yine Erdoğan ve AKP’si sadece Kuzey Kürtlerine saldırmakla kalmadı. Her zaman Rojava Devrimine ve Suriye’nin bütünlüğüne saldırdı. Ama biz günümüze kadar da PYD, YPG, YPJ, tüm partileriyle Demokratik Özerk Yönetim, yine tüm partileriyle birlikte TEV-DEM olarak bu devrimin tasfiye edilmesine ve Suriye’nin parçalanmasına izin vermedik. Suriye’nin Endiwer’den Afrin’e kadar olan 900 km’lik sınırını biz koruduk. Binlerce şehit verdik. Ama Türk devleti bazı Kürt güçlerini de yanına alarak kazanımlarımızı tasfiye etmek istiyor. Ulusal birliği de onlar yoluyla engellemek istiyor.”

‘ULUSAL BİRLİĞİMİZİ ENGELLEYEMEYECEKLER’

Kürt düşmanı Erdoğan’ın yanında yer alarak direnen Kürtlere saldıran bazı Kürt güçlerinin asla başarılı olamayacağını ifade eden Abbas “Erdoğan ve Türk devletinin Kuzey, Güney ve Rojava’da Kürtlere karşı saldırısı devam ediyor. Kürt partilerinin böyle bir durumda aralarındaki çelişkileri çözüp birlik olmaları gerekiyor.

Kendi halkının gücüne ve iradesine değil de Avrupa’ya, İstanbullara kaçıp Türk devletinden maaş alan, kendini katil Erdoğan’a dayandıran bütün Kürt güçlerini kınıyorum. Bunlar arasında Siyamend Heco ve İbrahim Büro’da bu doğrultuda sürekli direnen Kürtlere saldırıyorlar. Yol yakınken yaptıkları hatadan dönmeliler. Kendi bu suç konumlarına rağmen ulusal birlik önünde engel olmak için çaba sarf ediyorlar. Bu durumu kabul etmiyoruz. Onlarda, Türk devleti de ne yaparsa yapsın ulusal kongreye giderek ulusal birliğimizi oluşturmamızı engelleyemeyecek” diye konuştu.