'HRW'nin iddiası gerçek değil; savaş cephesine davet ediyoruz'

YBŞ Komutanlığı, HRW'nin ‘YBŞ çocukları silahlandırıyor ve yaşamlarını tehlikeye atıyor’ iddiasının gerçekle alakası olmadığını belirterek, HRW’yi savaş cephelerinde, yerinde inceleme yapmaya çağırdı.

İnsan Hakları İzleme Örgütü (HRW) 22 Aralık günü, YBŞ’nin çocukları silahlandırıp yaşamlarını tehlikeye attığını iddia eden bir rapor yayımlamıştı. Şengal Direniş Birlikleri Komutanlığı (YBŞ) bir açıklamayla rapordaki iddiaların gerçeği yansıtmadığını belirterek, “Bu rapor YBŞ’yi karalamak amacıyla yayımlanmıştır” dedi.  

Açıklamada şunlar ifade edildi: “YBŞ, genç Êzidî kadınlarından ve erkeklerinden oluşan bir güçtür ve Êzidîlerin haklarını savunuyor. YBŞ’nin kuruluşu toplum arasında büyük bir inanç yaratmıştır. Fakat bazı çevreler bu gelişmeden rahatsızlar. YBŞ’yi dünyanın gözünde karartmak istiyorlar. Bu nedenle YBŞ üzerine gerçekten uzak değerlendirmeler yayımlanıyor. Yayımlanan bu rapor taraflıdır, böyle bir örgüt taraflı yaklaşamaz. Biz bunu kabul etmiyoruz. Çünkü YBŞ üyeleri 18 yaşından büyükler ve çocukların savaşa gönderilmesi hiçbir şekilde kabul edilemez.” 

'YBŞ, ÊZİDÎ ÇOCUKLARININ YAŞAM GARANTİSİDİR'

YBŞ’nin varlığının Êzidî çocukları için taşıdığı öneme değinilen açıklamada şunlar da kaydedildi:

"YBŞ çok zor koşullar altında kuruldu ve Êzidî çocuklarının yaşam garantisi oldu. Biz de şunu soruyoruz; binlerce çocuğumuz bu yollarda susuzluktan ölünce bu örgütler neredeydi? YBŞ, binlerce Êzidî kadın ve çocuğu DAİŞ’in elinden kurtarmak ve topraklarını özgürleştirmek için şehit verdiğinde bu örgütler neredeydi? Bugün yanlış iddialarla ortaya çıkarak YBŞ’yi karalamak istiyorlar.” 

DAİŞ’in elindeki Êzidî tutsaklara dikkat çekilen açıklamada, "Ülkemiz çetelerin işgali altındadır. Hâlâ binlerce çocuğumuz çetelerin elinde esirdir. Bugün DAİŞ’e karşı savaşan ve esirleri kurtarmak isteyen YBŞ’dir. Bu örgütler çocuklarımızın kurtarılması için DAİŞ ile savaşanlara yardım edeceklerine DAİŞ taraftarlarının anti-propagandalarına araç oluyorlar" denildi.

'ÊZİDÎLERİN İRADE SAHİBİ OLMASINDAN KORKANLAR YAYIYOR'

YBŞ Komutanlığı’nın açıklamasının devamında şunlar belirtildi: 

“Biz YBŞ olarak çocuklar özgür bir gelecekte yaşasınlar diye savaşıyor, mücadele ediyoruz. Böyle iddialar gerçeklikten uzaktır. O güçlere şu çağrıyı yapıyoruz; iyi niyetli olmayanların bir parçası olmayın. Êzidîlerin hiçbir zaman irade olmasını isteyen güçler gidip Êzidî güçler üzerine rapor veriyor ve dağıtıyorlar. Bazı kişiler kişisel çıkarları ve biraz para için halkımızın geleceğiyle oynuyorlar. 

'SAVAŞ CEPHESİNE DAVET EDİYORUZ'

Biz HRW örgütünü savaş cephesine davet ediyoruz, gelip mevzilerimizde dolaşsınlar ve savaşçılarımızı kendi gözleriyle görsünler. Böyle raporları yayımlamadan önce gelip gerçekleri kendi gözleriyle görsünler. Şengal’den Rojava sınırına kadar olan bir hatta biz cephelerdeyiz ve düşmana karşı savaşıyoruz. Biz HRW örgütünü misafirimiz olmaya davet ediyoruz, gelip savaşçılarımızın kim, nasıl ve kaç yaşında olduğunu görsünler. Biz gücümüzü halkımızdan alıyoruz ve Êzidî halkı kendi gücüne sahip çıkıyor. Çünkü biz haklıyız.”