DBP’li belediye başkanına 15 aydır ceza bulunamıyor!

Canlı kalkan eylemine gitmek üzere yola çıktığında “polise mukavemet” iddiasıyla gözaltına alınarak tutuklanan Özalp Belediyesi Eş Başkanı Handan Bağcı, 1 yıl 3 aydır iddianame bekliyor.

Van’ın Özalp Belediyesi Eş Başkanı Handan Bağcı, 9 Ekim 2015 tarihinde ilçenin Tepedam Mahallesi kırsalında operasyona çıkan askerlere engel olmak için giderken yolda polisler tarafından gözaltına alındı. Çıkarıldığı mahkemede serbest bırakılan eşbaşkan, savcılığın itirazı üzerine “Örgüt adına suç işleme”, “Görevli memura mukavemet” ve “Mala zarar verme” iddiasıyla tutuklandı. Hiçbir delil olmadan tutuklanan Bağcı hakkında aradan geçen 15 ayda iddianame hazırlanamadı. Kendisini tutuklayan savcı ve mahkeme heyeti, FETÖ’den tutuklanmasına ve tutukluluk haline yapılan onca itiraza rağmen durum değişmedi. Üstelik, 1 yıl 3 aydır tutuklu bulunan Bağcı hakkında hazırlanan bir iddianame, dosyada suç teşkil eden bir emsal olmadığını ve gerekli belgeler yer almadığı için mahkeme heyeti tarafından reddedildi. Belediyeye ise 11 Eylül'de kayyım atandı. Bağcı’nın avukatı Yıldırım Ayaz, mahkeme sürecini ajansımıza değerlendirdi. 

BAŞSAVCILIK İTİRAF ETTİ AMA SONUÇ DEĞİŞMEDİ 

Ayaz, Bağcı’nın askeri operasyonda herhangi bir can kaybı olmaması için olay yerine gitmeye çalıştığını söyledi. Olay yerine yakın bir yere geldiğinde çevik kuvvet tarafından tutularak darp edilerek gözaltına alındığını aktaran Ayaz, Bağcı’nın iddia edildiği gibi olay yerine gitmediğini ve suç unsuru teşkil eden bir durumun yaşanmadığını vurguladı. Ayaz, Bağcı’nın gözaltına alındıktan sonra serbest bırakıldığını, ardından savcılığın itirazı üzerine tekrardan gözaltına alınarak tutuklandığını aktardı. Bağcı’nın tutuklandıktan sonra Özalp Cumhuriyet Başsavcılığı ile görüştüklerini söyleyen Ayaz, “Biz Başsavcılıkla görüştük. Bağcı’nın tutukluluğuna itiraz ettik. Van Cumhuriyet Başsavcılığı da bu itirazın kabul edildiğini söyledi. Bu beyanla da Bağcı’nın herhangi bir suç işlemediğini de itiraf etmiş oldular. O günden sonra tutukluluk haline itiraz ettik. İtirazımız kabul edilmedi ve reddedildi” dedi. 

SUÇ BULUNAMADI! 

Bağcı’nın “Örgüt üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek” iddiasıyla tutuklu bulunduğunu belirten Ayaz, “Asıl dosyada işlenmesi gereken ‘polise mukavemet’ olması gerekirken bunu kılıfına uyduramadılar. Buna dönük delil bulamadıkları için dosya açılma sürecini uzadıkça uzattılar. Avukatların ısrarı sonucu iddianame savcılık tarafından 6 ay önce hazırlandı. Hazırlanan dosyaya bakan mahkeme heyeti, dosyanın böyle hazırlanamayacağını, bu şekilde dosyanın suç teşkil eden bir emsal olmadığını söyleyerek dosyayı tekrardan savcılığa gönderdi. Mahkeme heyeti iddianameyi kabul etmediğinde Bağcı’yı serbest bırakabilirdi. Ama adalet yerini bulmadı ve tutukluluk haline delil olmamasına rağmen devam etti” dedi. 

CEZA ALSA BİLE FAZLADAN HAPİS YATIYOR

Bağcı’nın tutukluluk halinin devam edebileceği bir delilin dosyada yer almadığına vurgu yapan Ayaz, “Bağcı hangi suçtan üst sınırdan ceza alırsa alsın şu an ki tutukluluk süresinin çok altında kalıyor. Polise mukavemetten ya da örgüt adına suç işlemekten ceza verseler bile yine de fazla yatmış oluyor. Kaldı ki bu cezaları verebilecek delil bile yoktur” değerlendirmesi yaptı. 

KAYYUM ATANMASI İÇİN SÜREÇ UZATILDI

Bağcı’nın tutuklanmasının siyasi olduğunun altını çizen Ayaz, bunda belediye yönetiminin halkla olan iyi diyaloğunun etkisi olduğunu söyledi. Ayaz, “Bağcı Özalp’ta yaptığı icraatlar halkla olan diyaloğu bazı çevreler tarafından rahatsızlık uyandırdı. Bu nedenle de böyle bir hukuksuzluğa başvuruldu. Daha sonra da belediyeye kayyum atanması için tutukluluk süreci uzatıldı. Tutukluluk durumu kesinlikle hukuksuzdur. Bu duruma ilişkin AİHM’e başvuracağız. Bağcı’nın tutukluluk sürecine ve cezaevindeki tecrit koşulları ile ilgili yargı sürecinin peşinde olacağız” ifadelerini kullandı. 

ADLİ TUTUKLULARIN ARASINDA TUTULDU 

Bağcı’nın Erzurum Oltu T Tipi Kapalı Cezaevi’nde 7 ay boyunca adli tutukluların arasında tutulduğuna işaret eden Ayaz, bu şekilde de ikinci kez cezalandırıldığını vurguladı. Ayaz, bu duruma ilişkin ise şu değerlendirmeyi yaptı: “Bağcı, polise mukavemetten tutuklandıysa adli tutukluların bulunduğu yere koymaları doğrudur. Ama o zaman da bu kadar uzun süre cezaevinde kalmaması gerekiyor. Erzurum’daki cezaevinde tutukluların çoğu cinayet işleyen veya uyuşturucu bağımlısı kişilerdi. Müvekkilimin siyasilerin tutulduğu cezaevine gönderilmesi için yaptığımız başvurular her seferinde itiraz edildi. En son yaptığımız uğraşların sonunda siyasilerin tutulduğu Erzurum E Tipi Kapalı Cezaevi’ne gönderildi.”

Bağcı’nın tutuklanmasını isteyen savcı ve mahkeme heyetinin FETÖ üyesi olma iddiasıyla tutuklandığını belirten Ayaz, bu kişilerin tutuklama furyasına son verilmesini ve dosyada herhangi bir argümanın olmadığı için Bağcı’nın serbest bırakılmasını istedi.