KDP heyeti Ebadi'ye hangi teklifle gitti?

Irak Başbakanı Ebadi ile görüşen KDP heyetinin "PKK'ye karşı ortak mücadele etme" teklifi götürdüğü bildirildi.

Kürdistan Demokrat Partisi (KDP) Irak parlamentosu grubunun 11 Mayıs günü Irak Başbakanı Haydar El Ebadi ile yaptığı görüşmede "PKK'nin Irak topraklarından çekilmesi için" bir teklif götürdüğü belirtildi.

Görüşme sonrası KDP basını tarafından geçilen haberlerde "Ebadi'nin PKK'nin Irak topraklarından çekilmesi gerektiği’ni söylediği iddia edildi. Ancak Irak hükümeti ise bu konuda herhangi bir açıklama yapmadı.

Ebadi ile 11 Mayıs günü gerçekleşen görüşmeye KDP Irak parlamentosu grup başkanvekili Erefat Kerem, Eşvak Caf, Viyan Daxil, Sirwan Siri, Erdelan Nuredin, Hakim Serhan ve Osman Doski katıldı.

Görüşmeye ilişkin KDP medyasına konuşan Doski, "Ebadi, PKK ve Türkiye arasındaki krizin Irak’ı da etkilediğini söyledi. PKK’nin, Türkiye’nin iç meselesi olduğunu ve sorunun Türkiye topraklarında çözülmesi gerektiğini belirtti" iddialarında bulundu.

Güney Kürdistan'da yayın yapan KNN televizyonu ise KDP heyetinin görüşmede Ebadi'ye "PKK'nin Şengal, Kandil ve Güney Kürdistan'daki diğer bölgelerden çekilmesi için baskı yapma teklifini götürdüğünü" duyurdu.

KDP heyetinin Türk savaş uçakları tarafından Şengal'e yapılan son hava saldırıları da hatırlattığı ve Ebadi'ye "PKK'nin Şengal'den çekilmesi için yeni bir teklif götürdüğü" belirtildi.

Ayrıca KDP yetkililerin görüşme sonrası yaptığı "Ebadi de PKK'nin yabancı bir güç olduğunu ve çekilmesi gerektiğini söyledi" iddialarını hatırlatan KNN televizyonu, Irak Başbakanlık kaynaklarına dayandırdığı haberinde "Ebadi'nin bu yönlü bir açıklaması olmadı" dedi.

Haberde KDP istihbarat sorumlusu ve aynı zamanda Mesud Barzani'nin oğlu Mesrur Barzani'nin, Türk Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan ile aynı tarihte ABD'ye ziyaret gerçekleştirdiği de hatırlatılarak, bu görüşmede ABD'ye "PKK'nin bölge için tehdit olduğu" tezinin işleneceği belirtildi.