Urfa’da 2.000 dönüm mera alanı Limak'a peşkeş çekildi

Urfa’nın en kaliteli fıstıklarının yetiştiği Kırkpınar ve Korukezen köylerinde 20 bin dönüm mera alanı AKP'nin kasası olarak bilinen isimler arasında yer alan Nihat Özdemir’in Limak firmasına peşkeş çekildi.

Urfa Tarım İl Müdürlüğü ÇED raporunun olumlu olması durumunda, bu alanın mera vasfının kaldırılacağı kararından sonra, olumlu ÇED raporu alan Limak için bu alanın Mera vasfı da değiştiriliyor.

Amed Kayapınar Belediyesi tarafından imar planında kent ormanı olan, mera alanına ağaç dikildiği için soruşturma açtıran AKP hükümeti, Urfa'da köylülerin orman yapılsın diye Orman Bakanlığı'na devrettiği 2.000 bin dönüm alan Kireç Ocağı olarak  Nihat Özdemir'in Limak firmasına peşkeş çekildi.

Urfa'da yaklaşık 20 köyün sınırlarına komşu olan bu mera alanının çevresinde Urfa'nın en kaliteli fıstıkları yetiştiriliyor. Köylülerin tüm itirazlarına rağmen hükümet tarafından peşkeş çekilen mera alanı, köylülerin Orman olarak ağaçlandırılması için Orman Bakanlığı'na devretmesinin ardından Orman olarak ağaçlandırılmak yerine Limak Firmasına devrediliyor.

Firmanın bu alanın mera alanından çıkarılması talebi, Urfa İl Tarım Müdürlüğü'ne ulaşınca, Müdürlük olumlu ÇED raporunun getirilmesi durumunda talebi kabul edeceklerini belirterek bu alanın peşkeşine ışık yaktı. 2016 yılı Ocak ayında firma ile işbirliği içinde olan bazı köylülerin katılımıyla yapılan toplantıda hazırlanan ÇED raporu tartışıldı. Sadece sınırlı sayıda ve firmayla ilişkili bazı köylülerin katıldığı toplantı sonrasında basına çıkmasına ve köylülerin itirazına rağmen komisyon ÇED raporunu onayladı.

Bu onaydan sonra Tarım İl Müdürlüğü bu alanın mera vasfını kaldırmak için harekete geçti. Bu konuda kurulan komisyonun olur vererek 'kireçtaşı ve marn ocağı üretimi için proje alanının başka alternatifi olmadığı' gerekçesine dayandırdı

ÇEVRA BAKANI SANKİ LİMAK TEMSİLCİSİ

DBP’li belediyelere kayyum atanmasının mimarı ve Çevre ve Şehircilik Bakanı olan Mehmet Özhaseki, mera alanının katledilmesini savundu.

HDP Urfa Milletvekili Osman Baydemir'in yazılı soru önergesine yanıt veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Özhaseki, bu peşkeşi doğrulayarak projeye olumlu ÇED raporu verildiğini belirtti. Bakan, denetimlerin bakanlık tarafından yapıldığını da savunarak her şeyin yasal olduğuna dikkat çekti.

YASA BU İŞLETMEYE İZİN VERMİYOR

Bakanın bu yanıtına karşı ÇED raporunda taş ocağı üretiminde patlayıcı kullanılacağı, üretim, yükleme, taşıma e tesis faaliyeti nedeniyle toz yayılımı olacağı da belirtildi. 3573 sayılı zeytinciliğin ıslahı ve yabanilerin aşılattırılması ıslahı Kanunu 20. maddesinde ise bu "zeytinlik sahaları içinde ve bu sahalara en az 3 kilometre mesafede zeytinyağı fabrikası hariç zeytinliklerin vegatatif ve generatif gelişmesine mani olacak kimyevi atık bırakan, toz ve duman çıkaran tesis yapılamaz' denilmektedir.

Bu yasa fıstık ağaçlarının ekili olduğu alanlar için de uygulanırken, bu konuda yargının içtihat kararları da bulunmaktadır.