İddialar çürütüldü ama Atabay hâlâ tutuklu

Çaldıran Belesiyesi Eş Başkanı Atabay, hakkındaki iddialar çürütülse de hâlâ tutuklu.

DBP'li Çaldıran Belediyesi Eş Başkanı Suna Atabay, yaklaşık iki aydır hukuka aykırı bir biçimde cezaevinde tutuluyor.

İddia edilen tarihte İstanbul’da olduğuna dair yazılı belgeleri göstermesine rağmen mahkeme bu defa da sosyal medya paylaşımlarını ‘örgüt propagandası’ sayarak Atabay’ın tutuklanmasına karar verdi.

Atabay, hakkında çıkarılan yakalama kararı üzerine Van Emniyet Müdürlüğü’ne ifade vermeye gitti. Emniyette gözaltına alınan Atabay, ardından çıkarıldığı Van Cumhuriyet Savcılığınca tutuklanma talebiyle mahkemeye sevk edildi.

GİZLİ TANIĞIN YALAN BEYANI DELİLLERİYLE ORTAYA KONULDU

Savcılık ve mahkeme gizli tanık ifadesine dayanarak Atabay’ın 2014 yılında Tendürek Dağı'na gittiğini ve PKK’lilerle görüştüğünü iddia etti.  Bunun üzerine Atabay, gizli tanığın ifadesinde söylediği tarihlerde İstanbul’da olduğunu tüm delileriyle ortaya koydu. Atabay, söz konusu tarihte İstanbul’a gidiş-geliş biletlerini ve resmi imzalarını mahkemeye sununca deliller düştü.

Ancak yine de ikna olmayan mahkeme heyeti, bu defa da Atabay’ın sosyal medya paylaşımlarında örgüt propagandası yaptığını iddia etti. Atabay, söz konusu sosyal medya hesaplarının kendisine ait olmadığını, kendi adıyla açılmış hesaplar olduğunu somut delileriyle ortaya koysa da mahkeme örgüt propagandası suçunu işlediği iddiasıyla Atabay’ın tutuklanmasına karar verdi. Atabay, aleyhine tek delil olmadığı halde iki aydır Sincan Cezaevinde tutuluyor. Atabay’ın iddianamesinin de bahar aylarında hazırlanacağı belirtiliyor.

AV. FIRTINA: HUKUK DİYE BİR ŞEY KALMADIĞI İÇİN...

Konuyla ilgili görüştüğümüz Atabay’ın avukatı Kutbettin Fırtına, şunları söyledi: "Biz mahkemede aleyhe olan tüm delilleri tek tek çürüttük. Ancak buna rağmen yine de tutuklanmasına karar verildi. Tutuklanmasına gerekçe olarak ‘kaçma şüphesi’ dediler. Oysa Atabay, bizzat kendisi karakola giderek ifade verdi. Böyle bir kişi kaçar mı? Ortada hukuk diye bir şey kalmadığı için mahkemelerde delilleri çürütseniz de fayda etmiyor. Müvekkilim Atabay aylardır gerekçesiz bir şekilde cezaevinde yatıyor.”