Kayyum babasını işten atınca, o çalışmaya başladı

Amed’de babası kayyum tarafından işten atılan Mervan isimli çocuk, küçük hali ile ailesinin geçim yükünü omuzluyor. Mervan, “Ben de okumak, oyun oynamak isterdim ama bakmam gereken bir ailem var” diyor.

Amed’in Çınar ilçesi belediyesinin Ocak ayında fiili kayyum işgali ile birlikte Mervan’ın babası Murat Karaca da işinden oldu. Mervan o günden bu yana ailesine bakabilmek amacıyla Amed sokaklarında simit satıyor. Güzel sesi ile Kürtçe şarkılar da söyleyen Mervan, gündüz simit satarken akşamları da Amed Sanat Sokağı’nda Kürtçe direniş şarkılarını seslendiriyor.

KAYYUM BABASINI İŞTEN ATINCA OKULU BIRAKIP ÇALIŞMAYA BAŞLADI

Kürdistan’da halkın belediyelerini gasp ederek kayyum atayan AKP hükümeti, Amed’in Çınar ilçesi belediye eş başkanlarının ise yetkilerini elinden aldı. Yetkilere el konulması ardından belediyeden onlarca çalışanı ihraç eden AKP’nin fiili kayyumu, Mervan’ın sulama işinde çalışan babasının da işine son verdi. Mervan, babasının işine son verilince aileye bakacak kimsenin kalmadığını belirterek, “İki kardeşim var, ablam lise öğrencisi, erkek kardeşim de ilkokul çağında henüz, eve bakacak kimse olmayınca ben de 12. sınıftan okulu bırakarak çalışmaya başladım” diyor.

Her gün Çınar’dan Amed merkeze gelerek simit satmaya başladığını dile getiren Mervan, daha sonra ailesi ile birlikte Amed merkeze taşındıklarını ifade etti. Amed’de binlerce çocuk gibi çocuk işçi olan Mervan, ilk zamanlar gündüzleri simit sattığını ancak bunun ailesini geçindirmeye yetmemesi üzerine akşam saatlerinde sanat sokağında şarkılar söylemeye başladığını söylüyor.

Oyun oynamayı, okula gitmeyi sevdiğini dile getiren Mervan, “Ama çok yoruluyorum, zaten gece saatlerine kadar çalışıyorum. Oyun oynamaya fırsat bulamıyorum, çalışırken oyun oynamayı özlüyorum ama aileme bakmak zorundayım” diye konuştu.

‘EN ÇOK QAMİŞLO ŞARKISINI SEVİYORUM’

Söylediği Kürtçe şarkıların okula gittiği zamanlarda her gün saatlerce dinleyerek ezberlediği şarkılar olduğunu anlatan Mervan konuşmasını şöyle sürdürüyor: “Kürtçe dinlemeyi çok seviyorum, zaten Türkçe konuşmayı sevmiyorum, anadilimi kullanıyorum. Türkçe şarkılara ilgim yok, dinlediklerim de gerillayı, direnişi anlatan şarkılar oluyor.”

Dinlemeyi ve söylemeyi en sevdiği şarkısının Rojava’nın Qamişlo kentinde geçen bir hikayeyi anlatan “Qamişlo’ isimli şarkı olduğunu kaydeden Mervan, röportaj sırasında şarkıyı bir kez daha söylüyor.

‘BENİ ÇALIŞMAK ZORUNDA BIRAKANLARDAN HESABINI SORACAĞIZ’

Mervan, kendilerini bu duruma sokan AKP iktidarı ve kayyumlara da tepkisini ifade ederek, “Babamı işsiz bırakanlar, beni bu yaşta çalışmak zorunda bırakanlardan hesap soracağız, belediyelerimizi mutlaka yeniden kazanacağız. Babam işine dönecek ve ben de çalışmak zorunda kalmayacağım” diye konuşmasını sürdürüyor.

Babasının işine geri dönmesini isteyen Mervan, şunları ekliyor: “Babam işine dönsün ki, ben de okuluma ve oyunlarıma dönebileyim.”