Kayıp yakınları sordu: Müjgan Ekin nerede?

İHD ve kayıp yakınları, Amed'de adalet arayışlarını sürdürdü. İHD Şube Başkanı Bilici, Müjgan Ekin'in akıbetini sordu ve normalleşme sürecine girilmesini istedi.

İnsan Hakları Derneği (İHD) Amed Şubesi ve kayıp yakınları, gözaltına kaybedilen, 'faili meçhul' cinayete kurban giden kayıplarının akıbetini sormak amacıyla “Kayıplar bulunsun, failler yargılansın” sloganıyla 410’uncu kez bir araya geldi. Eylem, İHD Amed Şubesi Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. İHD Şube Başkanı Raci Bilici, yıllardır bölgede ve ülkede kayıpların bulunması, onurlu bir barışın sağlanması için mücadele ettiklerini belirterek, kayıp yakınlarının insanlığa karşı işlenen suçların açığa çıkması için mücadele ettiklerini vurguladı.

MÜJGAN EKİN SORULDU

Bilici, kayıplar oldukça ülkede insan haklarından söz edilemeyeceğini belirterek, Kayıplar bulunmadıkça ülkeye barış gelmeyecektir. Sürekli taleplerde bulunuyoruz. Son olarak İHD’ye başvuruda bulunan Müjgan Ekin’in ailesi ile birlikte mücadele edeceğiz. Müjgan Ekin bulunana dek mücadele etmeye ve bunu sormaya devam edeceğiz. Siyasi iktidar Ankara’nın göbeğinde kaybolan Müjgan Ekin’in ailesine açıklama yapılması gerekiyor” dedi.
Bilici, Redhack soruşturması kapsamında 13 gözaltına kalan ve serbest bırakılmasından sonra kendisinden 16 gündür haber alınamayan Taşkın Yasak’ın evine döndüğünü söyledi ancak “Taşkın’ı kim neden nereye götürdü?” diye ekledi. Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nın Taşkın Yasak’a ilişkin kamuoyunu bilgilendirmesi gerektiğine işaret eden Bilici, “Taşkın, kimin tarafından götürülmüşse, hangi amaçla götürülmüşse açıklanmalı ki; bir daha insanlar kaybolup, kaçırılmasın. Aile can güvenliğinden dolayı açıklamada bulunmayabilir. Ancak insan hakları savunucularının bunu bilmesi gerekiyor” dedi.

'OHAL'E SON VERİLMELİ, TUTSAKLAR BIRAKILMALI'

Bilici, şöyle devam etti: "Ülke normalleşme sürecine girmeli. Normalleşmenin ilk ayağı OHAL’e son verilmesidir. Devamıyla demokratik siyasetin yolu açılmalıdır. Ülkede 6 milyon oy alan ve demokratik yol yöntemler ile siyaset yapan HDP, milletvekilleri, belediye eşbaşkanları ve bütün seçilmişlerin serbest bırakılmalıdır. Düşüncelerinden dolayı tutuklu bulunan bütün insanlar salıverilmelidir. Düşünce ve ifade özgürlüğü üzerindeki baskılara son verilmeli, basın üzerindeki baskılara son verilmesi gerekiyor. Bütün sorunların demokratik yol ve yöntemler ile çözülmesi gerekiyor. Şiddet çağrıları ile kimse ülke sorunlarını çözemedi. Tarihten ders çıkarılması gereken birçok olay var."

AYDIN TEKAY'IN HİKAYESİ ANLATILDI

İHD Kayıp Komisyonu Üyesi Hasan Yalçın da 1994 yılında Amed'in Lice ilçesinin Dilber köyüne gittiği sırada Kocaköy Jandarma Komutanlığı tarafından gözaltına alınmasının ardından kendisinden bir daha haber alınamayan Aydın Tekay’ın hikayesini anlattı.