GÖRÜNTÜLÜ

Nusaybin'de evler cenazelerin üzerine yıkılıyor

Nusaybin'de devletin başlattığı yıkım çalışmaları sırasında oluşan hafriyatın içinden YPS'lilere ait cenazeler çıkıyor. Belediye Eski Eş Başkanı Kök,"Bu insanlık değerlerinin çiğnenmesidir" diyerek cenazelere yapılanlara tepki gösterdi.

Nusaybin'de 4 ay devam eden saldırı ve çatışmalarda yaşamını yitiren çok sayıda YPS'linin cenazeleri DNA sonuçları geciktirildiği için kimsesizler mezarlıklarında defnedilirken, çok sayıda cenaze de yasaklı mahallelerde kaldı. 

Devlet güçleri yasaklı mahallelerde kalan cenazelerin alınmasına izin vermezken, ailelerin bu konuda ki girişimleri de sonuçsuz kaldı. Yaklaşık bir hafta önce Nusaybin'de yasaklı olan ve etrafı tel örgülerle kapatılan mahallelerde büyük bir yıkım çalışması başlatan devlet güçleri, öncesinde mahalledeki cenazelerin alınması için herhangi bir çalışma yapmadı. Yıkımın başlaması ile birlikte oluşan hafriyatın taşınması sırasında hafriyatın içinde iki YPS'linin cenazeleri bulundu.

Yaşanan duruma tepki gösteren Nusaybin Eski Belediye Eş Başkanı Cengiz Kök, yıkımın sürdüğü mahallelerde başka cenazelerin de olabileceğini belirterek, tarafsız bir sağlık örgütü eşliğinde bu alanda cenaze araması yapılmasını istedi. 

'BU İNSANLIK DIŞI UYGULAMAYA SON VERİLSİN'

Konuya ilişkin konuşan Kök, şu bilgileri verdi: "Biz uzun zamandır Nusaybin'de yasaklı mahallelerde cenazelerin olduğunu ve gerekli taramaların yapılmadığını söyledik. Ancak yetkililer orada cenaze taraması yapmak yerine yıkım yapmayı tercih etti. Yıkımlar sırasında şu ana kadar Abdulkadirpaşa ve Yenişehir mahallelerinde iki YPS'linin cenazesinin hafriyat ve moloz yığınlarının arasında bulunduğu bilgisini aldık"

Cenazelerin yıkıntıların altında bırakılması ve hafriyatın taşınması sırasında bulunmasının acı ve utanç verici olduğuna vurgu yapan Kök, devletin bu insanlık değerlerine aykırı uygulamadan vazgeçmesini istedi.

'BAĞIMSIZ HEYETLER İLE CENAZE ARAMASI YAPILSIN'

Kök, binalar yıkılırken içinde cenaze olup olmadığına dikkat edilmediğini de belirterek, cenazelerin moloz yığını ve hafriyatın içerisinde kaldığını aktardı. İki cenaze çıkarıldıysa yıkım yapılan alanda mutlaka başka cenazelerinde olacağına dikkat çeken Kök, bağımsız sağlık heyetleri eşiğinde alanda cenaze araması yapılmasını istedi. 

Daha önce yaptıkları başvuruların sonuçsuz kaldığını hatırlatan Kök, ancak cenazelerin de ortaya çıkması ile birlikte artık hiçbir yetkilinin bu duruma kayıtsız kalmaması gerektiğini vurguladı.