Leyla Encü: Erdoğan Roboski’den sonra çok ölümlere neden oldu

Roboski Katliamı’nın Erdoğan ve hükümetinin ilk gerçekleştirdiği büyük katliam olduğuna dikkat çeken anne Leyla Encü, “Erdoğan’ın Roboski katliamından sonra daha çok ölümlere neden olduğunu gördük” dedi.

Roboskili aileler, katliamın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen, faillerin henüz açığa çıkarılmamasına tepki göstererek, katliamın sorumlusunun AKP hükümeti olduğunu belirtti.

Katliamı gerçekleştiren ve katliam emrini verenlerin yargılanıncaya kadar mücadelesini sürdüreceğini anlatan Roboski Katliamı’nda yaşamını yitiren 34 çocuktan birisi 19 yaşındaki Şêrvan Encü’nün annesi Leyla Encü, verilen sözlerin tutulmadığını ve yaşadıkları sıkıntıları ANF’ye anlattı.

‘ÖNCE KENDİ ÜLKENDEKİ KANI DURDUR’

Roboski Katliamı’nın üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen yaşadığı evlat acısını hala ilk günkü gibi yaşadığını ve AKP-Recep Tayyip Erdoğan’ın Roboski Katliamı’ndan sonra başka katliamlar da gerçekleştirdiğini belirten anne Encü, “Katliamın üzerinden 5 yıl geçti. Oğlumun acısını her gün yaşıyorum. Bazen sanki katliam dün gerçekleşmiş gibi hissediyorum. AKP hükümetinin gerçekleştirdiği ve 34 çocuğumuzun katledildiği katliamın faillerinin hala bulunmamış olması yetmezmiş gibi bu 5 yıl içerisinden onlarca başka katliamlar gerçekleşti. AKP hükümeti ve Erdoğan, bizden, bu halktan, Kürt halkından ne istiyor? Kürt halkı yıllardır barış diyor ama Erdoğan katliam, ölüm getirmekten başka bir şey yapmıyor. Erdoğan kendi ülkesindeki sorunları çözmüyor ama gidip Halep'te güya sorun çözmeye çalışıyor. Sana ne başka ülkelerin sorunlarından, sen önce kendi ülkendeki kanı durdur. Oradan buradan insanları ülkeye getirip, silahlandırıp IŞİD'e çevirerek katliamlar gerçekleştiriyorsun. Bak etrafına kaç ülke sana düşman kesildi” dedi.

‘BU YAPTIKLARIN SENİN YANINA KALMAZ’

AKP ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yaşattığı acıların hesabını vereceğine değinen anne Encü, “O kadar asker polis öldü, onca ölenlerin anne babası yok mudur? Sen kanlarının karşılığında para verdiğin o aileler bir gün sana yeter deyip, senden hesap soracaklar. Bu ülkedeki her ailenin içerisine acı soktun, huzur bırakmadın hiç kimsede. Hani senin çocuğun, hani akrabaların? Neden ölenlerden biri senin bir yakının olmuyor? Neden ölenler hep bir gariban, fakir ailenin evladı oluyor? Bu ülkede gerçekleşen onca patlama ve katliamlara yok Feto'dur, yok DAİŞ'tir diye kılıf uyduruyorsun. Feto bile senden daha fazla vicdan sahibidir. Bu yaptıkların senin yanına kalmaz. Kimsenin ahı kimsede kalmaz. Türkiye deyip duruyorsun ama ortada Türkiye bırakmadın. Onca Kürt halkını ve parlamenterlerini gözaltına aldın. Kürt halkını gözaltına almak, tutuklamak ve öldürmekle bitireceğini mi sanıyorsun? Bitmez bu halk, hiçbir zaman da bitmeyecek. Şêrvan'ımı katlettiniz ama 4 evladım daha var ve onlarla da kalsa mücadeleme devam edeceğim” şeklinde konuştu.

‘EMİNE ERDOĞAN DA SÖZÜNÜ TUTMADI’

Beş yıl önce katledilen 34 genç, çocuğun katillerinin bulunacağına ve dayanışma içerisinde olacaklarının sözünü veren Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan’ın sözlerini tutmadığını belirten anne Encü, “Emine Erdoğan katliam gerçekleştiğinde buraya gelip elini vicdanına koyarak bu katliamı gerçekleştirenlerin, faillerin cezalarını çekeceklerine dair söz vermişti. Hani? Hani verdiği söz nerde? Bir annedir diye ona inanmıştık, o da yalan söyledi. Erdoğan da aynı şekilde sözler vermişti. Tam 5 yıl geçiyor üzerinden. Failler bulunup yargılanacağına daha çok katliamlar gerçekleştirildi. Bu mudur verdikleri sözler? Otuz dört gencecik çocuğumuzun bedenini toprağa verdik ama buna rağmen başka kimsenin canı yanmasın, barış olsun diyoruz. AKP ve Erdoğan'ın hiç mi vicdanı yok, hiç mi sızlamıyor yüreği? Allaha inançları yok mu? Çocuklarımızın kimisi nişanlıydı, kimisi okuyordu, kimisinin de gelecek hayalleri vardı. Katlettiniz daha bıyıkları dahi terlememişken. Bir öldürürsünüz, iki öldürürsünüz ama onlarca evladımız yine doğar. Sizlere bakarken evlatlarımızın ölüm nedenlerinden dolayı gurur duyar olduk. En azından bizim evlatlarımız başkalarının ırzına geçtikleri, hırsızlık yaptıkları için öldürülmemişler. Şükrediyoruz ki evlatlarımız sizler gibi bu tür girişimlerde bulunmamışlar” şeklinde vurguladı.

