Baydemir: Her Kürt yakın olduğu partiye ulusal birlik için baskı yapmalı

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir, 4 parçadan bütün Kürt örgüt ve partilerine, Kürt ulusal ittifakın bir önce gerçekleşmesi söyledi. Baydemir, Kürtlere de siyasi partilere baskı yapma çağrısında bulundu.

KCK’nin ulusal kongre açıklamasının ardından Kürtler arası ulusal ittifak, yeniden birçok çevreler tarafından tartışılmaya başladı. Tartışmalarda Kürtlerin acilen bir araya gelme görüşü öne çıkıyor. 

Halkların Demokratik Partisi (HDP) Urfa Milletvekili Osman Baydemir de Kürtlerin bir araya gelmemesi durumunda tarihi bir yok olma ile karşı karşıya kalacağını belirterek, Kürt partilerinin ideolojik kaygıları bir kenara bırakıp, bir araya gelmesi çağrısında bulundu.

‘BİR ARAYA GELMESEK BÜYÜK KAYBEDERİZ’

HDP Milletvekili Baydemir, Kürtlerin birlik olmamalarından dolayı düşmanları güçlü olduğunu belirterek, “Bugün Tahran, Ankara, Bağdat ve Şam’ın Kürt sorunun bu kadar çetrefili ve yıkıcı olmasının nedenleriyse, bir diğer nedeni de Kürt siyasal organizasyonlarının kendi aralarındaki ittifaksızlığıdır. Ortak paydalarda bir araya gelip ortak perspektif oluşturmamasındandır. Bu ortamda böylesi bir dalganın karşısında durmanın da Kürt halkının bütün kazanımlarının yok etmesine neden olur. Bu saldırılara karşı çıkışın ve başarının diğer bir anahtarı da Kürt halkının örgütlü güçlerinin ve siyasetlerinin ortak paydalarda buluşmasıdır. Bu Rojava için kendi iç dinamiği içinde böyledir. Rojava’nın tüm siyasal akımları, Rojava’nın geleceği ve Kürdistan’ın geleceği konusunda ortak paydalarda buluşmaları gerekiyor.

A suçludur, B suçludur ya da C suçludur demiyorum. Ama ortak paydalarda buluşmadıkları müddetçe özgürlükten uzaktır demektir” diye konuştu. 

Baydemir, Güney Kürdistan için aynı şeyler geçerli olduğunu hatırlatarak, “Güney Kürdistan A, B, C partisi ayrımı yapmadan söylüyorum, ortak paydalarda buluşmaları gerekiyor. Kuzey Kürdistan ve Güney Kürdistan’daki siyasi hareketler ideolojik ayrımları bir kenara bırakmaları gerekiyor. Mevzu artık ideolojik kavgayı açmış durumda. Kürt halkının var olma ve yok olmayla karşı karşıya. Serbest ekonomimi, yoksa komin ekonomisi mi tartışması bu ortamda abestir. Bu sembol mu olacak şu sembol mü olacak kavgası yitirdiğimiz şehitlere ihanettir, bu ortamda. Haksızlık ve hakarettir. Bir ulus yok edilmek isteniliyor. Kuzeyde başarırlarsa Rojava’ya gidecekler orada başarırlarsa Hewler elden gider. Bütün bunlar olmasın diye ulusal ittifak konusunda ortak payda da buluşmak için hızlı bir şekilde aktiviteye ihtiyaç var” dedi.

‘MEDYA ROLÜNÜ OYNAMALI’

Her Kürdün kendisini yakın bulduğu siyasi partiye ulusal ittifak için baskı yapması gerektiğini vurgulayan HDP Milletvekili Osman Baydemir şunları söyledi: “Ben Kuzeyli bir Kürt olarak, kendimi en yakın hissettiğim siyasi partilere çağrıda bulunuyorum, HDP üyesiyim doğal olarak çağrım HDP’yedir. Ulusal ittifakın paydaşı olmalı. Hangi Kürt hangi siyasi partinin üyesiyse ya da kendini hangisine yakın hissediyorsa kendi partisine ulusal ittifakın parçası olması için baskı uygulasın. Bizim Kürt halkı olarak aydın kesimi olarak, kenti partimize ulusal ittifakın parçası olması için baskı yapmamız gerekiyor. Karşımızdaki partiyi eleştirerek, bugüne kadar herhangi bir sonuca ulaşamadık bundan sonra da ulaşamayız. 

HDP ve HDP’nin beslendiği siyasi gelenek aynı zamanda bir özeleştiri geleneğidir. Bundan güç alan bir geleneğidir. Objektif olarak şunu kendimize soralım, şimdiye kadar ulusal ittifakın olmamasından bizim hiçbir rolümüz yok. Acaba hiç bizim hiçbir eksiğimiz yok sorusunu hepimizin kendimize sormamız gerekiyor?”

Baydemir, Kürt medyasının da önemli rol oynaması gerektiğini belirterek, “Kuzey, Güney Kürdistan ve Rojava medyası, bu konuyu işlerse önemli aşama kat edilir. Biz bunu medyadan başlarsak, bir ötekileştirme dilinden çıkarır, ittifak diline dönüştürürsek emin olun büyük mesafe kat ederiz. Ben ulusal ittifaktan umutluyum çünkü bizi kurtaracak, faşizmi durduracak bu coğrafyada 1915’leri yaşatmayacak olan en büyük direnç noktamızın halkımızın ve onun bütün örgütlü gücünün ideolojik farklılıkları bir kenara bırakarak, ortak paydalarda ittifaktan geçtiğine inanıyorum” şeklinde konuştu.