"Dil Bayramı evler ve sokaklar okula dönüştürülerek kutlanmalı"

KCK Eğitim Komitesi, 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı vesilesiyle yayınladığı mesajda, Kürtçe diline sahip çıkmaya çağırdı.

KCK Eğitim Komitesi, en anlamlı kutlamanın, her ev, sokak ve bahçenin dil okullarına dönüştürülmesi olacağını kaydetti.

Eğitim Komitesi’nin 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı vesilesiyle yayınladığı mesaj şöyle:

“Dil bir halkın varlığı ve benliğinin en somut belirtisidir.  Dil ve kültürlerini koruyamayan, yenileyemeyen ve ilerletemeyen toplumlar veya halklar, egemenlerin baskı ve sömürüsüne konu olurlar.

Kürtler ve Kürdistan’ın yakın tarihi bunun çok acılı örnekler ile doludur. Türk ve İran ile Suriye ve Irak’taki Baas rejimlerinin milliyetçilik ve işgalcilik tarihi aynı zamanda Kürt halkı ve Kürdistan üzerinde yürütülen fiziki ve kültürel soykırım tarihidir. Bugün Kürt, Ermeni, Asuri-Süriyeni-Keldani halkları, Êzidî, Alevi, Yarsani ve diğer inançlar üzerinde kültürel soykırım ve yer yer fiziki soykırım devam etmektedir.

Kültürel soykırım rejimi, günümüze kadar inkar ve imha siyaseti ile kendisini yaşatıyor.  PKK’nin ortaya çıkışı ile birlikte, inkar ve imha siyaseti ile fiziki ve kültürel soykırımın önü alındı.  PKK’nin çıkışına kadar Kürt ve Kürdistan’ın dilleri ve kültürleri yok oluşa doğru gidiyordu. Başta Önder Apo’nun mücadelesi ve onbinlerce şehidin kanı ve emeği ile, benliğine, özgürlüğüne ve kendi değerlerine dönüş yaşandı. Kürt ve Kürdistani kültür ve dillerin dirilişi, çağdaşlaşması ve ilerlemesinin yolu açıldı.

Bugün eğer Kürtçe Dil Bayramı’nı kutlayabiliyorsak, bu kolay gelişmedi. Mehmet Karasungur, Salih Kandal, Hüseyin Deniz, Mehmet Kurt ve yüzlerce öğretmenin kendisini feda etmesiyle, Kürtçe Dil Bayramı temeli atılı ve cesaretle ilan edildi. Başta öğretmenler ve öğrenciler olmak üzere yeni nesil de bu gerçekliği bilmeli ve buna göre Kürdî dillere sahip çıkmalı. Kürtçe Dil Bayramı’nın kutlanması, insan zihni üzerindeki ideolojik sömürgeciliğe, tüm kültürel eritme ve soykırım türlerine karşı mücadele ve başarı ile ancak mümkün olur. En anlamlı kutlama, her ev, sokak, bahçe ve her taşın gölgesinin dil okullarına dönüştürülmesi olacaktır. Kürtçe Dil Bayramı, başöğretmen Önder Apo, eğitim emekçileri ve çalışanları, tüm öğrenciler ve Kürdistan halkına kutlu olsun.