Meriwan'da iki 'kolber' hayatını kaybetti

Doğu Kürdistan’ın (Rojhilat) Meriwan kentinde sınır ticareti yapan kişileri taşıyan bir aracın devrilmesi sonucu iki kolber yaşamını yitirdi, 4’ü de yaralandı.

Yevmiye karşılığında Doğu ile Güney Kürdistan sınırında yük taşımacılığı yaparak geçimlerini sağlayanlar kolber olarak tanımlanıyor.

Meriwan'daki yerel kaynakların ANF'ye verdiği bilgilere göre; Cumartesi günü sabaha karşı Merîvan'ın Derbendê Dizlî bölgesinde kolberleri taşıyan bir araç uçuruma yuvarlandı.

Kazada Meriwan'ın Bilçesor köyü nüfusuna kayıtlı iki kişi yaşamını yitirdi, 4 kişi de yaralandı. Yaşamını yitiren kolberlerin cenazeleri Merîvan Fecr Hastanesi morguna kaldırılırken; yaralanan 4 kolberin ise Meriwan'daki Bûelî Hastanesi'nde tedavi altına alındığı öğrenildi.

İran rejimin Kürtlere yönelik baskıcı ekonomik ve siyasi politikaları nedeniyle Rojhilatlı binlerce insan kolberliğe başvurmak zorunda kalıyor. Kolberler, Güney ile Doğu Kürdistan arasında sınır ticareti yapan zengin kişilerin mallarını yevmiye karşılığında taşıyarak geçimlerini sağlıyorlar.

Doğu Kürdistan İnsan Hakları Örgütü'nün verilerine göre; Nisan 2016 ile Nisan 2017 aralığında Doğu ile Güney Kürdistan sınırında İran pastarlarının yargısız infazları, çığ düşmesi, uçurumdan düşme ve suya kapılma sonucu 96 kolber yaşamını yitirdi, 64 kolber yaralandı.