CPT’ye bağlı bir heyet Binare Qendil halkını ziyaret etti

CPT’ye bağlı Hristiyan Barış kuruluşu heyeti Türk devletinin Kandil’e yaptığı hava saldırılarını incelemek ve Binare Qendil halkının rahatsızlıklarını dinlemek için Kandil halkını ziyaret etti.

5 kadın 4 erkekten oluşan heyeti Qendil halkı ve Binare Qendil Belediyesi Eş Başkanı Mihemed Hesen karşıladı.

Görüşmede ilk konuşmayı Binare Qendil Bedeleyesi Eş Başkanı Mihemed Hesen yaptı. Türk ordusunun hava saldırılarıyla bölge halkına verdiği zarara ilişkin bilgilendirmede bulunan Hesen, 2007’den bu yana Türk ordusunun hava saldırılarına yeni bir dönemin eklendiğini söyledi.

2012’ye kadar da İran’ın bölgeye top atışlarını yaptığını fakat 2012’den sonra bu top atışlarının durdurulduğunu, Türk devletinin ise halen bölgeye hava saldırısı yaptığını belirtti. Bu saldırıların sonucunda 20’de fazla sivilin yaşamını yitirdiğini, yüzlerce sivilin yaralandığını, maddi zararlarının verildiğini, binlerce bağ, bahçe ve hayvanın telef edildiğini bundan kaynaklıda göçlerin olduğunu dile getiren Hesen; “Mağdur insanlar için bazı kamplar yapılmıştı, fakat yaşam koşullarının zorluğundan kaynaklı bölge halkı bombardımanların altında yaşamayı tercih etti. Maalesef sivil kurumlar ve insan hakları da bölge halkının ihtiyaçlarına cevap olamıyor” dedi.

Heyetin ABD’li üyesi Nancy’nin Kandil neden bombalanıyor sorusuna Binare Qendil Belediye Eş Başkanı Hesen şu cevabı verdi: “Kandil eskiden beri Kürdistan’da uygulanmak istenen işgal hareketlerine karşı direnmenin yeri olmuştur. Nasıl ki Erdoğan Kuzey Kürdistan’da şehirleri ve evleri yıktıysa ve yüzlerce insanı katlettiyse hem burada hem de Rojava’da aynı siyaseti yürütüyor. Erdoğan’ın milliyetçi politikaları Kürt halkına karşıdır. Bu karşıtlık ise hiçbir coğrafya tanımıyor.”

ABD’nin Erdoğan’a yardımlarından dolayı üzüntü duyduğunu söyleyen heyet üyesi Nancy, Kandil halkının yaşadığı bu acıları Kaliforniya halkına anlatacağını ifade etti.

Heyet olarak Hewlêr’deki Amerika konsolosluğunda yapacakları görüşmede Kandil halkının rahatsızlıklarını dile getireceklerini sözlerine ekledi.

Heyetin Hollandalı üyesi Dan, Hollanda devletinin Erdoğan’a yardımlarından dolayı üzüntü duyduğunu dile getirdi. Hollanda halkının Erdoğan diktatörlüğüne hiçbir şekilde yardım edilmemesi gerektiği görüşünde olduğunu da söyledi.

Amerikalı Wilden, Berlin’de Türk ordusunun Kürdistan’da yaptığı hava saldırılarını kınama amaçlı eylem yaptıklarını dile getirerek; Türk ordusunun saldırganlığını dünyaya tanıttıklarını, bu anlamda daha çok şey yapılması gerektiğini bunu da çalışma planlamalarına alacaklarını ifade etti.

New Yorklu Suzin “İki sebepten dolayı kendime Amerikalıyım demiyorum. Ben New Yorkluyum diyorum. Birincisi, Amerika bu devletlere silah ve mühimmat yardımında bulunuyor. İkincisi de siyasi sınırlar insanların ilişkileri önünde engel olmamalı. Amerika’da da ayrımcılık var. Kürt halkının acısını daha iyi anlayabilirim. Birleşmiş Milletler maket gibi. Amerika eliyle o ülkelerin veto hakkı var. Bundan kaynaklı kalıcı bir barışın sağlanması için BM’den umut beklenmemeli. Devletlerde barışın olmasını çıkarlarına bulmuyorlar. Bundan kaynaklı devlete bağlı olmayan halk ve sivil kuruluşlar barış için adım atmalılar. Hepimiz çaba vermeliyiz, sivil kuruluşlar iyi ve daha fazla çalışmalılar. Bunun zeminde hepimizin eliyle olmalıdır” dedi.

Heyetin İsveçli üyesi Elika Sayt, Kandil halkının derdini kesinlikle İsveç halklarına ulaştıracağını söyleyerek, İsveç devletinin Erdoğan’ın cinayetlerine sessiz kaldığından kaynaklı üzgün olduğunu belirtti.

Binare Qendil’in Beste köyünden olan Mam Şex, bu zamana kadar Kandil’e çok heyetin geldiğini fakat sonuç çıkmadığını vurgulayarak “Umut ediyorum ki bu heyet sesimizi ve derdimizi dünyaya duyurur” dedi.

Aynı köyün sakinlerinden olan Mam Bapir, “Kürt halkı barışçıl bir halk, buna rağmen sürekli sömürgeciler tarafından ve bölge devletlerinden doğru şiddet yaklaşımları uygulanıyor” diyerek; Kandil halkının bombardımanlardan kaynaklı yaşadığı sıkıntıları genişçe heyetle paylaştı. Konuşmasını “Umut ediyorum ki bu heyet bu halkın sorunlarını çözsün” diyerek sonlandırdı.

Konuşmaların ardından CPT’ye bağlı heyet Kandil’deki Ş. Gulan ve Ş. Simko şehitliğine ziyaret etti. Mam Şêx burada Kürdistan özgürlük savaşında yaşamını yitirmiş bir gerillaya atfen yazdığı şiiri okudu. Şehitlik ziyaretinden sonra Binare Qendil Belediyesi Eş başkanı Mıhemed Hesen CPT’ye bağlı heyete Kürt Halk Önderi Abdullah Öcalan’ın 18 yıldır İmralı’da tutulduğunu, bunun için CPT önünde eylem yapıldığını ve Kürdistan’da kalıcı barışın sağlanması için Kürt Halk Önderinin büyük çaba harcadığını söyledi. Konuşmanın ardından Hesen, Öcalan’ın ‘kültürel soykırım kıskacında Kürtler, demokratik ulus çözümü’ adlı kitabını armağan etti.

Kuzey Kürdistan’da Türk devletinin soykırım saldırılarına maruz kalan kentlerden biri olan Cizre’yi ziyaret etmek için yola çıkan heyet, Türk devletinin engellemeleriyle de karşılaştı. 2017 Amed Newrozu’na da katılan heyetin bir üyesinin Kürt olmasından kaynaklı Türkiye’ye girişine izin verilmeyerek sınır dışı edilmiş.

Barış zemini altında işkenceyi önleme, cezaevlerine ilişkin çalışma yürüten heyet, Güney Kürdistan’da da incelemelerde bulunuyor. Heyet üyeleri Kandil’deki halkın rahatsızlığını CPT’ye bir rapor olarak iletecek.