Türk devleti Güney Kürdistan'da kontrol noktaları kurdu!

Güney Kürdistan'da KDP bölgesinde askeri ve istihbari hareketliliğini arttıran Türk devletinin Amediyê bölgesinde kontrol noktaları kurarak kimlik kontrolü yaptığı bildirildi.

Türk devletinin kimlik kontrolnoktalarını Amediyê, Berwarê Bala ve Kanîmasî bölgelerinde kurduğu iddia edildi.

SNN haber sitesine konuşan YNK Duhok Sorumlusu yardımcısı Eli Mistefa de söz konusu iddiayı doğrulayarak, Amediyê hattın Türk askerinin hareketliliğinin arttığını kaydetti.

Amediyê'de yoğun Türk askeri hareketliliğinin yaşandığını söyleyen Mistefa, "Amediyê'ye gelen Türk askeri ve istihbaratçısı sayısında da ciddi bir artış yaşanıyor" dedi.

Mistefa, "Bamernê'de 50'den fazla Türk tankı ve zırhlı aracı var. Bamernê asker takviyesi için kullanılıyor. Kanîmasî'de de bin 500'den fazla Türk askeri var. Kanîmasî üssü de diğer askeri üslere personel dağıtımının yapıldığı bir yer olarak kullanılıyor" bilgilerini de paylaştı.

Türk askerinin Amediyê ve Berwarê Bala bölgesinde kontrol noktaları kurarak kimlik kontrolü yaptığını ifade eden Mistefa, "Berwarê Bala mıntıkasında kontrol noktası kurarak bölgeden geçiş yapan yurttaşların kimliklerini kontrol ediyor. Bazı yerlerde ise PKK gerillalarının korkusundan dolayı da bu çalışmayı gizli yapıyorlar" diye konuştu.

Yerel kaynaklar da Türk devletinin Güney Kürdistan'da bulunan askeri üslerinde son günlerde yoğun hareketlilik yaşandığını belirtiyor.

Türk devleti 1992 yılında KDP ile yaptığı iş birliği sonucu Duhok-Zaxo-Hewlêr hattında kurduğu istihbarat kampları, 1997 yılında askeri kamplara dönüşmüştü.

Türkiye'nin Bamernê, Şeladizê, Batufa, Kanimasi, Kiribî, Sinekê, Sirî, Kubkê, Kumri, Koxê Spî, Serê Zêr, Geliyê Zaxo ve Amediyê’de askeri üsleri bulunuyor. Ayrıca Hewlêr ve Duhok’ta MİT’in şubelerinin olduğu biliniyor.

Diğer yandan Hewlêr yakınlarında Harir bölgesindeki eski askeri havaalanının yeniden üs olarak kullanılmaya başlandığı belirtiliyor.