GÖRÜNTÜLÜ

‘Avukatlar toplumu savunmasız bırakmak için tutuklanıyor’

Mardin’de tutuklanan avukatların tutuklanmasına mesleki faaliyetlerinin gerekçe gösterildiğini belirten Mardin İHD Şube Başkanı Av. Kuzu, “Amaç, toplumu devlet karşısında savunmasız bırakmaktır” dedi.

Mardin’de 18 gün boyunca gözaltında tutulan avukatlar Seher Acay, Ziya Bagi, Fevzi Adsız ve Mahmut Bingöl, mahkeme tarafından “örgüt üyesi” oldukları gerekçesiyle tutuklandı.  Avukatların tutuklanmasını değerlendiren Mardin İHD Şube Başkanı Av. Erdal Kuzu, 3’ü İHD yöneticisi olan 4 avukat arkadaşlarının mesleklerini icra ettikleri için tutuklandığını söyledi. 

MESLEKİ FAALİYETLERİ GEREKÇE YAPILDI

Av. Kuzu, Mardin Barosu'na kayıtlı avukat arkadaşları Seher Acay, Ziya Bagi, Fevzi Adsız ve Mahmut Bingöl’ün 21 Kasım 2016 günü yapılan operasyonla örgüt üyesi oldukları iddiasıyla gözaltına alındıklarını hatırlattı. 

Avukat arkadaşlarının, 18 gün boyunca yaşam hakkına direkt etki edecek şartlarda gözaltında tutulduktan sonra 8 Aralık günü tutuklandıklarını aktaran Av. Kuzu, avukatların Mardin E Tipi Kapalı Cezaevi'ne gönderildiğini söyledi.

Av. Kuzu, tutuklamaların tek bir hukuki dayanağı bulunmadığına dikkati çekerek, “Meslektaşlarımız, sadece mesleki faaliyetlerinden dolayı tutuklandı. Meslektaşlarımızı tutuklamanın herhangi bir kriminal zemini yoktur, sadece avukatlık mesleğini icra etmeleri nedeniyle tutuklandılar” dedi. 

Tutuklanan avukatlara sorgulama boyunca sadece takip ettikleri dosya ve davaların sorulduğu bilgisini paylaşan Av. Kuzu, dolayısıyla tutuklamaların hukuka uygunluğundan bahsetmenin mümkün olmadığına vurgu yaptı. 

'SAVUNMA VE İNSAN HAKLARI AKTİVİTELERİ HEDEFLENİYOR'

Türk yargısının özellikle Kürdistan’da artık klasik haline getirdiği uydurma gizli tanık ifadelerini meslektaşlarına karşı da uyguladığını belirten Av. Kuzu, asıl amacı ise şu sözlerle ifade etti: “Bu hiçbir hukuk ilkesine uymayan, mantık ve vicdan dışı uygulamanın amacı, avukat arkadaşlarımızı savunma yapmaktan alıkoymak ve insan hakları konusundaki aktivitelerini sona erdirmektir."

Toplumun, devletin baskısı karşısında savunmasız bırakılmak istendiğini işaret eden Av. Kuzu,  savunma hakkını gasp etmenin yolu olarak da avukatları tutuklama yoluna gidildiğini kaydetti.

'DARBE UYGULAMASI'

Arkadaşlarının tutuklu bulunduğu dosyanın evrensel hukuk ilkelerine uymayan, mantıksız, absürt bir dosya olduğunu dile getiren Av. Kuzu, bu gerçeğin er yada geç ortaya çıkacağını ifade etti.

Türkiye’de iktidarın darbeyi aratmayan uygulamalarının avukatlık mesleğine yansımasını yaşadıklarını söyleyen Av. Erdal Kuzu, “Bu soruşturma ve tutuklama da bu darbe uygulamalarının bir sonucudur” ifadelerini kullandı.