Peşmerge güçlerinin birleştirilmesine onay verildi!

Federal Kürdistan Bölgesi Bakanları Kurulu, Peşmerge Bakanlığı’na bağlı güçlerin birleştirilmesi projesine onay verdi.

Alınan bilgilere göre, Peşmerge güçlerinin birleştirilmesini öneren proje için toplanan Bakanlar Kurulu, projeyi kabul etti.  Bakanlar Kurulu’nun kararı, nihai onay için Bölge Başkanlığı’na sunulacak.

Bu kararın pratikte ne kadar uygulanacağı henüz bilinmiyor. Daha önce de peşmerge güçlerinin birleştirilmesi için bir çok kez girişimde bulunulmuş ancak sonuç alınmamıştı.

Bu kararın, ABD, İngiltere ve Almanya savunma bakanlıklarının temasları ardından gerçekleşmesi dikkat çekti. Bölge hükümetinin bu her üç ülkenin savunma bakanlıkları uzmanlarından oluşan bir heyetin desteğiyle, Peşmerge Bakanlığı’nda reform yapmak istediği iddia ediliyor.  Bu kapsamda 35 maddelik bir tasarı hazırlandığı belirtiliyor.  Uzman heyet, 7 Mayıs günü önerilerini sunmuştu. Uzmanlarla yapılan toplantıya Bölge Başbakanı Neçirvan Barzani ve Peşlerge Bakanlığı yetkilileri de katılmıştı. Hedefin, peşmergelerden oluşan askeri profesyonel askeri bir güç oluşturmak olduğu iddia ediliyor.

Mevcut durumda birbirinden bağımsız hareket eden iki Peşmerge Bakanlığı var. Bunlardan biri Kürdistan Yurtseverler Birliği YNK'ye bağlı. Diğeri de KDP'nin kontrolünde bulunuyor. YNK'ye bağlı güçler Doğu Kürdistan sınırından Musul'a kadar hatta güvenliği sağlarken, KDP'ye bağlı güçler de Duhok, Zaxo, Hewler ve Şengal'in bir kısmında varlık gösteriyor.

Bu birleşme kararının, KDP’ye bağlı paramiliter grupları nasıl etkileyeceği bilinmiyor. Bu kararın pratiğe geçmesi halinde, KDP güçlerinin Şengal başta olmak üzere düzenlediği saldırılar ve Türk devleti ile işbirliğini ne kadar etkileyeceği, bunun önüne geçip geçmeyeceği konusunda henüz bir açıklama yapılmadı.