‘TIPKI SADDAM GİBİ…’

Anne Encü konuşmasına şöyle devam etti: “O kadar kendi halkının canını yaktın ki, o kadar Kürt halkının ve dünya halkının canını yaktın ki bunca çektirdiğin acılar yanına kalmaz ki. Sen böyle davrandıkça kendi sonunu getireceksin. Tıpkı Saddam gibi. Saddam da o kadar masum insanlara kıydı ve sonunu getirdi. Sen de onun kaderine çeviriyorsun kendi kaderini.”

‘AKP – ERDOĞAN DÖNEMİNDE HEP KATLİAMLAR OLUYOR’

Ankara’da öldürülen Rusya Büyükelçisi Andrey Karlov ve katiline de değinip, ülkedeki ölümlerin ne denli olduğuna vurgu yapan anne Encü, “Bak, biz Kürt halkına düşmanı bile misafir gelse misafirperverlikten ödün vermez, kılına zarar getirmeyiz. Senin ülkende misafir olan bir insana bile sahip çıkamadın ve öldürülmesine neden oldun. Misafirin olan öldürüldü ama onu öldüreni bile canlı yakalayıp cezalandırmak varken öldürdün. Bizler bunların sebeplerini bilmiyor muyuz sanıyorsun? Senin başbakan ve Cumhurbaşkanı olduğun bunca yıldır hep ölümler, katliamlar gerçekleşiyor. Bunların hesabını nasıl vereceksin, nasıl vermeyi düşünüyorsun? Biz canı yanmış anneler senin bu yaptıklarını Allah’a havale ediyoruz. Er ya da geç adalet yerini bulacaktır” diye konuştu.

‘OĞLUM KORUCU OLMADIĞI İÇİN ÖLDÜRÜLDÜ’

Çocuğu katledildikten bu yana yaşamlarının hep yas şeklinde geçtiğini ve çocuğunun katillerinin bulununcaya kadar mücadelesini sürdüreceğini anlatan anne Encü, “Ben Şêrvan’ımı el bebek gül bebek büyüttüm. Henüz 19 yaşındaydı. Gelecek hayallerini kurar, bizimle paylaşırdı. Sınır ticaretine gitmekle eve erzak getirerek geçimimizi sağlamamıza yardımcı oluyordu. Kaç defa yaz kış demeden perişan bir şekilde eve üç kuruş para getirmek için gittiği kaçakçılığa üzüldüğümü, ona kıyamadığımı anlattım. Ama o yaşından daha olgun tepki verirdi. Köyde korucu olmaya zorlanıyorduk ve oğlum korucu olmak istemiyordu. Oğlum korucu olmadığı için öldürüldü. Evladım katledildiğinden bu yana evde hep bir yas havası var. Gecemiz gündüzümüz hep onu anmakla geçiyor. Öyle ki kız kardeşi nişanlanıp evlenirken bile yas elbisesi, siyah renksiz elbisesini üzerinden çıkartmadı. Köyde ne bir bayram var ne de bir düğün. Allah bu acıyı bizlere reva görenlere ahımızı bırakmasın.”

‘ROBOSKİ KATLİAMI, ERDOĞAN VE HÜKÜMETİNİN İLK KATLİAMIDIR’

Son olarak Roboski Katliamı’nın Erdoğan ve hükümetinin ilk gerçekleştirdiği büyük katliam olduğuna dikkat çeken anne Encü, “Roboski Katliamı AKP döneminde gerçekleşen ilk katliamdı. Erdoğan’ın Roboski katliamından sonra daha çok ölümlere neden olduğunu gördük. Her gün yeni ölüm haberleriyle güne başlıyoruz. Artık yeter Erdoğan! Dünya ülkeleri arasında yüzün karardı, utanç duyulacak biri oldun. Kürt halkını yıllardır katlediyor, yok etmeye çalışıyorsun. Her ırkın hakkıdır yaşadığı topraklarda hayatını özgürce sürdürmek. Her halkın hakkıdır kendi anadilini konuşması. Yeter artık bu kadar kan döktüğün” şeklinde belirtti.