DİZİ II

Fırat’ın Gazabı Hamlesi'nde 2. aşama

Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin 2. aşaması, Girê Spî’ye bağlı Silûk kasabasının Şabdax köyünde gerçekleştirilen basın toplantısı ile ilan edildi.

İkinci aşamada Rakka’nın batısının DAİŞ çetelerinden temizlenerek kentin kuşatma altına alınmasını amaçlanıyor. Basın toplantısındaki açıklamayı Fırat’ın Gazabı Hamlesi Eylem Odası Sözcüsü Cîhan Şêx Ehmed okudu. Ehmed, kentin özgürleştirilmesinin ardından sivil yönetimin Rakka halkı tarafından icra edileceğini belirtti.

Ehmed, hamlenin ikinci aşamasında kentin batısının çetelerden temizleneceğini ve kenti kuşatmaya alacaklarını belirtti.

2. AŞAMAYA HANGİ GRUPLAR KATILIYOR?

Fırat’ın Gazabı hamlesinin 2. aşamasına yeni grupların da dahil olması ile birlikte hamle çok daha stratejik bir anlam kazandı. 2. aşamaya Ketîp Şuheda El Fırat, Ketîp Şehid El Cimo, Dêre Zor Askeri Meclisi, Nêxbe Güçleri, Teyyar El Xad ve Suwar El Rakka vb. gruplara bağlı yeni silahlı güçlerin de aralarında bulunduğu Uluslararası Koalisyon tarafından eğitilen bin 500 Rakkalı Arap savaşçı katılıyor.

NELER OLDU?

Fırat'ın Gazabı savaşçıları, yoğun hazırlık sonucunda, 2 koldan Rakka'yı Özgürleştirme Hamlesi'nin ikinci aşamasına başladı. Savaşçılar hazırladıkları plan çerçevesinde ilerlemeye devam ediyor.

3 günlük çatışmalarda 16 köy, onlarca mezra ve stratejik öneme sahip tepe çetelerden kurtarıldı.

Tespit edildiği kadarıyla; 23 çete öldürüldü, 3 çete de esir alındı. Bu esirlerden bir tanesi ailesi ile birlikte Eylem Odası savaşçılarına teslim oldu. 3 günün sonunda 22 kilometre uzunluğunda alan çetelerden temizlendi.

Sivillerin zarar görmemesi adına, hamle savaşçıları büyük bir hassasiyet ile hareket ederek, söz konusu alanları kurtardı. Yol ve köylere döşenen çete mayınlarının çoğu kaldırıldı. Bu temizleme operasyonu devam ediyor.

3 günlük çatışmada çetelere ait birçok silah ve cephane ele geçirildi. Ele geçirilenler şöyle: 12 kalaşnikof, 1 dijital cihaz, 10 fişeklik, 4 canlı bomba yeleği, 1 adet 120 mm'lik havan, 1 adet 160 mm'lik havan, 4 el yapımı katyuşa ile 49 roketi, 5 adet B7 silahı ile 3 çantası, 12,5'lik doçka, 14,5'lik doçka ve zinciri ve 80 mermisi, 1 adet Pik-cup araç, Bomba yüklü bir araç, 1 akü, 1 jenaratör ve ups.

NELER OLACAK?

İkinci aşamaya 10 Aralık Dünya İnsan Hakları Günü'nde geçildi.

Geçen bu süre zarfında Suriye’deki savaşın askeri ve siyasal açıdan dengesini değiştirecek bu hamle birçok çevre tarafından tartışıldı ve hâlâ tartışılmaya devam ediyor.

Türk devleti, Minbic’in özgürleştirilmesinin ardından Kuzey Suriye Federasyonu toprakları içerisinde yer alan Cerablus kenti ve El Rai kasabasını işgali ve stratejik Şehba kenti El Bab’a yönelerek YPG/YPJ güçlerine askeri anlamda ağır darbe vurmak ve Rojava Devrimi'ni tasfiye etmek istedi.

Türk devleti ayrıca Rakka, Musul ve Tel Afer gibi DAİŞ işgali altındaki bölgeleri de çete işgalinden kurtaracağını iddia ederek ve bunu gündemleştirerek stratejik derinliğe gömülen Ortadoğu politikasına yeniden hayat vermek ve Kürtleri devre dışı bırakmak istedi.

Ancak Türk devletinin Suriye Ulusal Koalisyonu (SUK) çeteleri ile yeniden hayat vermek istediği Ortadoğu politikası Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’nın oluşturulması ve DAİŞ çetelerinin kalbi, başkenti Rakka’ya yönelik başlatılan özgürleştirme hamlesi ile bir kez daha stratejik derinliğin derinliğinde kayboldu gitti.

HEDEF NE?

Başlatılan bu hamle ile gerek Baas rejimi gerekse de DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam, Ceyş El İslam vb. çete gruplarının Suriye’de özellikle de Rakka’da parçaladığı ve yok ettiği çok renkli ve çok sesli yapı yeniden inşa edilmek isteniyor.

Bu nedenle denilebilir ki, hamle karakteri itibarıyla halkların kardeşliği temelinde gelişti. Şu ana kadar kazanılan her mevzide kazanan aslında tüm Suriye halkları hatta tüm insanlık değerleri oluyor.

DAİŞ çetelerine vurulan her darbede de ilerici insanlık değerleri kazanmaya devam ediyor. Zira çeteler saldırdıkları yerlerde din, dil, ırk, cinsiyet ve kültür ayırmaksızın tüm insani değerlere saldırıyor. Bu kadar vahşi bir örgüte karşı başlatılan özgürlük hamlesi ve zafer yürüyüşü elbette insanlık için büyük değer ifade edecek.

Nitekim çetelerin kaleleri bir bir düştükçe halkların özgürlük, adalet, eşitlik umutları giderek daha fazla gelişiyor, yenilmez denilen DAİŞ çetelerinin aslında insanlık değerleri karşısında yenilmeye mahkum olduğu tekrar tekrar kanıtlanıyor.

TEPKİLER NE DURUMDA?

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’nın oluşturulması ve DAİŞ çetelerinin kalbi hilafetin başkenti Rakka’ya yönelik başlatılan özgürleştirme hamlesinin ardından bu hareketin ve özgürleştirme hamlesinin başarısız olacağı beklentisindeydi. Ancak başta Türk devleti olmak üzere bölgesel ve uluslararası birçok çevre kritik ve stratejik özgürlük hamlesi karşısında hiç ummadıkları bir boşluğa düştü.

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçılarının taşıdığı insani ve demokratik değerlerden güç alan Suriye halkları ise savaşın askeri ve siyasi dengesinin değiştirmesi, Eylem Odası’nın oluşturulması ve başlatılan özgürleştirme hamlesi karşısında büyük bir umut ve heyecana kapıldı, mutluluk duydu.

Rakka savaş cephelerinde gün gün, saat saat, adım adım Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçılarının mezra mezra, köy köy, çöl çöl ilerlemesini takip ederek, devam eden kuşatma ve özgürlük hamlesine ilişkin şimdiye kadar pek çok haber, analiz, foto, görüntüyü kamuoyu ile paylaştık.

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçılarının başlattığı bu tarihi hamlede yer alarak özgürlüğe giden yolda tarihe not düşülecek günlere, saatlere ve çatışmalara tanıklık ediyoruz.