Mahkeme kararına rağmen Dicle Vadisi imara açıldı

Dicle Vadisinde Bölge İdare Mahkemesinin "Yapı Rezerv Alanı" iptal kararına rağmen, bunun önüne geçmek için de ilk etapta On Gözlü Köprü'nün hemen bitiminde Dicle Vadisinde cami inşaatına başlandı.

Sur Belediyesi'ne kayyum olarak atanan Bilal Özkan, Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından başlatılan inşaat alanında kafeteryalar, mescit, büfeler ve dinlenme mekanları kurulacağını açıkladı.

BELEDİYE İTİRAZ ETTİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Dicle Vadisi'nde "Yapı Rezerv Alanı" oluşturulması için 23 Ağustos 2013 tarihinde bölgenin imara açılması kararı aldı. Söz konusu karar üzerine Büyükşehir Belediyesi yürütmenin durdurulması için Diyarbakır 1. Bölge İdaresi Mahkemesi'ne başvurdu. Mülkiyeti hazineye ait Sur İlçesi Yukarı Kılıçtaş Mahallesi sınırları içerisinde yer alan 11 milyon metrekarelik alanın rezerv yapı alanı olarak belirlenmesine dair Büyükşehir Belediyesi itirazında "Kentin yeşil alanıyla hem akciğeri, hem besin kaynağı hem de simgesi olan Dicle Vadisi ve Hevsel Bahçeleri'nde geri dönüşü imkansız doğa katliamına yol açabileceğini" belirtti.

MAHKEME REDDETTİ

Davaya bakan Diyarbakır 1. Bölge İdare Mahkemesi, Ocak 2015'te verdiği kararında, mevzuat hükümleri uyarınca rezerv yapı alanlarının yeni yerleşim yeri açılması amacıyla belirlenebileceğini ancak yerleşime açılmasına olanak olmayan alanın rezerv yapı alanı olarak belirlenmesinin mümkün olmadığına hükmetti. Kararda, "Fen ve sanat norm standartları açısından ve gerekse imar planları ile üst ölçekli planlar açısından yerleşime uygun görülmeyen uyuşmazlık konusu taşınmazın rezerv yapı alanı" olarak belirlenmesinde ve dolayısıyla bu konuda yapılan başvurunun reddine dair işlemde hukuka uyarlık bulunmadığı sonuç ve kanaatine ulaşılmıştır" denilerek, yürütme durduruldu.

MAHKEME KARARINA RAĞMEN İMARA AÇILDI

Dicle Vadisi Kırklar Dağı eteklerinin imara açılmasını Bölge İdare Mahkemesi'nin iptal etmesinin ardından, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Diyarbakır İl Müdürlüğü 28 Aralık 2016 tarihinde "Dicle Vadisi Rekreasyon Alanı ve Ağaçlandırma Alanı 1. Uygulama Etabı" adı ile Dicle Vadisi'nde 31,85 hektarlık alanda imar plan değişikliği yaptı. Kayyum atanan Sur Belediyesinin de onayı ile bu kararın ardından Dicle Vadisi Kırklar Dağı eteklerinde yeni yapılaşmaya gidildi. Yeni yapılaşma çerçevesinde de ilk olarak On Gözlü Köprü'nün bitiminden itibaren sağlı sollu yapılaşmaya gidildi. Yapı İşleri Genel Müdürlüğü ile Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü tarafından TOKİ aracılığı ile başlatılan inşaat çalışmalarında ise ilk olarak camii inşaatına başlandı.

'KÜÇÜK BİR MECSCİT, BİRKAÇ BÜFE...'

Geçtiğimiz günlerde, inşaat alanını ziyaret eden Sur Belediyesine kayyum olarak atanan Bilal Özkan, "Dicle Vadisi Kırklar Tepesi Rekreasyon Alanı Kentsel Tasarım ve Peyzaj Uygulama Projesi"nin hayata geçirildiğini söyledi.

Yapımı süren çalışmaların, Dicle Vadisi Projesi'nin 1. etabı olduğunu belirten Özkan, "Projede sosyal tesis olarak sadece küçük bir mescit, bisiklet yolu, vatandaşların araçlarını park edip güvenle yürüyebilecekleri alan, kır kafeteryası ve parkın içerisinde gençlerin faydalanması için yapılan spor ve halı sahaları için birer soyunma odası, birkaç küçük büfe var. Onun haricinde kalan bölge yeşil alan, yürüyüş alanı ve vatandaşımızın hafta sonu ailesiyle zaman geçirebileceği rekreasyon alanı olarak düzenlendi. Alandaki yapılar tek katlı olacak. Yapıların tamamının toplamı ancak bir dekar alanı kapsayacak. O da zorunlu ihtiyaçlar için. Diyarbakır'ın güzelliğine yakışır bir eser olacak" dedi.