Amed'de ‘kayıpların’ akıbeti soruldu

Amed'de insan hakları savunucuları ile aileler, kayıplar için bu hafta da eylemdeydi. Eylemde Mahmut Kaya'nın akıbetinin soruldu.

Amed'de İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi ve kayıp yakınlarının, her hafta “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla gerçekleştirdikleri eylem, 411’inci haftasında devam etti.

İHD binasındaki eyleme Barış Anneleri Meclisi üyeleri de katıldı.

BİLİCİ: MÜJGAN EKİN İÇİN AÇIKLAMA BEKLİYORUZ

Eylemde konuşan İHD Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, kayıpların failleri bulana dek mücadelelerini sürdüreceklerini söyledi. Bilici, getirilen yasaktan dolayı kendilerinin eylem yapmalarına izin verilmezken, kentte geçtiğimiz hafta sonu yapılan Bayrak Yürüyüşü’nü hatırlatarak İçişleri Bakanı ve Diyarbakır Valiliği tarafından istendiğinde eylem ve etkinliklere izin verilmesine tepki gösterdi. 

Bilici, DAİŞ’in elindeki Türk askerlerini yakarak öldürdüğüne ilişkin görüntülere de değinerek, “DAİŞ’in Türkiye askerlerine yapmış oldukları vahşeti de kınıyoruz. Şiddet kimden gelirse gelsin kabul etmiyoruz ve kınıyoruz” dedi.

Türkiye’nin Suriye politikalarını gözden geçirmesi gerektiğini söyleyen Bilici, “Ortadoğu’da Kürtlerin statüsünü tanımayan bir politikanın da başarılı olmayacağını objektif bir gözle görüyoruz” diye kaydetti.

MAHMUT KAYA'NIN HİKAYESİ

Bilici’nin konuşmasının ardından 23 Aralık 1980’de, Kars’ta gözaltına alınması sonrası kendisinden bir daha haber alınamayan Mahmut Kaya’nın akıbeti soruldu.

İHD Kayıp Komisyon Üyesi Adnan Orhan, Kaya'nın kısa hikayesini şöyle anlattı:

“Maraş Katliamı'nın 2. yıl dönümünde üzerinde ‘Maraş katliamının hesabı sorulacaktır’ yazılı bir pankartı, Kars il merkezinde astığı sırada gözaltına alındı. 23 Aralık 1980 gecesi gözaltına alınan Kaya, sıkıyönetim komutanlığınca, Siyasi Şube Müdürlüğüne tahsis edilen sorgu birimine götürüldü. On gün boyunca sorgulanan Kaya, ağır işkencelerden geçirilerek katledildi. Onun gözaltına alındığına dair tüm kayıtlar ortadan kaldırıldı. Yaşlı babası Emniyet Müdürlüğü’ne ve sıkıyönetim komutanlığına başvurdu. Vali ile görüştü. Ancak girişimlerde bulunduğu tüm yetkili mercilerden aldığı yanıt ‘Mahmut Kaya adlı şahıs gözaltına alınmamıştır’ şeklinde oldu. Mahmut Kaya’dan bir daha haber alınamadı.”