Geophysical Research Letters adlı dergide yayınlanan bir araştırmada, büyük çoğunluğu buzlarla kaplı olan Kuzey Kutbu’ndaki Grönland Adası’ndaki erimelere yoğunlaşıldı. ABD’deki Dartmouth College adlı üniversiteden bilim insanlarının katıldığı araştırmada, Grönland’da 1982’den bu yana sıcaklık artışının 2,7 derece olduğuna dikkat çekildi.
Bu sıcaklık artışının Grönland’daki buzul erimesinin hızlanmasına neden olduğu vurgulanan araştırmaya dair makalede, ısınmanın nedenleri üzerine de duruldu. Geride kalan on yıllarca yıllık sürede kaydedilen uydu görüntülerini inceleyen araştırmacılar, 2 milyon kilometrekareyi aşkın dev adada son dönemlerde kar tanelerinin güneş ışınlarını geri yansıtma oranının azaldığına işaret ediyorlar.
Araştırmaya göre, güneş ışınlarının geri yansıtılmasının azalması nedeniyle Grönland’daki ısınma artıyor ve bu da buzulların erimesine neden oluyor. Araştırmada, yakıtların neden olduğu islerin yol açtığı kirliliğin ve bu islerin sıcaklığı emmesinin Grönland’daki ısınma artışına neden olmadığı sonucuna varıldı.
Araştırmaya katılan uzmanlardan Erich Osterberg’e göre, Grönland’da kar fırtınalarının azalması nedeniyle yerde kalan karlar uzun süre güneş ışınlarına maruz kalıyor ve bu da ısınma artışına yol açıyor.