Erdoğan’ın Kürt çeteleri

Recep Tayyip Erdoğan’ın (RTE) sadece Doğu Türkistan, Kırgızistan ve Orta Asya’dan getirilerek askerleştirilenlerden oluşan gizli çetesi yok. Bunların yanı sıra bir de Kürtlerden oluşan gizli çetesi var.

Recep Tayyip Erdoğan’ın (RTE) sadece Doğu Türkistan, Kırgızistan ve Orta Asya’dan getirilerek askerleştirilenlerden oluşan gizli çetesi yok. Bunların yanı sıra bir de Kürtlerden oluşan gizli çetesi var. Bu çeteler 2012 yılında Halep’te Eşrefiye Mahallesi'ne saldırarak adlarını duyurdu. O gün bugündür bu çeteler farklı isimlerle ortaya çıkıyor. Bu kişiler en son, ‘Fırat Kalkanı’ adı verilen Suriye ve Rojava’yı işgal planı içinde görüldü. 

Rojava Devrimi gerçekleştikten sonra RTE’nin bazı güçler aracılığıyla el attığı Rojava Kürtlerinden gizli bir çete grubu oluşturuldu. Bu çete grubunu zaman zaman aktifleştirirken işleri bittiğinde de bir kenara atabiliyor. 

RTE, el atıp çeteleştirdiği ve zaman zaman gün yüzüne çıkardığı, zaman zaman da bir kenara attığı kişileri Ezaz, Rai, Exterin, Şehba ve Bab çevresinden seçiyor. 

Halep çevresinde bu kişilere önce Azadi ve Selahattin adında iki grup kurduruldu. 2012 yılı başlarında kurdurulan bu grupların ilk pratikleri, Eylül 2012'de Kürt mahallesi olan Eşrifye’ye saldırarak adlarını duyurmak oldu. Daha sonra Qestel Cindo, Tel Hemis, Tel Bırak, Serekaniye ve daha birçok yerde sözde ÖSO içinde yer alarak Kürtlere, Kürt şehir, köy ve kasabalarına saldırılarda bulundular. 

CEPHET EL EKRAD KURULUNCA ETKİLERİ KALMADI

Kürtlerden oluşturulan çete grupları, 2012 yılı sonlarında Halep çevresi ve Şehba merkezli Cephet El Ekrad kurulunca giderek etkilerini yitirdi. Ancak RTE bu kez bu gruplar içinden seçtiği kişilere daha fazla yatırım yaparak farklı isimler adı altında onlara yeni gruplar kurdurdu. 

USTAZ MAHMUT: MAHMUT HAMO VE GRUBU KETAYİB BAZ

Cephet El Ekrad giderek güçlenip Şehba, Halep, Ezaz, Cerablus, Minbic, Bab hatlarında güçlü bir örgütlülüğe kavuştukça, bu Azadi ve Selahattin tükenişe geçti. Selahattin ve Azadi grupları tükenişe doğru giderken RTE, Azadi grubunun kurucularından biri olan Mahmut Hoca olarak tanınan Mahmut Hamo’ya Ketayip Baz adında bir grup kurdurdu. Grubun önüne temel görev olarak Cephet El Ekrad ile savaş konuldu. Ancak grup başarılı olamadı. Başarılı olamayınca da kurucusu Mahmut Hamo bir kenara bırakıldı. Türkiye Cerablus, Rai, Tel Rıfat, Şehba, Bab ve bunlardan sonra Rojava işgali planı yapılınca RTE ve kurmayları Mahmut Hamo’yu yeniden görev başına çağırdılar. Böylece Mahmut Hamo, daha önce tasfiye olan grubu Ketayip Baz için yaklaşık 50 maaşlı savaşçı bularak Sultan Murad içindeki yerini aldı. 

Ustaz Mahmut yani Mahmut Hamo, Exterin, Şıverin köyünden Reşwan aşiretine mensup bir Kürt. Türkçe ve Arapçayı iyi derecede biliyor. ‘Fırat Kalkanı’ içinde yer alan gruplar arasında Türkiye’nin sözcüsü olarak kabul ediliyor. Hamo Bab, Şehba, Cerablus, Rai hattında görevli üst düzey MİT elemanları ile birlikte hareket ediyor. Bu elamanlardan bazıları ile sıkı fıkı ilişkilerde olduğunun fotoğraf ve görüntüleri mevcuttur. Hamo şu an Türk ordusu komutanları ve MİT şefleri ile birlikte hareket ederek Bab mıntıkasında görev yapıyor.

ĞUZ KÖYÜNDEN ŞEYH MUSTAFA

Şu an Sultan Murad grubu içinde yer alarak bölgedeki işgal güçlerinin koordinesi içinde yer alanlardan biri de Ezaz ile Exterin arasında kalan Ğuz köyünden Şeyh Mustafa. Şeyh Mustafa’nın gerçek adı Mustafa Xıdır İsmail’dir. Bir Müslüman Kardeşler kadrosudur. Bu kadro kontenjanından Suudi Arabistan’da yıllarca eğitim gördü. Suudi Arabistan’da hazırlanan biridir. Şeyh Mustafa Nusra içinde yer alarak yönetici düzeyinde birçok yerde görev aldı. Exterin Nusra’nın işgali altındayken Exterindeki Nusra sorumlusuydu. Sorumluluğu sadece Exterin ile sınırlı değildi. Exterin çevresi ve Soran, Dabık gibi tüm yerlerin sorumlusuydu. DAİŞ Exterin ve diğer yerleri Nusra’dan devir alınca Exterin'i bırakıp Türkiye’ye geçti. İşgal planı ile birlikte yeniden rol verilerek sahaya sürüldü. 

AZADİLİ MAHMUT XELO (EBU HEMZE)

RTE’nin Kürt çetesi olarak ‘Fırat Kalkanı’ grupları içinde rol verilmiş ve etkili kılınmış bir diğer kişi ise Qıbbesin köyünden Mahmut Xelo’dur. Mahmut Xelo işgal güçleri arasında Ebu Hemze olarak biliniyor.

Xelo, Eşrifye’ye saldıran Selahattin grubunun kurucu üyelerinden. Şehba taraflarında Selahattinin kalıntılarından biri olarak adlandırılıyor. 

Xelo daha önce Rojava peşmergeleri adıyla oluşturulan çetelerin Rojava’ya sokulması durumunda görev verilmesi düşünülen, Şehba’da ‘Rojava Peşmergeleri’ sorumlusu olarak tayin edilen biri. ‘Rojava Peşmergesi’ dayatmaları bir sonuç vermeyince Türkiye’de kızağa çekildi. Cerablus, Minbic, Bab, Ezaz, Rai, Exterin, Tıl Rıfat ve Şehba ile ardından genel Rojava işgal planı devreye sokulunca bunun için oluşturulan Sultan Murad grubu içinde rol verildi. Şu an Bab, Minbic, Şehba hattında Türk ordusu ve çetelerinin saldırı planlayıcılarından biri olarak görev yapıyor.