Gerillalar Kürtçeye sahip çıkmaya çağırdı

HPG-YJA Star gerillaları, 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramını kutlayarak, Kürtçenin varlık yokluk meselesi olarak algılanması gerektiğini vurguladı.

HPG-YJA Star gerillaları Numan Amed, Ronahi Eren ve Nefel Eren 15 Mayıs Kürtçe Dil Bayramı vesilesiyle ANF’ye konuştu. Gerillalar, Kürtçenin yok olma tehlikesi ile karşı karşıya olduğuna dikkat çekerken, dilin varlık yokluk meselesi olarak ele alınması gerektiğini belirterek, anadile sahip çıkılması çağrısında bulundu.

HER YER DİL EĞİTİM ALANIDIR

Numan Amed, "Dil bayramını, dillerinin baskılandığı tüm halklara kutluyoruz. İçinde bulunduğumuz süreç, dil, toplum ve politikanın iç içe yaşandığı süreçtir... Sadece sözlük hazırlamak veya Kürtçe edebiyat ile uğraşmak ile sürece cevap olunmuyor" dedi.

Kürtçenin Kürtler için varlık yokluk meselesi olduğunu vurgulayan Amed konuşmasını şöyle sürdürdü: "Her alanda mücadele edilmesi gerekiyor. Kürtçe toplumun dilidir. Okul ve eğitim kurumları olmazsa da evlerde, sokakta, her yerde Kürtçe eğitiminin verilmesi gerekiyor. Her yerde Kürtçe için eylem düzenlenmesi, gerekirse herkesin bir ay boyunca Kürtçe dışında hiçbir dili kullanmaması lazım. Farklı dillere karşı değiliz, ancak bize zorla dayatılan dili konuşmuyoruz."

“KÜRT DİLİ SOYKIRIM İLE KARŞI KARŞIYA”

Kürt dili için ilk çıkarılan dergi olan Hawar ile verilen mücadelenin altını çizen YJA Star gerillası Ronahi Eren şunları şöyle konuştu: "1932 yılında ilk olarak çıkarılan Kürtçe dergi olan Hawar’ı hatırlatarak, bütün kadınların, gençlerin ve çocukların dil bayramını kutluyorum. 1932 -2017 süreçleri zarfında Kürtçe dilini koruma ve geliştirmek için çok büyük mücadeleler verilmiştir. Bu süreçte çok ağır bedeler de verildi. Kürt Özgürlük Hareketi de Kürt dili ve kültürü için çok mücadele eti, fakat buda yetmez. Çünkü Kürt dili hayla yasaklı ve soykırım ile karşı karşıyadır. Onun içinde bütün yaşam alanları Kürtçe dili ve kültürü hakim kılınmalıdır."

“KİMLİĞİMİZE VE DİLİMİZE SAHİP ÇIKMAK TEMEL GÖREVİMİZDİR”

Kürt kültürü ve dilinin çok ciddi tehlike altında olduğunu ve Kürt gençliğinin bunun için çok büyük bir çaba içinde olması gerektiğini belirten YJA Star gerillası Nefel Botan ise şunları dile getirdi: “Kürt dil bayramı biz Kürtler içi önemlidir. Çünkü her zaman dilimiz yasaklanmış ve her zaman baskılara maruz kalmıştır. Bu süreçte Kürtler için dillerine ve kimliklerine sahip çıkmak çok önemlidir. Kürt gençleri Kürt dili için verilen mücadelede daha keskin bir pratik içinde olmalıdırlar. Eğer biz dilimiz ve kültürümüz için güçlü bir mücadele yürütmesek bütün tehlikeler ile karşı karşıya kalırız. Türk devleti bütün kirli politikalarını Kürt dili ve kültürü üzerinden uygulamak istiyor. Onun içinde bu süreçte Kürtler direnişlerini ortaklaştırmalıdırlar. Eğer bir halkın dili yok olursa, o halkın var olma mücadelesi de tehlikeye düşecektir.”