GÖRÜNTÜLÜ

Şahin: Güney Kürdistan’a Rojava modeli şart

Güney Kürdistan’daki siyasal ve ekonomik krizi değerlendiren Yazar İmdat Şahin, “Güney Kürdistan’daki 25 yıllık iktidar tükenmiştir. Güney Kürdistan krizine ancak Rojava modeli çözüm olur” dedi.

Kerküklü yazar İmdat Şahin, Güney Kürdistan’ın içinde bulunduğu durumu ve partilerin yürüttüğü siyaseti ANF’ye değerlendirdi.

Güney Kürdistanlı partilerin Kürtler için doğru bir politika ve strateji yürütemediğini söyleyen Yazar İmdat Şahin, Güney Kürdistan’da partilerin yaptığı siyasete karşı halkın tufan yaratacak şekilde karşı çıkması gerektiğini belirtti. İktidar ve partilerin yolsuzluklarla siyaset yaptığını belirten Şahin, “Bu iktidar 25 yıldır Kürt halkı için ne yaptı, hiçbir şey. Bana göre bu iktidarlar Kürt halkı için çıban haline gelmiş durumda. Yaptıkları halkın hafızasındadır halen. Şengal DAİŞ’e teslim edildi. İnsan ticareti yapıyorlar. Ekonomik kriz de var. O kadar petrol ticareti yapıyorlar ve bunların hepsini kendi başına bağımsız olduklarını iddia ederek yapıyorlar. Türkiye ile 50 yıldır petrol anlaşması yapmışlar. Ulusal değerlerimizi Türklere satıyorlar. Bu iktidar halkını satarak devlet kuracaklarını söyleyerek toplumu kandırıyorlar” diye konuştu.

Siyasal ve ekonomik krizi aşmak için yapılan toplantılar ve görüşmelerin bir sonuç vermeyeceğini de dile getiren Şahin şunları ifade etti: “Bu iktidar halkı kandırarak belli olmayan politikalarıyla kendi gerçek yüzünü gizliyor. Yaptıkları çalışmalar ve icraatlara dair halka neyi anlatmışlar? Yaptıkları toplantınlar ve görüşmeler başarısızlıkla sonuçlanmıştır. Bu yıl Güney Kürdistan yönetimi toplumsal ahlak, siyaset ve ekonomik olarak başarısızdır. Sakat bir sistem oluşturmuşlar.”

Bu sistemin Güney Kürdistan halkında büyük bir rahatsızlık yarattığını söyleyen Şahin “Böyle giderse toplumun kendisi ruhsal bozukluğa uğrayacak. Yani hepimiz psikolojik hasta olacağız. Ama bunun böyle gitmeyeceğini söyleyeyim. Büyük bir patlama yaşanacak. Bu patlamanın önüne ne onların parası ne de onların yalan siyaseti geçebilir, hiçbir şey geçemez” dedi.

‘KRİZDEN ÇIKIŞ YOLU ROJAVA MODELİ’

“Bu krizden çıkmak için iki yol var” diyen Şahin şunları söyledi: “Bu sistemle ülke yönetilemez. Bu krizden ancak iki şekilde çıkarız. Birincisi kendi kendimizi yönetmekten vaz geçip Irak merkezi hükümetine bağlı olarak kalacağız, ya da Rojava modelini Güney Kürdistan’da geliştireceğiz. Ancak böylece kendi geleceğimizin siyasetini rahiplerin ellerinden alabiliriz. Yoksa geleceğimizi Türklere satarak teslim edecekler.”

Güney Kürdistan bölgesinin iki kantondan oluşması gerektiğini de dile getiren Şahin, “Soran bölgesi bir kanton yapılmalı Behdinan bölgesi bir kanton yapılmalıdır. Rojava kantonal sistemiyle Güney Kürdistan daha demokratik şekilde yönetilecektir. O zaman hiçbir parti veya kişinin kendi başına petrol kuyuları ve şirketleri olmaz. Ulusal düşüncemizi geliştirmezsek demokrasimizi de geliştiremeyeceğiz” dedi.