'Hewlêr katliamında katledilen gerillaları buraya gömdüler'

Hewlêr katliamında, katledilen gerillaların cenazelerinin bir kısmının Erbil Havaalanı'nın Erbil-Duhok karayolu kenarındaki alana gömüldüğü belirtiliyor.

Hewlêr'de 20 yıl önce Türk özel harp dairesinin talebi üzerine aralarında yaralı ve kadın gerillaların da olduğu yüze yakın kişinin KDP tarafından katledildikten sonra cenazelerinin bir kısmının Erbil Havaalanı'nın Erbil-Duhok karayolu kenarındaki alana gömüldüğü belirtiliyor.

Olaya tanık olan bir peşmerge, cenazelerin kamyonetlerle getirildiğini ve gizlice araziye gömüldüğünü, kayıtlarının bulunduğunu, buranın daha sonra köy mezarlığına dönüştüğünü söyledi.

KDP tarafından Hewler'de KDP ile PKK arasında yapılan anlaşma sonucu bulunan ve hastanelerde tedavi gören yaralıların da bulunduğu yüze yakın kişi, KDP tarafından katledildi. KDP hiçbir zaman bu katliam konusunda ayrıntılı bir açıklama yapmazken, cenazelerin nereye gömüldüğü konusunda da bir bilgi vermedi.

Cenazelerin en az büyük bir bölümünün 20 yıl önce KDP tarafından şimdiki kullanılan Hewlêr Havaalanı arazisinin bitişiğindeki araziye gömüldüğünü belirten ve isminin açıklanmasını istemeyen bir peşmerge, "O bölgede görevliydim. Kamyonetlerle cenazeleri getirdiklerinde biz de bir grup peşmergeyi güvenlik için gönderdiler oraya. Üstü kapalı kamyonetlerle cenazeler getirildi. Mezar için kazılan yerlerin başında değildik ama cenazeleri görebiliyorduk. Battaniyelere, çarşaflara, kilimlere sarılmışlardı cenazeleri. Yüzlerini görmedim. Orada kazılan çukurlara birer birer gömdüler elbiseleri ve sarıldıkları çarşaf ve battaniyelerle. Cenazeleri gömme işlemi sürerken ayrılmamız söylenince ayrıldık oradan. Yeni mezarlar açılıyordu. Cenazelerin kime ait olduğunu bilmiyordum, daha sonra diğer peşmergelerden öğrendim. Onların PKK'li olduğunu söylediler" dedi.

O gün kendileri alanda bulunduğu zaman içerisinde 20'den fazla cenazenin buraya gömüldüğüne tanık olduğunu ve gömülen yerin halen Erbil Havaalanı'nın Duhok yolu üzerindeki en son köşesindeki alana gömüldüğünü kaydeden Peşmerge, "Orası o zaman mezarlık değildi. Birkaç mezar vardı. Buraya gömülenlerin PKK'li olduğunun duyulması ardından mezar haline çevrildi. Oraya kaç kişi gömüldü, isimleri nedir bilmiyorum. Ancak bütün kayıtlar vardır. Sonra havaalanı yapıldı, şu an mezarlık Duhok yolu üzerindeki yolun bitişiğindeki havaalanı kontrol kulesinin yanındadır" şeklinde konuştu.