Bir grup Ezidî pêşmerge Heşdî El Şabi'ye katıldı

Şengal'de KDP'den ayrılan bir grup Êzidî pêşmergesi Heşdî El Şabi'ye katıldı. Êzidîlerle toplantı alan KDP'lilerin "Silahlarınızı bırakın Kürdistan'ı terk edin" dediği aktarıldı. KNN televizyonu ise Heşdî El Şabi'ye katılanların sayısını 500 kişi olarak d

Şengal'de bir grup Êzidî pêşmergenin, Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) ayrılarak Şii milis grubu Heşdî El Şabî'ye katıldığı bildirildi. Edinilen bilgilere göre, Şengal'in DAİŞ çetelerinin elinde kalan köylerinin kurtarılması için KDP'nin adım atmadığını dile getiren bir grup Êzidî pêşmerge KDP'den ayrılarak Heşdî El Şabî'ye katılma kararı aldı.

Yerel kaynakların ANF'ye verdiği bilgilere göre, KDP, Heşdî El Şabi'ye katılma kararı alan Êzidî pêşmergelerle bugün Şengal'in Sinunê kasabasına bağlı Şerfedin köyünde toplantı aldı. Alınan bilgilere göre, toplantıya katılan KDP pêşmerge komutanları, Êzidî pêşmergelere sert çıkarak, "Heşdî El Şabi'ye katılacaklar derhal silahlarını bıraksın, evlerini de Güney Kürdistan'dan taşısın" tehditlerinde bulundu.

Bunun üzerine çoğunluğu DAİŞ'in ferman sırasında büyük katliam yaptığı Koço köyü pêşmergeleri silah bırakarak Heşdî El Şabi'ye katıldı. Êzidî bir pêşmergenin ANF'ye verdiği bilgiye göre ise bunun üzerine farklı köylerden olan çok sayıda Êzidî pêşmergesi ise silahlarını bırakarak ailelerini Güney Kürdistan'dan getirmek için yola çıktı.

Heşdî El Şabi'ye katılan Êzidî Pêşmerge sayısı hakkında net bilgilere ulaşılamazken, Güney Kürdistan'da yayın yapan KNN televizyonu, Heşdî El Şabi'ye katılma kararı alan pêşmergelerin sayısını 500 kişi olarak verdi ve bu grubun 14'üncü Foc'e bağlı olduğunu aktardı. KNN'e konuşan 14'üncü Foc'un komutanlarından Nayif Qaso, "KDP Şengal'in işgal edilmesini önlemek için hiçbir şey yapmadı. 3 yıldır da bekliyoruz KDP'nin Şengal'in kasabalarını özgürleştirme için hiçbir planı yok" dedi.

Pêşmerge düzenlemesine göre her bir Foc'un sayısı 50 ile 400 kişi arasında değişiyor. Ancak Êzidî birliklerinde Foc'un sayısının 50 ile 150 arasında değiştiği biliniyor.