KDP tehdidine karşın gazeteciler yurt dışında iltica ediyor

Türk devletinin KDP’den teslim edilmesini istediği gazeteci Cihan Özgür, Türk devletine teslim edilme tehdidinden kaynaklı Kürdistan’ı terk etmek zorunda kaldı.

Türk devleti ile KDP arasında ilişkilerin derinleşmesinden sonra Güney Kürdistan’da gazetecilik yapma koşulları her geçen gün zorlaşıyor.

Son iki yıldır KDP tarafından Güney Kürdistanlı bazı gazeteciler, katledilirken birçok yerde baskı, haber yapma engeli, asayiş tarafından tehdit ve işkenceye maruz kalma vakalarında artış yaşanıyor. Kuzey Kürdistan’dan Türk devletinin baskısı ve tutuklama tehdidine karşı Güney Kürdistan’a gelen gazeteciler ise KDP tarafından Türk devletine teslim etme riskiyle karşı karşıya.

Son dönemlerde Türk devletinin bazı Kuzey Kürdistanlı gazetecilerin isimlerini KDP’ye vererek, iadesini istediği öğrenildi. İstenilen isimler arasında bir dönem Medya Savunma Alanlarında ve Güney Kürdistan’da gazetecilik yapan Cihan Özgür (Hidayet Orman) de var.

Özgür, Güney Kürdistan’da gazetecilik yaptığı sürede defalarca KDP asayişi ve istihbaratınca engellendi, tehditlere maruz kaldı. Türk devleti tarafından KDP’den istenilen gazetecilerin arasında ismi olduğunu öğrenen gazeteci Özgür Almanya’ya iltica başvurusunda bulunduğu, öğrenildi.