Roboskîliler devletin yasak ve tehdidini tanımadı

Roboskîli aileler, devletin baskı ve tehditlerine rağmen katledilen yakınlarını andı. Şırnak'ın Uludere ilçesi Roboskî köyünde, TSK'nin 28 Aralık 2011 tarihinde katlettiği çoğu çocuk 34 kişi anıldı.

Askerin gözaltı ve tutuklama tehditlerine rağmen aileler çocuklarının mezarının başında bir araya geldi. Katliam gününden bu yana giydikleri kara elbiseleri üstlerinden çıkarmayan annelerin feryatları mezarlıkta hiç dinmedi. Katliamın acısını dün gibi yaşayan aileler, 50 yıl geçse de unutmayacaklarını haykırdı.

Aileler, tüm engelleri aşarak Roboskî Mezarlığı’na gitti. Anmaya, HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, Şırnak Milletvekili Aycan İrmez, Amed milletvekilleri İmam Taşçıer ve Altan Tan, Uludere Belediyesi eş başkanları, Tevgera Jinên Azad (TJA) aktivistleri, HDP Şırnak PM üyeleri de katıldı.

Aycan İrmez, Kandıra Cezaevi’nde tutuklu bulunan HDP Şırnak Milletvekili Ferhat Encü'nün gönderdiği mesajı okudu.

Anmada konuşan HDP Grup Başkanvekili Ahmet Yıldırım, "Asla ve asla herhangi bir kin peşinde değiliz. 34 kardeşimizin yerine başka birinin kanını talep etmiyoruz. Tek şey istiyoruz; sadece adalet istiyoruz" dedi.

'KATLİAMCILAR BELLİ'

Yıldırım, Roboskî'de 34 kişinin katledenlerin 5 yıldır yargı önüne çıkarılmadığını söyledi ve katliamı yapanların belli olduğuna vurgu yaptı. Yıldırım, şöyle konuştu: "100 yıllık toplumsal yaraya merhem sürülmek isteniyorsa ilk olarak Roboskî Katliamı'nın faillerinin bulunması gerekiyor. Analarımızın yüreği yandı başka anaların yüreği yansın istemiyoruz. Silahın ve şiddetin karşısındayız. Gözaltına alınan Veli ve diğer arkadaşlarımızın serbest bırakılmasını istiyoruz. Başta Roboskî katliamının aydınlatılmasını, barışın yollarının açılmasını talep ediyoruz."

ANNE ENCÜ: CEZALANDIRILSINLAR

Katliamda yaşamını yitiren Serhat Encü ve tutuklu HDP’li vekil Ferhat Encü’nun annesi Halime Encü de yaptığı konuşmada, katliamcıların bir an önce cezalandırılmasını istedi. Anne Encü, Roboskî'nin faillerinin bulunmaması nedeniyle yeni katliamların yaşandığını kaydetti.

Anma boyunca Türk askerleri tarafından İnsansız Hava Aracı (İHA) ile görüntü alındı.