AKP’nin seçim malzemesi yaptığı hastane çürük çıktı!

Erciş’te 7 yıldır inşası süren ve AKP’nin her dönem seçim malzemesi yaptığı Devlet Hastanesi’nin temelinin çürük olduğu ortaya çıkarken, hizmet verilmeye çalışılan konteynerlerde ise hastalar cezalandırılıyor.

Van’ın Erciş ilçesinde halk yıllardır hastane ve doktor sıkıntısı yaşıyor. Resmi rakamlara göre 173 bin nüfusa sahip Erciş, Van’ın en büyük ilçesi olmasına rağmen sağlık alanında tek bir yatırım yapılmıyor. Halkın son seçimlerde HDP’ye rekor oranda oy vermesi nedeniyle hükümet tarafından adeta cezalandırılıyor. Mevcut devlet hastanesinin ilçe nüfusuna yetmemesi üzerine 7 Ekim 2008 tarihinde Kışla Mahallesi Çınarlı Caddesi üzerinde eski Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik'in katılımı ile temel atma töreni gerçekleştirilen yeni hastanenin inşasına başlandı. 2011 yılında art arda gerçekleşen depremin ardından var olan devlet hastanesi de hasar görünce prefabrik ve konteynerde hizmet verilmeye başlandı. Depremin üzerinden geçen 5 yıla rağmen koca ilçeye hizmet veren devlet hastanesi, halkı daha fazla mağdur etmeye devam ediyor. Devlet hastanesi inşaatında ise 7 yıldır bir arpa boyu yol kat edilmedi.

7 YIL SONRA TEMELİNİN ÇÜRÜK OLDUĞU ORTAYA ÇIKTI

Hastanenin yapım ihalesini önce Denizlili iş insanı Kamil Barlın üslendi; ancak daha sonra inşaatın bitmemesi üzerine hastanenin yapımını Toplu Konut İdaresi’ne (TOKİ) verildi. 2015 yılının Mayıs ayında açılacağı sözü verilen 250 yataklı Erciş Devlet Hastanesi yine açılmadı. Söz verilen tarihte açılmayan hastane yeni bir skandalla yeniden gündeme geldi. Uzun süre kaderine terk edilen hastanenin temelinin çürük olduğu ve inşaatına devam edilmeyeceği ortaya çıktı. HDP Van Milletvekili Bedia Özgökçe tarafından da hastane yapımının bitmemesi üzerine 26 Eylül’de Meclis’e soru önergesi verilmişti.

AĞIR HASTALAR SEVK EDİLİRKEN YOLDA YAŞAMINI YİTİRDİ

Rant merkezi olan TOKİ daha fazla para koparmak için inşaatı bitirmiyor. Yıllarca bir tek çivinin bile çakılmadığı inşaat, çürümeye bırakıldı. İlçedeki hastane yokluğu, doktor ve poliklinik eksikliği halkı süründürüyor. Mevcut doktorlar ise zorunlu olarak branşlarının dışında hizmet vermeye çalışıyor. Edinen bilgilere göre hastanede görev yapan doktorlar randevu sırasından sonra onlarca hastaya inisiyatif kullanarak randevusuz bakıyor. Yaşanan bu duruma rağmen, Ercişlilerin sağlık sorunlarına cevap vermekte zorluk yaşayan konteynerdeki Erciş Devlet Hastanesi, yalnızca Ercişlilere değil bölgeye yakın farklı il, ilçe ve köylerden gelen insanlara da hizmet vermek zorunda kalıyor. Çoğu zaman ağır hastalara bakılamıyor ve Van’a sevk ediliyor. Kış koşullarının ağır geçtiği Erciş’te ağır hastaların sevki hastalarda hayati riske neden oluyor. Bugüne kadar birkaç hasta da sevk yolunda yaşamını yitirdi.

HASTA DA DOKTOR DA ZOR DURUMDA

Derme çatma binasında hastalara hizmet verilen hastanede, poliklinik ve personel yetersizliği nedeni ile birçok hastaya randevu verilmiyor. Randevu almak için geç saatlerde kuyruğa giren insanlar, gecenin geç saatlerinden mesai saatine kadar beklemelerine rağmen randevu alamıyor. Randevu alamayan insanlar, çoğu zaman yaşanan durumdan hastane personelini sorumlu tutuyor. Hastane koridorlarında her gün tartışma sesleri yükselirken, sağlık emekçileri ile insanlar karşı karşıya getiriliyor.