KDP'den Şengal'e tank sevkiyatı

KDP Şengal'e tank sevkiyatı yaptığı ve bölgedeki güçlerini arttırdığı bildirildi.

Kürdistan Demokrat Partisi'nin (KDP) Rabia bölgesinden Şengal kent merkezine tank ve askeri güç sevkiyatı yaptığı bildirildi. Edinilen bilgilere göre, KDP bu sabah saatlerine tırlarla 6 tankı Rabia yolundan getirerek, Şengal merkezine konuşlandırdı.

Şengal merkezi ve çevresinde KDP'nin yoğun askeri hareketliliğinin yaşandığı belirtilirken; Rabia bölgesinde de çok sayıda tank ve zırhlı aracın bekletildiği aktarıldı.

Rabia bölgesi Musul'un batısı ile Rojava-Kuzey Suriye'nin Hesekê kenti arasında kalıyor. DAİŞ çetelerinin 3 Ağustos 2014 tarihindeki saldırıları sırasında KDP pêşmergeleri bu bölgeyi de bırakmış daha sonra YPG/YPJ savaşçıları Rabia-Ceza hattından koridor açarak Şengal Dağı'na ulaşmış ve sivilleri Rojava'ya tahliye etmişti.

KDP istihbarat sorumlusu Mesrur Barzani'nin Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile eş zamanlı olarak ABD'ye gerçekleştirdiği ziyaretin ardından Şengal'e sevkiyatın yapılması dikkat çekti.

ABD'de bir düşünce kuruluşunda konuşan Mesrur Barzani, şu sözlerle Şengal'i tehdit etmişti: "PKK kendi sorunlarını Kürdistan sınırlarının içerisine taşıyor. PKK, Şengal ve çevresinin yeniden imar edilmesi için destek olmuyor. PKK’nin Kürdistan yönetiminin egemenliğine saygı duymasını istiyoruz. PKK barış yoluyla Şengal’den çekilmeli."

KDP Genel Başkanı Mesut Barzani'nin Şubat ayı sonunda Türkiye'ye yaptığı ziyaretin ardından KDP'ye bağlı çeteler Şengal'in Xanesor ilçesinde Êzidîlere karşı saldırıya geçmişti. 25 Nisan'da ise Türk ordusu Şengal ile Rojava'ya hava saldırısı düzenlemişti. Saldırının ardından KDP, PKK'yi suçlamıştı.