Bayık: Ulusal Kongre'ye karşı çıkanlar kaybeder

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Bayık, Kürtlere kazandıracak olan Ulusal Kongre’nin bir an önce gerçekleşmesini isterken, buna karşı duranların ise kaybedeceğini belirtti.

KCK Yürütme Konseyi Eş Başkanı Cemil Bayık, Ulusal Kongreye ilişkin Rojnews'e değerlendirmelerde bulundu...

Bayık, bu dönemde Kürtlerin, birliklerini sağlamaması durumunda tarihi bir fırsatı kaçıracaklarını belirtti. Bayık, Ulusal Kongre’nin yapılmasının önemine dikkati çekerek; “Ulusal Kongre’nin yapılmasına karşı çıkanlar kaybeder” dedi.

“Ortadoğu’da Kürtler olmadan ne siyaset, ne yeni dengeler ve ne de yeni bir statü belirlenebilir" diyen Bayık, "Kürtler bu yüzyılda bir kez daha kaybedecek olurlarsa, katliama maruz kalacaklardır" dedi.   

'DENGELERİN YIKILMASI KÜRTLERİN YARARINA'

Ortadoğu’daki eski dengelerin yıkılmasının Kürt halkının çıkarına olduğunu belirten Bayık, “Ortadoğu’da şiddetli bir savaş yürütülüyor ve biz bu savaşı 'üçüncü dünya savaşı' olarak değerlendiriyoruz. Ortadoğu dünyanın bel kemiğidir. Tüm sorunlar kaynağını buradan alır ve burada da çözüme kavuşturulmalıdır. Birinci ve İkinci Dünya Savaşları’ndan sonra oluşan dengeler Kürtlere yer vermedi ve Kürtleri parçaladı. Fakat Kürtler buna karşı mücadele etti ve direndi. Birinci ve İkinci Dünya savaşları’nı dengelerinin yıkılması Kürtlerin yararınadır” şeklinde konuştu. 

'ULUSLARARASI ALANDA ÖNEMLİ ETKİ YARATILDI'

Kürtlerin DAİŞ çetelerine karşı yürüttüğü direnişe de değinen Bayık, "Kürtler DAİŞ’e karşı bir savaş yürütüyor ve büyük darbeler vuruyor. DAİŞ sadece Kürtler ve Ortadoğu için değil, tüm dünya için bir tehlike olduğundan, Kürtlerin bu belaya karşı herkesten daha fazla direndiğini, darbe vurduğunu, bütün insanlık ve değerleri için mücadele ettiğini tüm dünya ve insanlık görmüş ve bu durum uluslararası alanda önemli bir etki yaratmıştır" diye kaydetti.

'BİR AN ÖNCE GERÇEKLEŞTİRİLMELİ'

Bayık, Kürt örgüt ve kurumlarının Ulusal Kongre’nin gerçekleştirilmesi çağrısına verdiği desteğe de vurgu yaparak, şöyle dedi: "Halk da bunu istiyor. Partilerin, kurumların bu yönde talebi var. Aydınlar, sanatçılar, yazarlar bunu istiyor. Ayrıca uluslararası düzeyde de bazı güçlerin bu yönde isteği var. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Ulusal Kongre bir an önce gerçekleştirilmelidir. PKK tarihi ve ulusal görevlerine karşı her zaman sorumlu yaklaşmıştır ve bu nedenle Ulusal Kongre’nin gerçekleştirilmesi çağrısında bulunduk.” 

Tarafların birçoğunun Ulusal Kongre çağrısına olumlu yanıt verdiğini ifade eden Bayık, şöyle devam etti: “Şimdiye kadar birçok olumlu yanıt ve tutum gelişti. Kürdistan genelinde bu çağrıya yanıt vermeyenler çok az. Bu durum da bunun pratikleşmesi için bir cesaret kaynağıdır. Herkesin açıklamalarına sahip çıkacağına inanıyorum. Sadece açıklama ve sözle sınırlı kalmayacağına ve bu yönde atılacak pratik adımlara da destek verilip sahip çıkılacağına inanıyorum."

'KARŞI DURANLAR KAYBEDER'

Bayık, Ulusal Kongre’nin gerçekleştirilmesi karşısında duracak kesim ve tarafların kaybedeceğini, tarih ve halk karşısında yüz karası bir duruma düşmemek için tüm güçlerin bu çağrıya olumlu yanıt verdiğini söyleyerek, kongrenin yapılması taraftarı olduklarını açıklamakla yetinen bazı tarafları da eleştirdi. Bayık, “Halkın baskısıyla karşı karşıya kalmamak için bazı taraflar açıklama yaparak kongrenin yapılmasını desteklediklerini ifade ediyorlar. Fakat pratiklerine bakıldığında, pratikleri ve açıklamaları birbirinden farklıdır. Bu durum en fazla da Güney’de yaşanıyor" dedi.

Ulusal Kongrenin gerçekleştirilmesi için şart ve koşulların uygun olduğunu ifade eden Bayık şunları dile getirdi: “Koşullar uygundur ve bu nedenle Kürtler bu fırsatı kaçırmamalıdır. Kürtler bu fırsattan faydalanmamaları, birliklerini sağlamamaları ve kongrelerini gerçekleştirmemeleri durumunda kaybedeceklerdir.” 

PKK olarak bu çağrıyı gerçekleştirdiklerini ve bu nedenle bunun sorumluluğunu da üstlendiklerini ifade eden Bayık, PKK’nin mevcut sıkıntı ve engelleri aşmak istediğini ve PKK’nin felsefesinde engellerden dolayı bir şeyden vazgeçmenin olmadığını kaydetti.

'SÖZDE KALMAMALI'

KCK Eş Başkanı Cemil Bayık, değerlendirmesini şöyle sonlandırdı: “Kongrenin gerçekleştirilmesini kabul eden tüm taraflardan isteğimiz; bunu sözde bırakmamaları, kendilerini ve halkı kandırmamaları ve halkın ve tarihin gerekliliğini yerine getirmeleridir. Ulusal Kongre’nin gerçekleştirilmesine sahip çıkmayan partilerin üyelerinin de Ulusal Kongre’nin yapılmasını istediklerine inanıyorum. Bu nedenle herkes yaptığı açıklamaların arkasında durmalıdır."