Barzani Êzidîleri yine hedef gösterdi!

3 Ağustos 2014'te Êzidîleri DAİŞ vahşetiyle yüz yüze bırakan KDP Genel Başkanı Barzani, Şengal’deki Êzidîleri yine hedef gösterdi.

KDP Genel Başkanı Mesud Barzani, Laleş Kültür Merkezi'nin 24'üncü kuruluş yıldönünü nedeniyle yayımladığı mesajda, isim vermeden Êzidîlerin Şengal'deki örgütlenmelerini hedef aldı.

BARZANİ’NİN ‘GERÇEK ÊZIDÎLERİ’ KİM?

DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos günü Şengal'e düzenlediği soykırım saldırılarında tek kurşun sıkmadan bütün pêşmergelerini çeken ve halkı soykırımla yüz yüze bırakan Barzani, mesajında "DAİŞ çeteleri bütün vahşetiyle saldırdığı Şengal'de onların üzerinde hüküm süremedi. Êzidî halkı Pêşmerge kardeşleriyle kahramanca bir direniş sergiledi. Bu hiçbir çabanın Êzidîleri Kürdistan'dan ayıramayacağının mesajıydı" dedi.

Êzidî Kürtlerin pêşmerge tarafından "savunulacağını" iddia eden Barzani, "Göç eden Êzidîler topraklarına dönecek ve evleri de yeniden inşa edilecek. Gerçek Êzidîler kendi geleceklerine ve ilçelerinin yönetimine kendileri karar verecek" dedi.

NE OLMUŞTU?

3 Ağustos 2014 tarihinde DAİŞ çetelerinin Şengal'e düzenlediği saldırılar sırasında 5 bini aşkın KDP pêşmergesi tek kurşun sıkmadan çekilmişti. Daha sonra yapılan soruşturmalarda geri çekilme talimatının Hewlêr'den geldiği ortaya çıkmıştı.

DAİŞ'in işgal ettiği Şengal'de binlerce Êzidî Kürdü katledilmiş, binlerce kadın ve çocuk da DAİŞ tarafından kaçırılarak Musul ve Rakka gibi kentlerde kurulan köle pazarlarında satılmıştı.

Katliam saldırısının olduğu gece Şengal dağlarından harekete geçen 12 HPG ve YJA-Star gerillası onbinlerce Êzidî'yi katliamdan kurtarmış ve kurdukları direniş hattıyla daha büyük bir katliamın önüne geçmişti.

KDP'NİN ŞENGAL HAZIMSIZLIĞI

Şengal'in kurtarılmasından sonra da KDP, Türkiye'nin isteği doğrultusunda HPG ve YJA-Star gerillalarının Şengal'den çekilmesi dayatmasında bulundu. Ayrıca Êzidîlerin kurduğu Şengal Direniş Birlikleri (YBŞ) güçlerinin tasfiyesini dayattı.

KDP'nin bu dayatmaları kabul edilmeyince Barzani'nin Türkiye dönüşü sonrası 3 Mart 2017 tarihinde, KDP'ye bağlı silahlı çeteler Şengal'in Xanesor ilçesine saldırıya geçmişti.

Ayrıca geçtiğimiz günlerde de Türk savaş uçakları, Şengal ve Dêrik'in Qereçox bölgelerine hava saldırıları düzenlemişti. Saldırıdan sonra Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan, saldırıdan önce KDP'ye haber verdiklerini açıklamıştı.