Avesta: Kutsal değerlerimiz mücadele ve direniş ile bütünleşmeli

KCK Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta: Êzî bayramı; halkımızın mücadelesinin büyütüldüğü, özgür yarınlarının elde edildiği günlerin vesilesi, birlik ve ittifakımızın zemini haline getirilmeli.

Êzî bayramı vesilesi ile Çira TV’ye değerlendirmelerde bulunan KCK Başkanlık Konseyi Üyesi Sozdar Avesta; Êzî bayramının, Êzidîlerin birlik ve ittifakının, direniş ve mücadelenin büyütüldüğü, özgürlük kapısının aralandığı günlerin vesilesi haline getirilmesi gerektiğini söyledi.

Êzidî halkının yaşadığı onlarca katliama karşın inançlarını ve kültürünü koruduğunu ifade eden Avesta, her şeye rağmen Êzî bayramının kutlandığını belirtti ve şunları ekledi:

“Êzî bayramı vesilesi ile tüm Êzidî halkına özgür dağlardan, Medya Savunma Alanları’ndan, Apocu hareket adına yürekten selamlarımı yolluyorum. Êzî bayramı başta tüm kutsal Êzîdxan’a, dünyadaki tüm Êzidî halkına ve Kürdistan halkına kutlu olsun. İnsanlık tarihinde bu tarz bayramlar tarihsel, toplumsal, manevi birçok değeri kendi içinde saklarlar. Êzidî toplumu onlarca kez soykırım ve katliamlara maruz kalsa da kültürünü, gelenek ve göreneklerini, inançlarını korumuş ve bugünlere getirmiştir. 73. Ferman’dan sonra çocuk, kadın ve yaşlı binlerce Êzidî hala çetelerin elinde esir, on binlerce Êzidî kamplarda çok zor koşularda yaşamını sürdürmeye çalışıyor olmasına rağmen ve Êzidîler her nerede yaşıyorsa, acılı bir şekilde de olsa Êzî bayramını kutluyor. Bu kültürün ve dinin ortadan kalkmasını, yok olmasını engelleyen, 73. Ferman’ı boşa çıkaran, kutsal değerlerini ve topraklarını teslim etmeyen ve bugün hala Şengal Dağı’nda, direnişin en ön cephelerinde savaşan YBŞ’li, YJŞ’li kahramanların Êzî bayramını kutluyorum. Yine bugün vesilesiyle, bu kutsal toprakların savunulması ve özgürleştirilmesi mücadelesinde yaşamını yitiren yüce şehitleri saygıyla anıyor, anıları önünde eğiliyorum. Berxwedan, Şengal, Berivan, Faysal, Tirej, Dilgeş ve Vinar gibi büyük şehitlerimizin fedai mücadele tarzı sayesinde bugün bu bayramı kutlayabiliyoruz.”

“ÊZİDÎLİK KÜRDİSTAN’IN EN BÜYÜK DEĞERLERİNDEN BİRİ”

Ekmek ve sudan daha fazla bu kadim dini savunmaya ve örgütlemeye ihtiyaç olduğunu belirten Avesta, Êzidîlerin birlik ve ittifak sağlamaları gerektiğini ifade etti.

Bu bayramın Êzidî halkının mücadelesinin büyütüldüğü, özgür yarınlarının elde edildiği günlerin vesilesi; birlik ve ittifakın zemini haline getirilmesinin öneminin altını çizen Avesta, “Yine, Êzidî halkı şahsında tüm Kürdistan halkının ortak bayramı haline getirilmeli. Kürdistan toplumun en temel renklerinden ve en büyük değerlerinden biri de Êzidî halkıdır. Êzidî halkı da hiçbir zaman kendini bu kadim tarihten ve toplumsal zenginliklerden farklı ve kopuk ele almamalıdır. Dünyanın dört bir yanına dağıtılan Êzidîlerin Kutsal Êzidxan topraklarına geri dönmeleri ve tekrardan kendi dinlerini, inanç ve geleneklerini gerçekleştirebilmeleri için her şeyden daha fazla ekmek ve sudan daha fazla bu kadim kültürü bu kutsal dini savunmaya, örgütlenmeye, ittifak ve dayanışmaya ihtiyacı var. Bayramın böyle bir rol ve misyon oynaması gerekiyor. Öncelikle bu halkın ruhani önderleri Baba Şex, Mala Mira, Ezidxan’ın tüm dinsel kurumları Êzidîlerin birliği için çok büyük bir görev onların omuzlarına düşüyor.

Yine bugün vesilesiyle 3 kıştır çadırlarda yaşayan, büyük bir zahmet ile karda, yağmurda ve çamurda yaşamını idame etmeye çalışan insanlarımızın varlığının bizim için büyük bir ayıp ve eksiklik olduğunu ifade etmek gerekiyor. Bu durumu sonlandırmak için dünyanın her yerinde yaşayan Êzidîlerin maddi ve manevi tüm desteklerini bu halka sunmaları gerekiyor. Bu halkı tekrardan ayağa kaldırmaları, kutsal değerlerini mücadele ve direniş ile birleştirmeleri gerekiyor. Bu hepimizin omuzlarına yüklenmiş en esaslı görevdir. Bu bayramı her ne kadar büyük acılar ile karşılıyor olsak da bunun yanında büyük bir direnişin de sahibiyiz. Êzidî halkı tarihte ilk defa kendi örgütüne kendi savunma gücüne sahip ve ilk defa kendi kültür ve inançlarını özgürce yaşatabiliyor” diye konuştu.

“BU BAYRAM ZAFERİN, ÖZGÜRLÜĞÜN VE DİRENİŞİN BAYRAMI OLMALI”

Bu bayramın zafer, özgürlük ve direnişin bayramı olması gerektiğini de söyleyen Avesta şöyle devam etti: “Ve bu da kendi ellerimizde. Bu vesileyle hareketimiz adına hepinizi en içten duygularla selamlıyorum. Êzidxan’ı kendi düşünceleri ve ideolojisi ile tekrardan renklendiren ve yaşamla buluşturan, kendi düşünceleri ile Êzidxan’ı tekrardan direniş ile bütünleştiren, bugün ağırlaştırılmış bir tecrit altında olan tüm Kürdistan’ın önderi, Êzidxan halkının önderi Önder Apo’ya kutluyorum. Ve diyorum ki, Önder Apo’nun özgürlüğü, Êzidxan toplumunun özgürlüğüdür. Önder Apo’nun özgürlüğü,  tüm Ortadoğu halklarının, inanç ve kültürlerinin özgürlüğüdür.”