Beş kentte gözaltı ve tutuklama

AKP/Saray'ın Kürt halkı ve HDP'ye dönük siyasi soykırım uygulamaları sürüyor. Urfa, İzmir, Siirt, Kayseri ile Ağrı'da çok sayıda kişi gözaltına alındı ve tutuklandı.

URFA

Urfa'nın Viranşehir ilçesinde gözaltına alınan 12 kişi sabah saatlerinde adliyeye çıkarıldı. "Örgüt üyesi olmak" iddiası ile savcılık ifadeleri alınan kişilerden biri “adli kontrol” şartı ile serbest bırakırken, diğerleri tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi.

Mahkemede ifadeleri alınan kişilerden 10'u aynı suçlama ile tutuklandı, 1 kişi ise serbest bırakıldı.

İZMİR

İzmir'de sabah erken saatlerde düzenlenen operasyonda aralarında Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Mukaddes Kubilay'ın da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı. 

Gözaltına alınanlardan bazılarının isimleri şöyle: "Ağrı Belediyesi Eş Başkanı Mukaddes Kubilay, Hacay Yılmaz, Dilan Akpolat, Elmas Çınar, Sevim Filiz, Tevfik Boğakaptan, Yusuf Çalış.

SİİRT

Siirt’in Pervari ilçesinde geçen hafta düzenlenen ev baskınlarında gözaltına alınan HDP İlçe Yöneticisi Ceduh Batur, eski DBP İlçe Eş Başkanı Temer Özer ile Mustafa Adıyaman ve Ebedin Batıbey adliyeye getirildi. Savcılık tarafından tutuklama talebiyle nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’ne sevk edilen 4 kişi, “örgüte yardım etmek” iddiasıyla tutuklandı. 

Ayrıca dün akşam saatlerinde jandarma tarafından Siirt’in Pervari, Baykan, Kurtalan ve Eruh ilçelerinde eş zamanlı ev baskınları düzenlendi. Gerekçesi öğrenilemeyen operasyonda 20 kişi gözaltına alındı. 

KAYSERİ

Kayseri’de ise 13 Aralık günü gözaltına alınan 13 kişiden 6’sı çıkarıldıkları mahkemece tutuklandı. 9 gün boyunca gözaltında tutulan 13 kişi, dün akşam Kayseri Adliyesi’ne çıkarıldı. Savcılık işlemlerinin ardından 7 kişi “adli kontrol” şartıyla serbest bırakılırken, diğer 6 kişi tutuklama talebiyle mahkemeye sevk edildi. 

Gece geç saatlere kadar süren mahkemenin ardından 6 kişi “örgüt propagandası” yapmak gerekçesiyle tutuklandı. 

Tutuklanan isimlerin sosyal medya hesaplarındaki paylaşımları delil olarak değerlendirildi. Tutuklananla Nevşehir E Tipi Kapalı Cezaevi’ne götürüldü.

AĞRI

Ağrı'da düzenlenen operasyon sonucunda İl Genel Meclisi Üyesi Yusuf Yakut, HDP Yöneticisi Resul Sorguç, eski HDP Yöneticisi Salih Coşkun ve Belediye Çalışanı Ali Barış ile soyadı öğrenilemeyen Sevgi isimli bir kişi gözaltına alındı. Gözaltı gerekçesi öğrenilemeyen 5 kişi emniyete götürüldü. 

Kentte sabah saatlerinde Belediye Eş Başkanı Mukaddes Kubilay’ın evine baskın yapılmış, Kubilay misafir olduğu İzmir’de gözaltına alınmıştı.