Van'daki belediyeler AKP'nin çiftliği yapıldı!

Van'da yüz binlerce oy hiçe sayılarak kayyum atanan belediyelere işçi alımlarına AKP il ve ilçe teşkilatları karar vermeye başladı.

Van’da 2014 yılında halkın büyük emeği ile kazanılan belediyeler, bir bir atanan kayyumlarla hükümet güdümündeki karargahlara çevriliyor. İlk olarak 11 Eylül’de merkez İpekyolu ve Edremit ile Özalp ve Erciş belediyelerine, ardından ise 17 Kasım’da Van Büyükşehir Belediyesi’ne kayyum atandı. Kayyum atanması ile belediyelerin etrafı bariyerlerle kapatılıp 24 saat nöbet tutulurken, çalışmalar da büyük oranda durdu. Daha önceleri en küçük sorunlarını dahi belediyeye gelerek çözen halk, şimdi korkudan belediyelerin bulunduğu sokaklardan dahi geçemiyor. Van kent merkezinin önemli bir bölümü sorumluluk alanı içine giren ve AKP’lilerin iştahını kabartan İpekyolu Belediyesi’ne atanan kayyumun gelir gelmez giriştiği icraatlar ise halkın büyük tepkisini çekiyor. 

ÇALIŞANLARIN BİLGİLERİ EMNİYETE BİLDİRİLDİ

Kayyumun koltuğu gasp etmesinden hemen sonra belediyede çalışan tüm personelin bilgilerini Van Emniyet Müdürlüğü Terörle Mücadele Amirliği’ne göndermek oldu. Bu doğrultuda hakkında soruşturma olmamasına rağmen emniyetten gelen bilgiler doğrultusunda kayyum işçi kıyımına başladı. Belediye yönetiminin büyük bölümünü oluşturan 56 sözleşmeli memurun 1 Ocak 2017’de çıkışının yapılacağı tebliğ edildi. Aynı zamanda Çevre ve Koruma Müdürlüğü bünyesinde çalışan 103 temizlik işçisinin de iş çıkışı verilmiş ve artan iş gücü nedeniyle gece vardiyası sırasında dengesini kaybeden temizlik işçisi İbrahim Taytoğlu, çöp kamyonun altında kalarak yaşamını yitirmişti.

İŞE ALIMLARI AKP’LİLER YAPIYOR 

Bu arada boş durmayan kayyum AKP il ve ilçe örgütlerinin belirlediği kişileri işe alıyor. İşçi alımlarında AKP’li yöneticilerin ya da milletvekili yakınlarına öncelik tanınırken, yine alımlarda ailesinden ölen polis, asker veya korucu olup olmadığı da göz önünde tutuluyor. Yerel hizmetlerden anlamayan isimlerle doldurulan belediyedeki aksaklıklar sokağa da yansımış durumda. Kente iki gün önce yağan karın hala temizlenmemiş olması bunun en basit göstergesi. Bu nedenle örneğin her hafta kurulan pazar yerleri kar altında olduğu için pazarcı esnafı tezgah açamaz duruma geldi. Belediyeden umudu kesen esnaf, alanı kendisi temizlemek zorunda kaldı.

HALKÇI HİZMETLER BİR BİR SİLİNİYOR

Kayyumdan önce dar gelirli 2 bin 600 kişiye her ay ulaşarak gıda ve nakdi para yardımında bulunan Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü de işlevsiz hale getirildi. Yardımları tamamen kesen belediye, gelen aileleri kaymakamlığa yönlendirerek, devlete muhtaç kılmaya çalışıyor. Yine halka ücretsiz ilk adım sağlık hizmeti veren Sağlık Hizmetleri Müdürlüğü de kapatılarak tüm çalışanlar Zabıta Müdürlüğü’ne kaydırıldı. Kadın ve çocuk sağlığı üzerine önemli çalışmalar yürüten müdürlüğü kapatılmasıyla Bostaniçi semtindeki Sağlık Kabini’nin kapısına da kilit vurdu. İlçenin başka bir noktasına kurulacak sağlık kabini ve ambulans alım projesi de kayyum gelir gelmez iptal edildi. 

KADIN ÇALIŞMALARI DURDU

Kadın ve Aile Hizmetleri Müdürlüğü fiili olarak hizmet veremez hale getirildi. Daha önce çok sayıda kadının psikolojik destek ve aile içi şiddet konusunda destek aldığı müdürlüğe bağlı hizmet veren Maya Kadın Yaşam Merkezi de kapatıldı. Merkez kadınların yaşadıkları sorunlara çözüm ve destek sunarken, sık sık sosyal aktivitelere de imza atıyordu. 

12 PROJE İPTAL EDİLDİ

DBP’li belediyenin büyük bütçe ayırarak projelendirdiği 12 çalışma da kayyum tarafından iptal edildi. Kentin çehresini değiştirecek olan İpekyolu Belediyesi merkezi bina, Kadın Yaşam Alanı, Van Kültür Sokağı, Kadın Öğrenci Yurdu, Amfi Tiyatro, Üstü Kapalı Semt Pazarı, Halk Ekmek Fırını, Kent Kütüphanesi, Engelsiz Yaşam Merkezi, Kadın ve Aile Sağlığı Merkezi, Erek Dağı eteklerine 50 bin büyük çam ağacı ekilmesi ve Mesleki Eğitim Merkezi projelerinin üstü nedeni bilinmeyen bir biçimde çizildi. Şu an yürürlükte olan tek ihale ise asfalt ihalesi. 

HALKIN PARASINA GÖZ KOYDULAR

Kayyum gelir gelmez halkın cebindeki birkaç kuruş paraya da göz koydu. Bunun için biriken emlak vergilerini bahane eden belediye, kurduğu özel bir ekiple halktan toplam 35 milyon TL’yi almaya girişti. İpekyolu ilçesinde ikamet eden tüm yurttaşlardan emlak vergisinin tahsili için başlatılan çalışmada şu ana kadar 5 bin kişiye tebligat gönderildi, hedef ise 12 bin kişiye göndermek.