Ehmed: Hedef demokratik Suriye olmalı

Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı Ehmed, yeni yılda demokratik Suriye hedefinin geliştirilmesi gerektiğini belirtti.

Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ehmed, 2016 yılındaki gelişmelere dair değerlendirmede bulundu...

Demokratik Suriye Meclisi'nin, kuruluşunu ilan ettikten bir yıl sonra deklarasyon yayımladığını ve Suriye sorununun çözümü programı çerçevesinde bir çalışma yürüttüğünü kaydeden Ehmed, "Parti, örgütsel yapılar, toplumun kanaat önderleri ve tüm halkların içinde yer aldığı siyasi bir çatı örgütü olarak kurulmuştu. İçinde yer alanlar hareket, yapı, parti ve kişi olarak içinde yer aldı. Demokratik Suriye Meclisi'ne yeni oluşum, parti, hareket, bağımsız kişilerin katılımı için kapı hep açık tutuldu" dedi.

Ehmed, geçtiğimiz bir yıllık süre içinde en fazla bağımsız kişi bazında katılımların olduğunu söylerken, "Katılanlar arasında Suriye’nin iç taraflarından ve Kuzey Suriye alanından olanlar da var" diye ekledi.

'DİYALOG VE ORTAK PROJELER SÜRÜYOR'

Şimdi de çok sayıda iç ve dış muhalefet kesimlerle diyalog ve ortak bazı projelerin üretildiğine dikkati çeken Ehmed, şöyle devam etti:

"Meclis, Suriye halklarının tek muhatap örgütü olarak kendisini görmüyor. Fakat en çok gelecekte demokratik bir Suriye projesini demokratik muhalefet çevreleriyle geliştirmeye çalışıyor. Bu çalışma ciddi bir şekilde yürütülüyor. 

Uluslararası güçlerle gerek Avrupa ülkeleri, Rusya ve ABD ile önemli görüşmeler yapıldı.

Görüşmelerimizin hepsinde Suriye sorununun çözümü için yürütülen müzakerelerin yanlış ve muhatapsız olduğu dile getirildi. Çünkü büyük ve muhatap olması gereken Suriye gerçeğinde olan ve ciddi bir mücadele yürüten, bir proje sahibi olan gücün müzakerelere alınmadığı, devre dışı bırakıldığı anlatıldı. O yüzden bu müzakerelerin sonuç vermediği anlatıldı. 

DAİŞ ile mücadele konusunda ABD yetkilileriyle birçok defa görüşmeler yapıldı. 

Avrupa ve diğer ülkelerle de hem DAİŞ ile mücadele hem de çözüm projesi üzerine görüşmeler yapıldı. 

Bölge ülkeleri ve güçleriyle de bu yönlü görüşmeler için çabalar sürdürüldü. Özellikle de Arap ülkeleri için bu çaba sürdürüldü. 

Bazı görüşmeler yapıldı. Anlam vermeye çalışanlar vardı. Ama Türkiye’nin yaptığı algı operasyonu, yine korkutma, sindirme, tehditlerinden ötürü demokratik ve federal bir sistem projesine mesafeli yaklaşanlar da oldu. 

Gerek bölge gerek uluslararası güçlere projemizi anlatırken, destek isterken Suriye topraklarının bütünlüğü, demokratikleştirilmesi, halklar ve iç, inanç savaşı sorununun çözümünün adresinin bu olduğunu anlatmaya çalıştık. Bunun dünyadaki örneklerini sıralıyorduk. Gerek uluslararası alanda gerekse bölge ülkeleri düzeyinde bir mesafe kat ettik. Ancak hala istenilen düzeyde bir sonuç elde edilmiş değil. Çünkü oluşturulan bir zihniyet var. Ulus devlet zihniyeti. Yine Türkiye’nin yarattığı etki vardı. Ama büyük oranda bu aşıldı, diyebiliriz."

AŞİRETLERLE GÖRÜŞMELER

Son zamanlarda, özellikle de bölgenin etkili formu olan aşiret reisleriyle bazı görüşmelerin olduğuna da değinen Ehmed, devamla şunları dile getirdi:

"Olumlu görüşmelerdi. Çözümü Suriye halkları, sosyodinamik kurumları, yapıları ile çözmeyi esas alıyoruz. Her toplumsal formun içinde yer almasına dikkat ediyoruz. Bu coğrafyanın tüm yapılarına dikkate alıyoruz. 

Aşiret reisleri yaptığımız görüşmelerde Fırat’ın Gazabı Hamlesi'ne destekleri ile öngördüğümüz çözümü uygun gördüklerini, destek verdiklerini, bunun içinde yer alacaklarını söylediler.

Aşiret reislerinin hepsi sosyal form, çok renklilik, çok dillilik, çok kültürlülük, çok inançlılığın parçalanmaya değil, aksine birliği sağlayacağına inandı. Parçalanma yerine her renk, dil, kültür, inanç özgür bir irade, özgür katılım ve temsil ile demokratik bir ülke yaratmak güç getirir, birlik getirir. Zenginliği getirir. Çünkü bu ülke bizim ve ancak onun sorununu çözecek olan bizleriz. Var olan kötü gidişatı bu şekilde çözebiliriz. Suriye hepimizin dedik onlara ve onlar da buna inanıp ikna oldular. 

Sözünü ettiğimiz, geliştirmek istediğimiz federasyon çözümü de bu temel üzerinde gelişir."

'DEMOKRATİK SURİYE İÇİN DAHA ETKİLİ OLUNMALI'

Demokratik Suriye Meclisi Eş Başkanı İlham Ehmed, son olarak şunları kaydetti: "Askeri bakımdan şemsiyemiz altında olan demokratik güçleri, topraklarını savunan çok farklı grupları, kesimleri eğitip, bünyesine alıp özgür, demokratik, birleşik Suriye hedeflerini daha kolay yerine getirebilirlerdi. Bu konuda ciddi çabaları oldu, olmadı değil. Ama daha etkili olabilirlerdi. Bunu artık önümüzdeki yıl hedefi olarak önlerine koyarlar, diye düşünüyoruz."