Roboski anı defterinde Tahir Elçi...

Amed’in Sur ilçesinde katledilen Tahir Elçi, katledilmeden iki yıl önce Roboski anı defterine bir not bırakarak, adalet mücadelesindeki ısrarını hatırlatmıştı.

Yüreğinin her köşesi kaybedilenlerin anıtı olmuştu. Yaşamı boyunca bu uğurda mücadele etti. O bir tek canlılar için değil, anısı olan her şey için mücadeleyi yaşam biçimi yapmıştı. Bu sözler şüphesiz ki Tahir Elçi için. 27 Kasım gecesi Dört Ayaklı Minare Tahir Elçi’ye seslenmişti, “Beni ayaklarımdan vurdular, neden gelmiyorsun?” demişti. Bu sesleniş o kadar dokunmuştu ki evden çıkınca “Ne olursa olsun orada açıklama yapacağız” demişti. Öyle de oldu, 28 Kasım günü açıklamaya yaptı ve minarenin ayaklarında sonsuz yolcuğa çıktı.

Aradan bir yıl geçti. Onun takip ettiği davalar halen devam ediyor, katliamların yaşandığı her yerde izlerini bulmakta mümkün. Bu izlerden biri de Roboski köyünde var. Tahir Elçi 10 Aralık 2013 Dünya İnsan Hakları Günü’nde kendisi gibi katledilen 34 kişiyi anmak için, gittiği Roboski Köyü’nde anı deftere yazdığı cümleler defteri açanlara duygulu anlar yaşatıyor.

Katledilmeden iki yıl önce deftere yazdıkları ise şöyle; “Dünya İnsan Hakları Günü nedeniyle sizlerle birlikteyiz.  Sizi saygıyla anıyoruz. Katillerinizin yargılanması ve cezalandırılması için yakınlarınızla adalet mücadelesinde birlikte olacağız. Tahir Elçi / Diyarbakır Baro Başkanı.”