Rakkalı ana: Çocuklarımı da kurtaracak mısınız?

Fırat’ın Gazabı Hamlesi'nin 2. aşaması kapsamında yürütülen operasyonlar sonucu özgürleştirilen siviller arasında yer alan El Xanim ailesinin ilk sorusu “Çocuklarımızı da kurtaracak mısınız?” oldu.

2015 yılı başlarından bu yana çocuklarından hiçbir haber alamayan Xaliye El Xanim ile Fırat’ın Gazabı Hamlesi kapsamında Rakka batısında yürütülen özgürleştirme operasyonları sırasında tanıştık.

Xaliye El Xanim’in ilk sorusu “Çocuklarımızı da kurtaracak mısınız?” oldu.

Yanımdaki QSD savaşçısı da 66 yaşındaki Xaliye El Xanim’a “Evet, çocuklarını da tüm halkımızı da kurtaracağız” diye yanıt verdi. Ardından da bir daha yanına gelerek kendisi ile görüşeceğimizi söyleyerek hatır istedik.

Üç gün sonra bir sabah Hemra köyünün yolunu tuttuk ve Xaliye El Xanim’ın evinin kapısını çaldık. Kısa bir çay molası ardından da sohbete başladık.

Rakka’nın batısındaki Hemra köyünden olan Xaliye El Xanim, DAİŞ çetelerinin farklı farklı iddialarla suçladığı oğulları hakkında ferman çıkardığını ve 2 yıl önce kaçırdığını söyledi.

Rakka merkezdeki evlerine de çetelerin el koyduğunu söyleyen El Xanim, “Evimizi geri vermeleri için çetelerin yanına gittim. Bir DAİŞ çetebaşısı bana para teklif etti. Ben bu teklifi kabul etmedim. Bunun üzerine beni tartaklayarak, evden dışarı attı” dedi.

Bunun üzerine Hemra köyündeki evlerine yerleştiklerini de söyleyen Xaliye El Xanim, savaş öncesi ve sonrasında ailesinin yaşamını ve çocuklarının kaçırılması olayını şöyle anlattı: “Savaş öncesinde bir lokantamız vardı. Maddi durumumuz oldukça iyiydi. Ancak 2011 sonrasında başlayan iç savaş her Suriyeli gibi bizim de hayatımızı kararttı.

Baas rejimi ile El Nusra vb. çete grupları arasında yaşanan çatışmalar esnasında lokantamız bombalandı ve tümüyle yok edildi. Tek geçim kaynağımız dükkanımızdı. Ailemizin maddi durumu giderek kötüleşmeye başladı. Ve yanı başımızda herkesin hayatını karartan bir savaş şiddetlenmekteydi.

Çocuklarım Mistefa ve Hemûde Rakka merkeze yakın bir mahalle de bulunan bir lokantada çalışmaya başladı. Mistefa ve Hemûde 2 -3 günde bir Rakka merkezden çıkarak batı da yer alan Hemra köyünde bizi ziyarete geliyor ve eve para bırakıyordu. Mistefa ve Hemûde eve son geldikleri gün DAİŞ çetelerinin kendilerini rahatsız ettiğini söylemişti.

Ben o günden sonra her 2 çocuğum için de korkmaya başladım. Hatta kendilerine evde oturmalarını, çalışmaya gitmemelerini söyledim. Ancak çocuklarının ‘çalışmak zorundayız anne’ diyerek evden çıktı. Aradan 3 gün geçtikten sonra çocuklarım eve gelmedi. Ben de bu durum üzerine meraklandım.”

Çocuklarının işinin yoğun olabileceği ihtimalini de düşündüğünü dile getiren El Xanim “Ve yarın gelirler diye düşündüm. Ertesi gün yine gelen olmadı. Bu kez daha fazla merak etmeye başladım. Ve çalıştıkları lokantaya haber göndererek Mistefa ve Hemûde’nin nerede olduğunu sordum. Lokanta sahibi de 5 gündür gelmediklerini söyledi.

Ben de çevreden araştırmaya başladım. Çalıştıkları lokantaya yakın yerdeki bir dükkan sahibi gizlice yanıma gelerek onları gördüğünü söyledi. Dükkan sahibi kendi dükkanına yakın bir sokakta DAİŞ çetelerince tartaklanarak bir arabaya bindirildiklerini ve götürüldüklerini belirtti” diye çocuklarının başına gelenleri anlattı.

Xaliye El Xanim, DAİŞ çetelerinin 2 yıl önce kaçırdığı çocuklarından hala bir haber alamamış. DAİŞ işgali altında korkudan dolayı çocuklarının akıbetini sormaktan dahi çekindiğini ekliyor. Ancak gizliden gizliye evlatlarını aramaktan da geri durmamış.

El Xanim, sonunda çocuklarının Rakka’da DAİŞ çetelerinin zindanında esir olduğunu öğrendiğini de belirtti.

Xaliye El Xanim, çetelerin elindeki 2 yıllık esaretine son vermesi için tek umudunun QSD savaşçıları olduğunu dile getirerek bir an önce Rakka’nın DAİŞ çetelerinden temizlenmesini ve çocuklarının özgürleştirilmesi dileğini de yeniden dile getirdi.