DİZİ I

Fırat’ın Gazabı Hamlesi'nde 2. aşama

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası’nın ‘Fırat’ın Gazabı' adıyla başlattığı Rakka’yı kuşatma ve özgürleştirme hamlesinde, yapılan açıklama ile 2. aşamaya geçildi.

Öncülüğünü YPG/YPJ güçlerinin yaptığı Fırat’ın Gazabı Eylem Odası savaşçıları DAİŞ çeteleri için stratejik önem sahip bir kale konumunda olan ve çetelerin kalbi konumunda olan Rakka’ya doğru ilerleyişini tüm hızıyla sürdürüyor.

Hamle için uzun bir süre askeri, siyasi ve diplomatik çalışmalar yürütüldü.

ABD öncülüğündeki Uluslararası Koalisyon yetkilileri ile YPG’nin öncüsü olduğu QSD yetkilileri arasında yürütülen askeri, siyasi ve diplomatik görüşmeler sonucunda, Rakka’yı Özgürleştirme Hamlesi'nin başlaması için 5 Kasım günü belirlenmişti.

HAMLEYE HANGİ GRUPLAR KATILDI?

Hamle, öncülüğünü YPG/YPJ güçlerinin yaptığı QSD ve bileşenleri tarafından yapılıyor. QSD’nin en büyük yapısı YPG ve YPJ savaşçılarından oluşuyor.

Buna ek olarak, QSD içerisinde yer alan farklı Arap gruplar da başlatılan özgürleştirme hamlesinde aktif rol alıyorlar. Süryani Askeri Meclisi, Enternasyonalist Özgürlük Taburu da hamlede rol alıyor. Operasyona Koalisyon Güçleri de havadan destek veriyor.

Fırat’ın Gazabı Eylem Odası olarak formüle edilen ve 5 Kasım 2016'da hamleyi başlatan yapı içerisinde YPG, YPJ, Lîwa Siqûr El Rakka, Lîwa El Tehrîr, Lîwa Şuheda El Rakka, Tugaya Şuheda Hemam El Turkmen, Lîwa Ehrar El Rakka, Siwar Til Ebyed, Süryani Askeri Meclisi ve çok sayıda Türkmen, Arap ve Kürt gücü yer aldı.

ÖZGÜRLÜK HAMLESİ HANGİ TEMELDE GELİŞTİ?

Uluslararası ve bölgesel güçlerin dolaylı ya da direkt müdahaleleri ile 2011'de halk ayaklanmaları şeklinde başlayan eylemsellikler iç savaşa dönüştü.

Halklar iç savaşa sürüklenen Suriye’de Baas rejiminin baskı, zulüm, zorbalık ve tekçiliği ile DAİŞ, El Nusra, Ehrar El Şam, Ceyş El İslam vb. onlarca çete grubunun işgal, tecavüz, talan, işkence ve katliamları arasında kaldı.

Rejim zorbalığı ve tekçiliği, çete gruplarının işkence ve toplu katliamları ile birleşince Suriye halklar hapishanesine dönüştü ve insanlığa ait tüm değerlerin ayaklar altına alındığı bir durum ortaya çıktı.

QSD’nin kuruluşunun ardından stratejik Hol, Tışrin, Şeddadê, Minbic gibi hamleler ile bu alanların özgürleştirmesinin yankıları ve etkileri büyük oldu. Bugün bu durum belki de ilk defa çok somut bir şekilde Rojava ve Suriye halklarının kardeşliğine dayanan daha geniş bir zemin yarattı.

BİRİNCİ AŞAMADA NE OLDU?

* Fırat’ın Gazabı Hamlesinin birinci aşaması, 5 Kasım gecesi Êyn Îsa ve Silûk kasabasından hareket eden iki kol ile başlatıldı.

* QSD güçleri, 10 günlük süre zarfında 12 km genişliğindeki ve 46 km uzunluğundaki, 550 kilometrekarelik bir alanda çeteleri çembere alarak bu alanı tamamen özgürleştirdi.

* Yaşanan çatışmalarda 34 köy ve 31 mezra DAİŞ çetelerinden temizlendi. Yine 7 stratejik tepe de QSD güçleri tarafından özgürleştirildi.

* Birinci aşamada QSD güçlerinin özgürleştirilen köylerin isimleri şu şekilde: El-qetah, El-Leqta, Xelef El-Beg, Şêx Deham, Siran, Şêx Hesen, Xinêz Foqanî, Xinêz Westanî, Hayîs, El-Xidir, Corih, Um Sifa, Ebdulhadî, Celîl, El-Heyderiye, Molihyan, Moteqtele, Ketle, El-Ebdelah, Qermoh, El-Erac, Tel Doban, El-Îşe, El-Xitwan, , El-Hineyan, Nayîf, El-Wehîd ve Hizrayat.

* Birinci aşamada QSD güçleri tarafından özgürleştirilen stratejik tepelerin isimleri de şöyle: El-Soran, Minbetih, Şahan, El-Mifteş, Recêl ve Hayîs.

* Yine bu bölgede bulunan bir elektrik ve su merkezi de çetelerden tamamen temizlendi.

* 10 gün içerisinde yaşanan çatışmalarda 167 çete öldürüldü, 34 cenaze ve 4 çete de sağ olarak QSD güçlerinin eline geçti.

* 12 bomba yüklü araç saldırısı hedefine ulaşamadan QSD güçleri tarafından imha edildi. Bunun yanı sıra 14 askeri araç, 8 doçka, 4 roketatar, 3 kamyon, 6 havan, 8 motosiklet ve çok sayıda nokta imha edildi.

* Çetelere ait 240 mayın etkisiz hale getirilirken çok sayıda ferdi, orta ve ağır silah ile birlikte yüklü miktarda cephane ele geçirildi.

* Özgürleştirilen köylerde, mayın temizleme çalışmalarının tamamlanması ardından yapılan bilgilendirme sonrası sivillerin topraklarına dönüşü sağlandı.

* Rakka’yı kuşatma ve özgürleştirme hamlesi, DAIŞ çeteleri Rakka tamamen çembere alınana ve son kertede de özgürleştirilene dek sürecektir.

SİVİLLERİN DURUMU NE OLDU?

Fırat’ın Gazabı Hamlesi’nin ilk aşaması başarılı bir şekilde tamamlandı. Köy, kasaba ve birçok stratejik alanın da içinde bulunduğu 700 kilometrekarelik bir bölge kurtarıldı ve DAİŞ çetelerinin Rakka’nın kuzeyindeki savunma hattı kırıldı. QSD güçleri güvenli yollar açarak binlerce sivili kurtardı ve özgür alanlara geçişini sağladı.

QSD güçleri kış koşullarını göz ününde bulundurarak yüzlerce sivilin bütün yaşamsal ihtiyaçlarını temin etti. Köy, kasaba ve stratejik tepeler, QSD'ye bağlı uzman ekipler, DAİŞ çetelerinin mayın, patlayıcı ve tuzaklarını imha ederek bölgeyi güvenli hale getirdi.

Bölgenin güvenli hale getirilmesinin ardından siviller evlerine dönerek, yaşamını sürdürmeye devam etti.