İHD'den 'Roboskî' toplantısı: Türkiye katliamlarla anılıyor

İHD Amed Şubesi, Robosî Katliamı'nın yıl dönümünde basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, katliamın aydınlatılması ve faillerin yargı önüne çıkarılarak cezalandırılması istendi.

Roboskî Katliamı'nın 5. yıl dönümünde, Amed'de İnsan Hakları Derneği (İHD) Şubesi tarafından şube binasında bugün basın toplantısı düzenlendi.

Bombardımanda yaşamını yitirenlerin fotoğrafları ve isimlerinin yer aldığı pankartın açıldığı toplantıya, İHD Genel Başkan Yardımcısı ve Amed Şubesi Başkanı Raci Bilici, Bölge Temsilcisi Abdusselam İnceören ile dernek yöneticileri katıldı.

Basın metnini okuyan Bilici, Roboskî'de 19'u çocuk 34 kişinin katledildiğini hatırlatarak, "Tarihin sayfalarına kanlı bir katliam olarak geçti” dedi.

'FAİLLER KORUNDU'

Katliamın, toplumsal adalet ve vicdan duygusunu ağır şekilde yaralandığını belirten Bilici, olay ile ilgili yürütülen 'hukuki sürece' dair bilgileri de paylaştı. Bilici, şunları aktardı:

“Soruşturma Diyarbakır Başsavcılığı’nca yürütüldü. Müdahil vekillerin başvuru ve dilekçelerine rağmen, görevsizlik kararı verilerek, dosya Genelkurmay Başsavcılığı’na gönderildi. Genelkurmay Başsavcılığı ise kovuşturmaya yer olmadığına dair bir karar verdi. Bunun üzerine yeniden itiraz edildi. Ancak itiraz reddedilince, müdahil vekiller dosyayı Anayasa Mahkemesi’ne (AYM) götürdü. AYM ise yasalara, anayasaya ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi’ne (AİHS) aykırı bir şekilde dosyayı reddetti. İç hukuk yolları tüketildiği için, katliam dosyası AİHM'ye taşındı. Ve bu süreç hâlâ devam ediyor. Katliam dosyasının hukuki öyküsünden de anlaşılacağı gibi, açılan soruşturmalarla katliamın failleri, askeri yargı organlarına havale edilerek aslında korunmaya çalışıldı! Etkin bir soruşturma olmadığı gün gibi ortada olan bu süreçten elbette, adalet çıkması beklenemezdi.”

'AYDINLATILMADIĞI İÇİN YENİLERİ YAŞANDI'

Türkiye’nin yakın tarihinin aydınlatılmamış ve hakikate erdirilmeyi bekleyen katliamlarla anıldığını kaydeden Bilici “Maraş, Çorum, Sivas, Digor, Güçlükonak, Gazi Mahallesi olayları, Diyarbakır Cezaevi ve 19 Aralık Cezaevi katliamlarının vb. failleri ve siyasi sorumluları hâlâ ortaya çıkarılmamış, katliamlar aydınlatılmamıştır” dedi. İnsan hakları ve adalet mantığından yoksun devlet aklının, Roboskî Katliamı'nın aydınlatılmasına imkân vermediğini vurgulayan Bilici, bunun, aradan geçen 5 yılda yeni katliamların, yargısız infazların meydana gelmesine yol açtığını ifade etti.

TALEPLER

İnsan hakları savunucuları olarak, vicdanlarda mahkûm edilmiş insanlığa karşı suçlar ve faillerinin, bir gün mutlaka yargılanacağına inandıklarını kaydeden Bilici, şu taleplerde bulundu:

"Roboskî Katilamı ile ilgili derhal etkin bir soruşturma başlatılmalı, failler ve sorumlular yargı önüne çıkarılarak cezalandırılmadır.

Türkiye yakın tarihinde yaşanan katliamların aydınlatılması ve toplumsal barışın inşa edilebilmesi için ‘Hakikatleri Araştırma Komisyonu’ kurulmalı, geçmiş ile yüzleşme sağlanmalıdır."